Θρήνος και χάος στην Ινδονησία μετά το φονικό τσουνάμι: Μαζικές ταφές και αποδράσεις 1200 κρατουμένων!

Θρήνος και χάος στην Ινδονησία μετά το φονικό τσουνάμι: Μαζικές ταφές και αποδράσεις 1200 κρατουμένων!

Στους 844 επισήμως οι νεκροί αλλά αναμένεται να αυξηθούν σε χιλιάδες - Έκκληση για διεθνή βοήθεια από την κυβέρνηση της χώρας

Indonesia-ekso
Ένας κοινός τάφος ανοίχθηκε σήμερα για να ενταφιαστούν εκατοντάδες θύματα του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν το νησί Σουλαουέζι στην Ινδονησία την Παρασκευή, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη ενάντια στον χρόνο για να εντοπίσουν τυχόν ζωντανούς στα ερείπια.





Εξαιτίας του εύρους της καταστροφής, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 844 άνθρωποι, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Πλέον ο απολογισμός του σεισμού είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έπληξε τον Αύγουστο το νησί Λομπόκ, με περισσότερους από 500 νεκρούς. Οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος καθώς μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής δεν είναι ακόμη προσβάσιμο.


Το χτύπημα του τσουνάμι

Κλείσιμο
Δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν έκτακτη βοήθεια, όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και τα αεροδρόμια έχουν υποστεί ζημιές.

Η Oxfam «προβλέπει να προσφέρει βοήθεια πιθανόν και σε 100.000 ανθρώπους», επεσήμανε η Ανσίλα Μπέρε αξιωματούχος της οργάνωσης στην Ινδονησία.

Όμως «η πρόσβαση παραμένει μεγάλο πρόβλημα», εξήγησε ο διευθυντής της Save the Children. «Οι ΜΚΟ και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται πολύ να φτάσουν στα χωριά γύρω από το Ντονγκάλα, όπου ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές και πολλά θύματα».

Τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί στο Πάλου, μια περιοχή με 350.000 κατοίκους στις δυτικές ακτές του Σουλαουέζι, όμως μόλις τώρα έχουν αρχίσει να φτάνουν νέα από το Ντονγκάλα που βρίσκεται πιο βόρεια.

Επί του πεδίου οι διασώστες επιδίδονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, αναζητώντας επιζώντες στα ερείπια. Σήμερα προσπαθούσαν να βρουν ζωντανούς στα ερείπια του ξενοδοχείου Roa Roa, όπου ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί 50 με 60 άνθρωποι. Προς το παρόν έχουν διασωθεί δύο, σύμφωνα με επίσημη πηγή.




Πολλοί κάτοικοι του Σουλαουέζι αναζητούν τους συγγενείς τους σε νοσοκομεία και αυτοσχέδια νεκροτομεία. Στην πίσω αυλή ενός νοσοκομείου δεκάδες πτώματα βρίσκονταν στο πάτωμα, καλυμμένα με μια σακούλα ή με μια κουβέρτα προκειμένου να προστατεύονται από τον ήλιο, ενώ οι τραυματίες περιμένουν στην άλλη πλευρά του κτιρίου για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες.

Στο μεταξύ έως και 1.200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τρεις διαφορετικές φυλακές στην Ινδονησία εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε μετά τον σεισμό.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σρι Πούγκουχ Ουτάμι, διευκρίνισε ότι οι κρατούμενοι βρήκαν τρόπο να αποδράσουν από υπερπλήρεις φυλακές στο Πάλου και το Ντονγκάλα.

«Είμαι βέβαιη ότι απέδρασαν γιατί φοβήθηκαν ότι θα πληγούν από τον σεισμό. Προφανώς ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κρατούμενους», εξήγησε.

Η φυλακή στο Ντονγκάλα πυρπολήθηκε και οι 434 κρατούμενοι που βρίσκονταν σε αυτή απέδρασαν, πρόσθεσε η ίδια. Οι περισσότεροι είχαν καταδικαστεί για διαφθορά ή αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Πέντε άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία είχαν μεταφερθεί σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα λίγες ημέρες νωρίτερα.


Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τα ερείπια και τις επιχειρήσεις διάσωσης




indonesia12
indonesia13
indonesia14


indonesia1_2
indonesia5
indonesia8
indonesia9
indonesia10
indonesia11
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης