Βίντεο-σοκ για τον Κασόγκι: Σαουδάραβας φορούσε τα ρούχα του λίγες ώρες μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου

Βίντεο-σοκ για τον Κασόγκι: Σαουδάραβας φορούσε τα ρούχα του λίγες ώρες μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου

Βίντεο που κατέγραψαν κάμερες παρακολούθησης στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν έναν Σαουδάραβα να φορά τα ρούχα του Τζαμάλ Κασόγκι, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του – Ο άνδρας φέρεται να είναι ένας εκ των 15 που συμμετείχαν στη δολοφονία του δημοσιογράφου

kashogi_madani
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Κασόγκι.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο CNN, βίντεο που κατέγραψαν κάμερες παρακολούθησης δείχνει έναν από τους 15 Σαουδάραβες που θεωρούνται ύποπτοι για την δολοφονία του δημοσιογράφου, να φοράει τα ρούχα του Kασόγκι και να περπατάει σε δρόμο τς Κωνσταντινούπολης την ημέρα που βρέθηκε νεκρός.

Το CNN υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του το επίμαχο βίντεο, που αποτελεί μέρος της έρευνας της τουρκικής κυβέρνησης, όπου φαίνεται ο άνδρας να εγκαταλείπει το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από την πίσω πόρτα, φορώντας τα ρούχα του Κασόγκι, μια ψεύτικη γενειάδα και γυαλιά. Ο ίδιος άνδρας εθεάθη με τα ρούχα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο «Μπλε Τζαμί» της Κωνσταντινούπολης, λίγες ώρες μετά το θάνατό του. Ο άνδρας στο βίντεο έχει ταυτοποιηθεί ως Μουσταφά αλ Μαντανί.





Τα ψέμματα της Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο Κασόγκι

Πάντως, από την πρώτη στιγμή του θανάτου του 59χρονου Τζαμάλ Κασόγκι, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν αντιφατική στάση κι ενώ στην αρχή είχαν αρνηθεί κάθε εμπλοκή τους στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου, παραδέχθηκαξν ότι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η Άγκυρα έδινε με το σταγονόμετρο πληροφορίες και ο Ντόνα΄ντ Τραμπ ενώ στην αρχή αποστασιοποιήθηκε διακριτικά από το Ριάντ στη συνέχεια έδειξε να προσπαθεί να αποδέχεται την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας. Αλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να σώσει το θρόνο του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον σύμμαχό του στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον εχθρό της Ουάσινγκτον: το Ιράν.

Χρειάστηκαν 15 μέρες για να δώσει η Σαουδική Αραβία εξηγήσεις

Αρχικά, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας είχε αρνηθεί ότι έχει οποιονδήποτε ρόλο στην εξαφάνισή του, όταν όμως Τούρκοι εμπειρογνώμονες έκαναν «φύλλο και φτερό» το προξενείο, τότε αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις.

Στις 2 Οκτωβρίου, ο Κασόγκι οδηγήθηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, στο γραφείο του γενικού πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είχε λόγο να φοβάται. Εξάλλου δεν ήταν ο μόνος ξένος στο κτίριο. Στα διπλανά δωμάτια ήταν 15 άνδρες, μέλη της σαουδαραβικής ασφαλείας.

Τον έβγαλαν σηκωτό από το γραφείο του πρόξενου

Μόλις μπήκε στο γραφείο του πρόξενου, δύο άνδρες τον έβγαλαν σηκωτό. Οι Σαουδάραβες δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αξιωματούχοι της τουρκικής κατασκοπείας, MIT, άκουγαν τι συνέβαινε.

Αφού τον βασάνισαν τον αποκεφάλισαν και τον τεμάχισαν

Υπάρχουν υποψίες ότι έχουν καταγραφεί όσα έγιναν ως πειστήρια του εγκλήματος.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλούνται τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα σε επτά λεπτά: στα πρώτα λεπτά βασανίστηκε μετά αποκεφαλίστηκε και εν συνεχεία τεμαχίστηκε.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στις 5 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι, η ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε συνομιλίες στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της MIT, Χακάν Φαιντάν και ανώτερους αξιωματικούς.
«Ο Κασόγκι τεμαχίστηκε», είπαν Τούρκοι πράκτορες στον Ερντογάν επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φιλικές σχέσεις με τον Σαουδάραβα αρθρογράφο. Είχαν παρόμοια κοσμοθεωρία, ιδιαίτερα για τον ρόλο του πολιτικού Ισλάμ στην κοινωνία. Όταν έμαθε τα δυσάρεστα νέα, εξοργίστηκε.

Μία ημέρα αργότερα, 6 Οκτωβρίου , πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ σαουδαραβικών και τουρκικών αρχών. Δεν πήγε καλά.

Ψάχνουν σε δάσος για να εντοπίσουν ό,τι απέμεινε από το πτώμα του Κασόγκι

Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα: εφόσον οι τουρκικές αρχές ήθελαν να ερευνήσουν μία απαγωγή ή μία εξαφάνιση, τότε γιατί έστειλαν έναν ειδικό ιατροδικαστή, ο οποίος ειδικεύεται σε διαμελισμένα πτώματα, να πραγματοποιήσει την εξέταση;

Στο μεταξύ, Τούρκοι εμπειρογνώμονες ψάχνουν σε δάσος στην Κωνσταντινούπολη να βρουν ότι έχει απομείνει από το διαμελισμένο πτώμα του Κασόγκι .Θέλουν ωστόσο να κλείσουν σύντομα την υπόθεση. Δεν πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας - ιδιαίτερα τα όσα ηχογραφήθηκαν εντός του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη την ώρα του σφαγιασμού του Κασόγκι.

Κι αυτό γιατί θα μπορούσαν τα στοιχεία τους να έχουν καταστροφικές συνέπειες επηρεάζοντας την περιφερειακή ασφάλεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης