Μεξικό: Τρεις νεκροί, αλλά το καραβάνι μεταναστών προς τις ΗΠΑ προχωρά

Μεξικό: Τρεις νεκροί, αλλά το καραβάνι μεταναστών προς τις ΗΠΑ προχωρά

Ένας μετανάστης βρέθηκε νεκρός στον δρόμο που οδηγεί από την Ταπάτσουλα στην Ουίστλα, στο νότιο Μεξικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν την πορεία τους προς τα σύνορα των ΗΠΑ - Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί από τις 13 Οκτωβρίου

caravan_migrante
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αφότου ξεκίνησε το καραβάνι αυτό από την Ονδούρα, στις 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο μετανάστης πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα και αφυδάτωση. Το πτώμα του βρέθηκε στον δρόμο απ' όπου είχε περάσει το καραβάνι την Δευτέρα. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Την Δευτέρα, ένας 25χρονος σκοτώθηκε, πέφτοντας από όχημα εν κινήσει. Οι Αρχές της Γουατεμάλας ανέφεραν επίσης ότι ένας Ονδουριανός έχασε τη ζωή του, κάτω από παρόμοιες συνθήκες, το Σάββατο.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών ξεπερνά τις 7.300. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πέρασαν παράνομα από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό και συνεχίζουν την πορεία τους, παρά τις προειδοποιήσεις των μεξικανικών αρχών ότι θα απελαθούν. Πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Ουίστλα, σε αυτοσχέδιες σκηνές ή στο ύπαιθρο. Οι οργανωτές του καραβανιού ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να παραμείνουν στην πόλη αυτή και σήμερα, για να ανακτήσουν δυνάμεις, καθώς έχουν μπροστά τους μια πορεία σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων, μέχρι τα σύνορα.

"Εν μέσω χάους, πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε λίγη τάξη... Πρέπει να προλάβουμε να μην χτυπήσει ή σκοτωθεί κανείς" είπε ο Ιρινέο Μουχίκα, από την οργάνωση "Πουέμπλο Σιν Φροντέρας", που βοηθά τους μετανάστες. Ο δήμαρχος της Ουίστλα, Χοσέ Λουί Λαπάρα, είπε ότι η πόλη παρέχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, που "το μόνο που θέλουν είναι να βρουν δουλειά".

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι πολλοί από τους μετανάστες ενδέχεται να δικαιούνται άσυλο. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις χώρες ότι στο καραβάνι αυτό ενδέχεται να μετέχουν και άνθρωποι που διατρέχουν πραγματικά κίνδυνο. Σε μια κατάσταση όπως αυτή, είναι ουσιαστικής σημασίας οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο και να λάβουν την προστασία που δικαιούνται, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τον επαναπατρισμό ή την απέλασή τους" τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Μεξικό προέτρεψε τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, αλλά μόνο 1.000 το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Πολλοί από αυτούς απαξιώνουν τη διαδικασία, επειδή είναι χρονοβόρα, αλλά και επειδή οι περισσότεροι δεν θέλουν να παραμείνουν στο Μεξικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης