Δοκιμασία για Τσάβες οι βουλευτικές εκλογέςστην Βενεζουέλα

Δοκιμασία για Τσάβες οι βουλευτικές εκλογέςστην Βενεζουέλα

 Οι ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για να αναδείξουν τα 165 μέλη της βουλής της λατινοαμερικάνικης χώρας...

Δοκιμασία για Τσάβες οι βουλευτικές εκλογέςστην Βενεζουέλα

Η διαδικασία ερμηνεύεται ως δοκιμασία, άτυπο δημοψήφισμα, για τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες και την «σοσιαλιστική επανάσταση» την οποία προωθεί τα τελευταία χρόνια, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2012.

Αντίθετα με το 2005, όταν η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές, πράγμα που έκτοτε στελέχη της δηλώνουν ότι έχουν «μετανιώσει», αυτή τη φορά έχει υποβάλει υποψηφιότητες, ελπίζοντας να εκμεταλλευθεί την δυσαρέσκεια για τον υψηλό πληθωρισμό, τα προβλήματα της οικονομίας, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες και την εγκληματικότητα --οι δολοφονίες ήταν μεταξύ 13 και 16.000 το 2009 στη χώρα--, που έχουν μειώσει την δημοτικότητα του προέδρου Τσάβες.

Πάνω από 10 κόμματα αποτελούν το συνασπισμό Mesa de la Unidad Democr?tica ["Χώρος της Δημοκρατικής Ενότητας"], κι η αντιπολίτευση εμφανίζεται πιο συγκεντρωμένη από ποτέ, με κοινούς υποψήφιους. Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλάβουν αρκετές έδρες, ωστόσο είναι αβέβαιο το εάν θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο της: να στερήσει από την παράταξη του Τσάβες, το κόμμα της Σοσιαλιστικής Ενότητας [Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV] την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Κλείσιμο

Ο Τσάβες έκανε εντατική εκστρατεία για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη ώστε να εγκριθούν οι σημαντικότεροι νόμοι που ετοιμάζει η κυβέρνησή του με σκοπό να «εντατικοποιηθεί η διαδικασία» μετάβασης της χώρας στο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής 17 εκατ. ψηφοφόροι, που μπορούν να προσέρχονται σε 12.500 εκλογικά τμήματα σε 87 περιφέρειες.

Ο Τσάβες μίλησε σε τεράστιες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του πριν τις εκλογές, όμως αξιόλογες από πλευράς μαζικότητας ήταν και οι εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης, που έχει επιλέξει ως χρώμα το μπλε.

Η δημοτικότητα του Τσάβες έχει πέσει, και βρίσκεται κατά δημοσκοπήσεις στο 42-46%. Αν η αντιπολίτευση καταφέρει να κερδίσει μεγάλο αριθμό εδρών θα πρόκειται για την πιο σημαντική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει την δωδεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία.

Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θεωρούνται αναποφάσιστοι.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης