Τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ ζητά ο Ριμπολόβλεφ από τον οίκο Sotheby’s για απάτη

Τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ ζητά ο Ριμπολόβλεφ από τον οίκο Sotheby’s για απάτη

Σύμφωνα με τη νέα αγωγή, που αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, μεταξύ των συναλλαγών στις οποίες ενεπλάκη ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ήταν ένας πίνακας που απεικόνιζε ένα γυμνό του Αμεντέο Μοντιλιάνι που αγόρασε ο Ριμπολόβλεφ έναντι 95 εκατ. δολαρίων το 201

Dmitry-Rybolovlev
Αγωγή ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s κατέθεσε χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δίνοντας νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο με τα έργα τέχνης και στον πολύκροτο δικαστικό αγώνα του Ρώσου μεγιστάνα με τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβς Μπουβιέρ. Με την αγωγή του εναντίον του Sotheb’s ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ υποστηρίζει ότι ο οίκος δημοπρασιών «βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία».

Σύμφωνα με τη νέα αγωγή, που αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, μεταξύ των συναλλαγών στις οποίες ενεπλάκη ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ήταν ένας πίνακας που απεικόνιζε ένα γυμνό του Αμεντέο Μοντιλιάνι που αγόρασε ο Ριμπολόβλεφ έναντι 95 εκατ. δολαρίων το 2011, ο πίνακας Wasserschlangen II του Γκούσταβ Κλιμτ που αγόρασε το 2012 έναντι 183,8 εκατ. δολαρίων και ο πίνακας Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που αγόρασε το 2013 έναντι 118 εκατ. δολαρίων. Η πλευρά του Ντμίτρι Ριμπολοβλεφ υποστηρίζει ότι ο οίκος δημοπρασιών γνώριζε πως ο Ελβετός Υβς Μπουβιέ εκπροσωπούσε τον Ριμπολόβλεφ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, αλλά ο Sotheby’s το διαψεύδει αυτό.

“Η στρατηγική του ήταν να πουλά στους ενάγοντες έργα τέχνης μέσω του Μπουβιέ και προσέγγιζε τον Μπουβιέ για νέες ευκαιρίες για τους ενάγοντες”, ισχυρίζεται η πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα.

Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του Bloomberg ο Ρώσος μεγιστάνας, που το 2011 πούλησε δύο εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων έναντι σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυνηγά τον Ιβ Μπουβιέ ανά τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια, ισχυριζόμενος ότι ο έμπορος έργων τέχνης του οφείλει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατηγόρησε τον Μπουβιέ ότι τον χρέωσε παραπάνω για 38 έργα τέχνης που αγόρασε έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα άνω της μίας δεκαετίας.

Ο Ρώσος κροίσος υποστηρίζει ότι ο Μπουβιέ του είπε ψέματα για το πόσο κόστιζε η απόκτηση των έργων τέχνης και έβαλε στην τσέπη του τη διαφορά. “Ο Sotheby’s ήταν ο πρόθυμος οίκος δημοπρασιών που εν γνώσει του και με πρόθεση κατέστησε εφικτή την απάτη”, επειδή γνώριζε πόσα πλήρωνε ο Μπουβιέ στους πωλητές, σύμφωνα με την καταγγελία.

Από τα 38 έργα που αγόρασε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από τον Υβς Μπουβιέ, ο οίκος Sotheby’s είχε εμπλακεί στην πώληση σχεδόν του ενός τρίτου αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία.

“Η τελευταία απελπισμένη αγωγή του κυρίου Ριμπολόβλεφ είναι εντελώς αβάσιμη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος Sotheby’s. “Οι ψευδείς ισχυρισμοί στους οποίους προβαίνει ο κ. Ριμπολόβλεφ ήδη έχουν τεθεί σε δίκη στα ελβετικά δικαστήρια, που είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτήν την υπόθεση”.

Ο Sotheby’s ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον δικαστή στη Νέα Υόρκη να απορρίψει την αγωγή. Ενώ από την πλευρά του ο Ντάνιελ Γουόλτερ Λέβι, δικηγόρος του Μπουβιέ, δήλωσε ότι δεν μπορούσε άμεσα να προβεί σε σχόλιο για τη νέα αγωγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης