Αχόρταγη η βασίλισσα Ελισάβετ!

Αχόρταγη η βασίλισσα Ελισάβετ!

Οι επιστολές που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα The Independent παρουσιάζουν τις επανειλημμένες προσπάθειες της βασιλικής οικογένειας να λάβει επιπλέον χρήματα...

Η Ελισάβετ ζητά επίδομα θέρμανσης από το ταμείο απόρων
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' παρέδωσε το 2006 στην κυβέρνηση της Βρετανίας τον έλεγχο των οικονομικών του παλατιού με μία συμφωνία που μέχρι τώρα είχε παραμείνει μυστική, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

Ενα «οικονομικό μνημόνιο» που υπογράφηκε από την βασίλισσα και την βρετανική κυβέρνηση θεσπίζει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των 38,2 εκατομμυρίων στερλινών (45 εκατομμύρια ευρώ) που το κοινοβούλιο δίνει κάθε χρόνο στην Ελισάβετ για το προσωπικό της και για τη συντήρηση των ανακτόρων της, δηλαδή του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο και του πύργου του Ουίνδσορ, δυτικά της πρωτεύουσας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι «σε περίπτωση ανυπέρβλητων διαφωνιών (η κυβέρνηση) έχει το δικαίωμα να σταματήσει κάθε επιδότηση» και να αναλάβει άμεσα τη συντήρηση των βασιλικών παλατιών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Τύπο, αυτή η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από χρόνια διαφωνιών για τον βασιλικό προϋπολογισμό, κατά τη διάρκεια των οποίων η βασίλισσα αντιμετώπιζε δυσκολίες να παραμείνει εντός των πλαισίων του προϋπολογισμού.

Εκατοντάδες επιστολές μεταξύ της Ελισάβετ και της κυβέρνησης, τις οποίες έχει στην κατοχή της η εφημερίδα The Independent, παρουσιάζουν τις επανειλημμένες προσπάθειες της βασιλικής οικογένειας να λάβει επιπλέον χρήματα: 2 εκατομμύρια στερλίνες (2,3 εκατομμύρια ευρώ) επιπλέον της δόθηκαν πρόσφατα έπειτα από «προβλήματα ρευστότητας».

Εκτός από τον προϋπολογισμό για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων, η κυβέρνηση καθορίζει επίσης το ποσό που διατίθεται για την κάλυψη των εξόδων της βασίλισσας και του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου. Αυτό το ποσό έχει παγώσει από το 1990 στα 7,9 εκατομμύρια στερλίνες (9,2 εκατομμύρια ευρώ).

Αντιδρώντας σε αυτές τις αποκαλύψεις το κίνημα Republic, που ζητάει την κατάργηση της μοναρχίας, απαίτησε για μία ακόμα φορά «την ολοκληρωτική και δημόσια επανεξέταση» των οικονομικών της βασιλικής οικογένειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης