Η τύχη της Αγίας Σοφίας στα χέρια του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

Hagia_Sophia

Καλείται αύριο να αποφασίσει αν η Αγία Σοφία θα ανοίξει σε μουσουλμανική προσευχή,  έπειτα από προσφυγή της  Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος 

Την Πέμπτη αναμένεται να λάβει απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για το άνοιγμα ή μη της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ένωση είχε προσφύγει  στην πρωθυπουργία το 2004 ζητώντας νέες ρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε απάντηση.

Στη συνέχεια, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ένωσης, καθώς σύμφωνα με την απόφαση το άνοιγμα για τους προσκυνητές συνιστά παραβίαση της θρσηκευτικής ελευθερίας. 

Ωστόσο, το 2015  αποφάσισε να προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. 


Όπως επισημαίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση της Πέμπτης θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφία.

Με πληροφορίες από haberturk.com

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Προς κακόμοιρα Συριζο τρολλ και προς Ελληνες

Η πόλη και η περιοχή της Κωνσταντινούπολης ήταν ελληνική από το 660 πΧ όταν ιδρύθηκε το Βυζάντιο από Μεγαρείς αποίκους έως τουλάχιστον ως το 1453 μΧ οπότε και έγινε η οριστική σφαγή και γενοκτονία των Ελλήνων από τους πολιτισμένους και προοδευτικούς Τούρκους. Δηλαδή 2100 χρόνια. Όμως από το 1200 πΧ έως το 660 πΧ οπότε και ίδρυσαν την πόλη τους οι Μεγαρείς , στην περιοχή κατοικούσαν οι Φρύγες(φρυγική μετανάστευση μετά τα Τρωικά) , ένας λαός ο οποίος μιλούσε μια ελληνοειδή γλώσσα ( ελληνικά-φρυγικά σαν να λέμε ισπανικά-πορτογαλικά) άρα ουσιαστικά η περιοχή ήταν ελληνική για τουλάχιστον 2650 χρόνια. Και άμα αποδειχθεί(μέχρι στιγμής οι πενιχρές ενδείξεις δείχνουν το αντίθετο) ότι οι Θράκες που κατοικούσαν την περιοχή από την Νεολιθική εποχή ταυτίζονται με τους Φρύγες τότε μιλάμε για 3500 χρόνια και βάλε. Η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν de facto ελληνική διότι : 1. Είχε την πρωτεύουσα της σε ελληνικά εδάφη , 2. περιελάμβανε στην πλειονότητα τους εδάφη όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί , 3. Είχε χωριστεί εδαφικά και διοικητικά από την δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία όπου κατοικούσαν στην πλειονότητα λατινικοί και λατινόφωνοι πληθυσμοί (σημερινοί Γάλλοι , Ισπανοί , Πορτογάλοι και Ιταλοί) . Για αυτό οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης κατήργησαν τα λατινικά και επανόρθωσαν τα ελληνικά ως επίσημη γλώσσα του κράτους και των θεσμών. Γιατί de facto το κράτος ήταν ελληνικό. Το όνομα "Ρωμανία" παρέμεινε για γεωπολιτικούς λόγους καθώς το ανατολικό κράτος αφού διέθετε την ισχύ , ανέκαθεν αποσκοπούσε στην προς Δυσμάς επέκταση. Το ίδιο κάνανε και οι Γερμανοί. Υιοθέτησαν την ονομασία Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήταν κι αυτοί Ρωμαίοι ; Ανοίξτε κανένα βιβλίο ρε συριτζο τρολλ εκτός άμα θέλετε να παίζετε τον ρόλο του γελωτοποιού γιατί εγώ κάθε φορά που διαβάζω τα σχόλιά σας ψυχαγωγούμαι . Αξιοθρήνητοι

Γιώργος : Κάτι απλό

Είμαστε απόγονοι του Βυζαντινού ανθρώπου. Δηλαδή ο Βυζαντινός άνθρωπος είναι σαν ο πατέρας μας, ενώ ο αρχαίος Έλληνας είναι ο παππούς μας. Ο Ομηρικός άνθρωπος ο προπάππους μας. Μερικοί θέλουν να αγνοούν την Βυζαντινή μας καταγωγή και αναφέρονται κατευθείαν στην αρχαία Ελλάδα. Είναι λάθος, με την έννοια ότι δεν μπορείς να αγνοείς τον πατέρα σου και να αναγνωρίζεις μόνο τον παππού σου. Αυτά τα απλά και να είμαστε όλοι καλά. Καλή δύναμη στις δυσκολίες που περνάμε, φίλοι και αδέρφια.

Καλό...

Πιό απλό και αληθινό δεν γίνεται. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμα νεοελληναράδες - με καλά ξεπλυμένο από τους δυτικούς εγκέφαλο - που αδυνατούν ή δεν τους συμφέρει να το κατσνοήσουν. Χωρίς να μπορουν φυσικά, να εξηγήσουν το άλμα από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη. Και αγνοώντας σκόπιμα τα ιστορικά στοιχεία και τις γνώμες και μελέτες των πιο έγκυρων ιστορικών, Ελλήνων και ξένων. +1 για το σχόλιο σου.

Κωνσταντινουπολιτης

Αναμφίβολα υπάρχουν εθνομηδενιστες απατριδες που είναι έτοιμοι να ξεπουλησουν κάθε εθνική μας αξία και ιστορία είτε λέγεται Βυζάντιο είτε λέγεται Μακεδονία είτε Θράκη είτε Κύπρος. Ας είμαστε έτοιμοι να φροντίσουμε αυτή η μικρή ανθελληνική ελληνόφωνων μειοψηφία να σταλεί πίσω στα λαγούμια της.

Έγνοια σου αγαπητέ,

Έχουν γνώσιν οι φύλακες...

Νομίζουν οι τούρκοι...

...ότι εκτελούν το δικό τους σχέδιο... Στο τέλος γίνεται το σχέδιο του Θεού.

θεσπρωτος

και αυτοι , αυτο λενε ...το σχεδιο του Αλλαχ γινεται ......μηπως τελικα .....αυτο το τελειο ΟΝ , ( Αλλαχ = Θεος ) ειναι μπερδεμενο ???? μηπως σε καπους αρχισε να λεει ψεματα ?? και ηρθε η ωρα να παρει τον Πουλο ....????

Θέσπρωκτε....

Τον Πουλο εσύ τον κρατάς και τον αφήνεις μόνο για να πάρεις το πληκτρολόγιο (εκτός κι αν εσύ υπάγορεύεις και γράφει άλλος).

θεσπρωτος

Το περιεργο ....ειναι , οτι καποιοι με βριζουν προφασιζομενοι ...πως οσα γραφω ειναι ψεματα και κανενας δεν μου γραφει ......την αληθεια ....!!!!! ( δεν με διορθωνει ...) για να την μαθω και εγω , για να μην γραφω ψεματα ....θεσπρωκτε, να πεθανεις , στους γιατρους να τα δωσεις , και ενα σωρο αλλα χριστιανικα στολιδια , γεματα αγαπη προς τον πλησιον .... τι ωραιοι που ειστε .....!!!!! ΣΑΣ ΠΑΩ ...!!!!

θεσπρωτος

Οσο και να με βριζουν οι χριστιανοταλιμπαν δεν θα μου κλεισουν ποτε το στομα .....αδικα κουραζεστε . Και να μαθετε , πως προβλημα εχει αυτος που βριζει ...........οχι ο υβριζομενος .

Αγαπητέ κ. Θεσπρωτε.

Είμαστε μια ομάδα επιστημόνων που συστάθηκε ειδικά για να μελετά τα άρθρα σας επι καθημερινής βάσεως. Έχουμε βάσιμες πληροφορίες - βασιζόμενοι στα γραπτά σας κείμενα - ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κολοσσιαίας, για τα σημερινά ιατροκά δεδομένα, ανακαλύψεως. Κατά πάσαν πιθανότητα είστε το πρώτο γνωστό άνθρωπινο όν που κατάφερε να ζήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ίχνος εγκεφάλου. Γι' αυτό σας παρακαλούμε, σας ικετεύουμε μάλλον, μη σταματήσετε ακόμα να γράφετε. Θα μας στερήσετε τα ελάχιστα στοιχεία που μας υπολείπονται και είναι κρίμα... βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την απόλυτη επιβεβαίωση της θεωρίας μας. Μη λαμβάνετε κανένα υπ' όψην, χριστιανοταλιμπάν ή όχι. Σκεφθήτε μόνο το καλόν και την πρόοδον της επιστήμης και συνεχίστε απτόητος το έργον σας. Θα μας έχετε ένθερμους συμπαραστάτες στον ένδοξον αγώνα σας και επίσημους χορηγούς του ημερήσιου σανού σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μετά τιμής, διατελούμε ....

θεσπρωτος

Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και τις τιμες ( σανο ...χωρις εγκεφαλο , ) τους ενθερμους χριστιανικους χαρακτηρισμους ... των επιστημονων ...!!!!! Ευελπιστωντας , πως οι επιστημονες ....!!!!! καποια στιγμη θα με διορθωσουν ,( στις ανακριβειες και τα ψευδη ) με ιστορικα στοιχεια και οχι με επιστημονικες ...!!!! χριστανικες...!!!! υβρεις ......Μετα τιμης ...!!!!!! θεσπρωτος .

Ειδικά εσύ μανάρι μου....

... δε θα επαιρνες είδηση την αλήθεια ακόμα κι αν σε κτυπούσε με βαριοπούλα στο κεφάλι.

Που φαίνεται κ Θέσπρωτε;

Που φαίνεται κ. Θεσπρωτε ότι το πιό πάνω σχόλιο γράφτηκε απο χριστιανούς. Ούτε μιά φορά δεν γίνεται αναφορά σε θρησκεία ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Μόνο από αυτό, φαίνεται το κόλλημα που έχεις, ο φανατισμός σου και οι εμμονές σου. Περαστικά σου!

Οι Ιταλοί είναι απόγονοι των Ρωμαίων;;;;

Κάποιος αμόρφωτος σχολιαστής ισυχρίστηκε ότι οι Ιταλοί είναι απόγονοι των Ρωμαίων! Ο ανιστόρητος αυτός μπαγλαμάς πρέπει να μάθει ότι οι δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία έπεσε νωρίς (5ο αιώνας μ.χ.) και έχασε την ταυτότητά της εξατίας τής εισβολής και μόνιμης παραμονής βαρβαρικών φύλων τού βορρά. Ο καθ. Γιανναράς έχει μελετήτει για δεκαετίες την περίοδο αυτή και τις πολιτισμικές συνέπειες. Αυτό που ονομάζουμε 'ρωμαϊκή αυτοκρατορία' είναι η εξελληνισμένη της μορφή που για πάνω από χίλια χρόνια φώτισε την Ευρώπη και τον κόσμο με τον πολιτισμό και την πενυματικότητά της. Οι Έλληνες δεν είναι απλώς οι απόγονοι των ρωμαίων, παρέμειναν ρωμαίοι, είναι Ρωμιοί. Ανοίξτε τα βιβλία τής ιστορίας βλακέντιοι!!

Ρωμιός

Αφού είσαι διαβασμένος, θα ξέρεις ότι τα τελευταία ελληνικά φύλλα εξαφανίστηκαν στην πανούκλα του 746 μΧ. Εμείς είμαστε ψευτοέλληνες. Όταν έγινε η επανάσταση του 21 ο Σουλτάνος αναρωτιόταν για ποιους ελληνες του μιλάνε οι στρατηγοί αφού είμασταν ενα συνοθυλευμα από αλβανούς, βουλγαρους, τούρκους κλπ. Τέλος η εθνική μας συνείδηση διαμορφώθηκε απο τον Μιχαήλ Παπαγεωργίου (βικιπαιδεία) όπου συνέδεσε (εντελώς εικονικά) τους νεοέλληνες με τους αρχαίους έλληνες. Τρομάρα του. Η ιστορία είναι επιστήμη και ώς επιστήμη δεν την νοιάζει οι ευαισθησίες του κάθε προγονολάγνου και δεν την νοιάζει αν εσύ θα ήθελες να έχεις προπάππου τον Σωκράτη για να κοκορευεσαι.

Αντε μωρε απο 'δω....

Αυτή είναι η περιφημη υεωρία του Φαλμεράυερ που την υιοθετούν και τη διαδίδουν μίζεροι νεοέλληνες σαν και του λόγου σου. Τέτοιο κατάντημα υπάρχει στην Ελλάδα του σήμερα. Αλλά είναι επόμενο.... όταν δεν αποδεχεται κάποιος την Ελληνικότητα του Βυζαντίου είναι εύκολο και φυσικό να δηλώνει αλβανός, σλαβος και τουρκόσπορος. Σα δε ντρέπεστε!!!!

θεσπρωτος

Οπως εγραψε και ο Λιαντινης ορθοδοξο-βαλκανιο-τουρκο-γυφτο-εβραιο-ελληνες ( καθαροι ......!!!! πλυμενοι στο χερι ....!!!! )

Νικ

Παλιο Έλληνες. Τώρα που ήρθαμε στην εξουσία σας στρώσαμε όλους. Η Αγια Σοφια ανήκει μόνο στους Τούρκους δεν ήταν ποτέ ελληνική , ήταν ρωμαϊκή! Και ας κατοικούσαν Έλληνες εκεί επί 2600 χρόνια (πρώτα Φρύγες και μετά Έλληνες). Δεν έχει καμιά σημασία! Η Αγια Σοφια ανήκει στους Ιταλούς και τους Τούρκους. Η Αγια Σοφια ανήκει στο Κόμμα! Βουλώνετε!

Εδώ θα λέμε αλήθειες

Ότι θέλουν μας κάνουν οι Τούρκοι. Στα δάχτυλα μας παίζουν! Ο Ερντογάν κάνει πλάκα τους τσιπροκαμμένους!

Χαχα

Παισιε ποτε ειπες οτι θα παρουμε την πολη;;Ποοτε;;Παλι κουβα δλδ;;

Χαξινος....

... κολλημένε ψυχάκια!!!!

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Αχαχαχα μεγαλυτερη σανοφαγοι απο τους πιστους του Αγιου Παισιου δεν υπαρχουν ειχα δει βιντεο που πηγαν στο μνημοσυνο του και τσακωνοντουσαν πιο θα παρει τα αγια καστανα του (κυριολεκτικα τα καστανα) φυγετε απο την Ελλαδα η αλλιως ορθοδοξο Ιραν οσο προλαβαινετε

θεσπρωτος

Υπομονη .... μολις ξυπνησε ο μαρμαρωμενος βασιλιας , πλενεται και οπου ναναι ερχεται , για να παρει την Πολη .

Ερώτηση

Ο "Ρώσος Ορθόδοξος αδελφός" σύντροφος Βλαδίμηρος Πούτιν τι λέει;

Ρωσομπλιετ

Πεφτει στα 4 στον Καλιφη Ερντογαν, δεν μιλαει αφου οταν κανανε προσευχη μεσα στην Αγια Σοφια μεχρι και ο Τσιπας βγηκε και τους ειπε τι κανουν και ο Πουτινιαρης μοκο

H ΩΜΟΤΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ξερετε ποσα τζαμια εχει γκρεμισει το σαθρο και γαλοιο νεοελληνικο κρατος? Αυτα δεν ηταν μνημεια πολιτισμου?Αιντε αφηστε μας ησυχους επιτελους μουρλο "πατριωτες".

Κολοκοτρώνης

Βρε γίδι τα τσαμιά δεν υπήρχαν στην χώρα μας!Φτιάχτηκαν στα 400 χρόνια σκλαβιάς,ενώ η Αγιά Σοφιά υπήρχε πριν την κατακτήσουν οι βάρβαροι! Και απορώ πως υπάρχουν ακόμα τσαμιά στην χώρα μας! Εκτός εαν θέλουν να τους θυμίζουν τον ραγιαδισμό τους!

Ρε ΜΕΓΑΛΕ ...!!!

που το διαβασες αυτο .....οτι φτιαχτηκε πριν , θα πρεπει να υπαρχει και οτι εγινε μετα ....να το καταστρεψουμε ????

Μέγας Αλέξανδρος

Αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρχαν ούτε εκκλήσεις. Απλά γκρεμίστηκαν οι ναοί των αρχαίων Ελλήνων για να φτιάχνουν.

@ Μέγας Αλέξανδρος

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος, Βουκεφάλα.

γκρεμιστηκαν

οι ναοι των αρχαιων Ελληνων για να φτιαξουν οι χριστιανοταλιμπαν .......πανω σαυτους , εκκλησιες ...( ολοκληρωσε την προταση ...)

Νκ

Εδώ δεν καίγεται καρφί στους Ιταλούς που είναι απόγονοι των Ρωμαίων ... Εμάς γιατί να μας ενοχλεισε μία εκκλησία που βρίσκεται εκτός Ελλάδος και χτίστηκε από Ρωμαίους αυτοκράτορες όταν κυβερνούσαν την Ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ?

Συντήρηση μνημείων

Μα δεν προκειται καν να την πειράξουν, η συντήρηση των ρωμαϊκών κι ελληνικών μνημείων στην Τουρκία είναι ίσως καλύτερη κι από της Ελλάδας. Δείτε πχ τα σχετικά, ντοκιμαντέρ.

Δίνεις την απάντηση μόνος σου

Οι Ιταλοί ποτέ δεν νοιάστηκαν, επειδή ακριβώς η Α. Ρωμαική αυτοκρατορία ταυτίστηκε σχεδόν αμέσως με τον ελληνισμό, ο οποίος μόνο στην σύγχρονη εποχή εξαντλήθηκε σε "σύνορα".

Stefanos

Άλλος ένας ανιστόρητος.

kostas

Γιατι τοτε ειμαστε και εμεις Ρωμαιοι. Βεβαια, και πολλοι απο τους σημερινους Τουρκους ηταν επισης Ρωμαιοι (αλλα μετα αλλαξοπιστησαν) οποτε σε ποιον ακριβως ανηκει; Απαντηση: Σε οποιον κατεχει την περιοχη σημερα. Οι αλλοι εχασαν τον πολεμο, εχασαν και τα δικαιωματα τους. (Προσωπικα μου ειναι αδιαφορο, οσο αδιαφορο μου ειναι καποιοι Γιαπωνεζοι ακτιβιστες να αρχισουν να κατεβαζουν τους ναους τους... οχι βεβαια οτι οι Γιαπωνεζοι εινα τοσο ηλιθιοι, αλλα χαριν παραδειγματος.)

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Οι σημερινοι Ιταλοι δεν εχουν καμια σχεση με τους Λατινους Ρωμαιους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης