Εκλογές στη Βραζιλία: Τη «λεύκανση» της φυλής εγκωμίασε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Μπολσονάρου!

Εκλογές στη Βραζιλία: Τη «λεύκανση» της φυλής εγκωμίασε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Μπολσονάρου!

Ο Μπολσονάρου, που αναδείχθηκε νικητής του α' γύρου των εκλογών, μίλησε για προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα που του στέρησαν την άμεση επικράτηση

bolso
Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».

«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο ακροδεξιός πολιτικός έλαβε το 46% των ψήφων και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον κεντροαριστερό Φερνάντου Αντάτζι, ο οποίος έλαβε το 29%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (...). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», την εκλογική επιτροπή της χώρας, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν ανακρούσει πρύμνα μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και διαβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.

Δηλώσεις σοκ από τον υποψήδιο αντιπρόεδρο του Μπολσονάρου

Κλείσιμο
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Χαΐρ Μπολσονάρου — επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βραζιλία — προκάλεσε αντιδράσεις μιλώντας με εμφανή ικανοποίηση περί «λεύκανσης της φυλής», αναφερόμενος στον εγγονό του, το βράδυ πριν από την αναμέτρηση.

«Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης κι ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στη Μπραζίλια, κατά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή ιθαγενών, διαδόθηκε ταχύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες των οποίων κατήγγειλαν ένα ρατσιστικό σχόλιο.

«Η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύουν» οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς «γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανής», σχολίασε η Μανουέλα Ντ' Άβιλα, υποψήφια αντιπρόεδρος του Φερνάντο Αντάτζι, του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Χαμίλτον Μοουράου, 65 ετών, γιος στρατηγού που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964 στη Βραζιλία, έκανε άφθονες εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Είπε για παράδειγμα ότι είναι βάρος για τη Βραζιλία η κληρονομιά της «νωθρότητας των ιθαγενών» και της «ατιμίας των μαύρων», ή ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι «εργοστάσια για την παραγωγή απροσάρμοστων» που πληθαίνουν τις τάξεις «των λαθρέμπορων ναρκωτικών». Ο Χαΐρ Μπολσονάρου αποφάσισε κατόπιν να τον ανακαλέσει στην τάξη, επικρίνοντάς τον διότι μίλαγε πολύ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης