Υπόθεση Κασόγκι: Ο Ερντογάν δεν τήρησε την δέσμευσή του ότι θα αποκαλύψει τη «γυμνή αλήθεια»

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Ερντογάν δεν τήρησε την δέσμευσή του ότι θα αποκαλύψει τη «γυμνή αλήθεια»

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που δεν πρέπει να καλυφθεί, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος -  Δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν» και ζήτησε να δικαστούν οι υπεύθυνοι στην Τουρκία, όπου συνέβη το έγκλημα

Retzep-Tagip-Erdogan
Αρχισε στο τουρκικό κοινοβούλιο η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να κάνει αποκαλύψεις για τις συνθήκες της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αποκαλύψει τη «γυμνή αλήθεια» σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση στην ομιλία του.

Η αρχηγός της CIA Τζίνα Χάσπελ εστάλη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για «να παρευρεθεί στις έρευνες των τουρκικών αρχών» για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τζίνα Χάσπελ έφθασε στην Αγκυρα την χθεσινή νύκτα , λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου της Τουρκίας.

Η ομιλία του Ερντογάν άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ήταν μία προμελετημένη, λεπτομερώς σχεδιασμένη πολιτική δολοφονία, κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP και κατά την οποία ο ίδιος είχε αναγγείλει ότι «θα αποκαλύψει την γυμνή αλήθεια» για τον θάνατο του Κασόγκι.

Στην ουσία, ο Ερντογάν δεν έδωσε νέα στοιχεία για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Κλείσιμο
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα σιωπήσει για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και συμφώνησαν για την δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει το έργο της.

Δέκα πέντε Σαουδάραβες ενεπλάκησαν στην δολοφονία του Κασόγκι, πρόσθεσε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας και την χρησιμοποίηση του σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που οι αρχές του Ριάντ αρνήθηκαν.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σχεδιάσθηκε ημέρες πριν την 2α Οκτωβρίου, οπότε ο δημοσιογράφος εξαφανίσθηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνταντινούπολη, συμπλήρωσε ο Ερντογάν. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ομάδα από τρεις Σαουδάραβες ερεύνησε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν από την δολοφονία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να διεξαχθούν οι δίκες των υπευθύνων στην Τουρκία, όπου συνέβη το ειδεχθές αυτό έγκλημα.

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει, είπε. Οσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία ότι η δολοφονία ήταν σχεδιασμένη υπόθεση. Η Τουρκία και ο κόσμος θα ικανοποιηθούν όταν όλοι οι εντολείς και οι αυτουργοί λογοδοτήσουν. Και άλλες χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην έρευνα, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης