Ιταλία vs ΕΕ: Μπήκε στο χορό και το ΔΝΤ

Ιταλία vs ΕΕ: Μπήκε στο χορό και το ΔΝΤ

Δηλώσεις... αντίστασης από τους Ιταλούς, ενώ τα γεγονότα στην οικονομία τους πιέζουν, παράλληλα με το μπρα ντε φερ της Ρώμης με τις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο

italy_DNT
Κακά μαντάτα για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ιταλία από το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο προβλέπει πως η ιταλική οικονομία θα σημειώσει τα επόμενα τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ακόμη και η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο προϋπολογισμός του 2019 για τις τράπεζες, την ώρα που η στατιστική υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι φτωχοί στην Ιταλία (απόλυτη φτώχεια) ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια!

Αναμένονται πλέον και οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, που αν επιδεινωθούν ενδέχεται να ανοίξουν ένα ακόμη μέτωπο, θέτοντας το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (κατέχουν περίπου 400 δισ. χρέους). Στα δεδομένα προστίθενται και οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, που τα έχουν οδηγήσει (το 10ετες) σε αύξηση «απόδοσης» 50% σε έξι μήνες. Συγκεκριμένα από το 1,74% στο 3,5%, με ορισμένες συναλλαγές να έχουν αγγίξει και το 3,7%.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Ρώμη συσκέπτονται και κάνουν δηλώσεις ενώ στις Βρυξέλλες αφήνουν τα γεγονότα να κάνουν τη δουλειά για λογαριασμό τους. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι αντιπρόεδροι Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι επιμένουν στην εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2019.

«Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Έχουμε καταρτίσει με μεγάλη προσοχή τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας» υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη δύναμη της οικονομίας της χώρας του.

Κλείσιμο
«Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες. Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες» δήλωσε από την πλευρά του κινήματος των Πέντε Αστέρων ο Λουίτζι Ντι Μάιο. «Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι ολίγοι κερδοσκόποι» προσέθεσε ο Ματτέο Σαλβίνι.

Έμεινε μόνο ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα, να επισημαίνει πως «αν το σπρεντ ξεφύγει, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός», ζητώντας όμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα, ώστε η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης