Οι ΗΠΑ δρομολογούν κυρώσεις εις βάρος της Κίνας για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» των μουσουλμάνων

Οι ΗΠΑ δρομολογούν κυρώσεις εις βάρος της Κίνας για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» των μουσουλμάνων

Αυξάνεται η διεθνής κατακραυγή για την επιδείνωση των μέτρων καταστολής των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στα κινεζικά εδάφη - Δεν εξαιρούνται από τους θρησκευτικούς διωγμούς ούτε οι Χριστανοί

muslims-camps
Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την «επιδείνωση των μέτρων καταστολής» της Κίνας εις βάρος μειονοτικών πληθυσμών μουσουλμάνων στην περιοχή Σιντσιάνγκ, την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους και επιχειρήσεις της Κίνας που συνδέονται με καταγγελίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου που επικαλείται ο Guardian, οι συζητήσεις για ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις έχουν εντατικοποιηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση, ως απάντηση σε καταγγελίες για μαζικές κρατήσεις Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων, οι οποίες προκαλούν το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλύτερη διεθνή κατακραυγή.

Οι Ουιγούροι, μια τουρκογενής εθνική ομάδα, ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ (αναφέρεται και ως ανατολικό Τουρκιστάν) στην Κίνα. Το 80% των Ουιγούρων της Σιντσιάνγκ ζουν στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, το Λεκανοπέδιο Ταρίμ.

Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις λόγω παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επιδείνωνε τις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει εμπλακεί το τελευταίο διάστημα σε εμπορικό πόλεμο με τον Πεκίνο, ενώ παράλληλα ζητά από την ασιατική χώρα βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

China: Muslims Repressed, Monitored, Forced into Camps


Κλείσιμο
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian ότι η ιδέα των κυρώσεων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της συζήτησης, ενώ μια πηγή του Κογκρέσου είπε ότι η απόφαση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ληφθεί βιαστικά.

«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από την επιδείνωση των μέτρων καταστολής, όχι μόνο εις βάρος των Ουιγούρων αλλά και των Καζάκων, και άλλων μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή της Κίνας», δήλωσε εχθές η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ σε ενημέρωση του Τύπου, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τους τελευταίους μήνες από κορυφαίους αξιωματούχους.

Η Νάουερτ παραδέχτηκε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε λάβει επιστολή από μια δικομματική ομάδα αμερικανών βουλευτών στα τέλη Αυγούστου, οι οποίοι ζητούσαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της επιβολής των κρατικών στρατηγικών. Αυτοί περιλαμβάνουν τον Τσεν Κουανγκό, επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος στη Σιντσιάνγκ, αλλά και μέλος του πολίτμπιρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες για θρησκευτικές διώξεις στην Κίνα έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα, με χριστιανούς ιερείς να καταγγέλλουν το κλείσιμο ναών, την καταστροφή συμβόλων της εκκλησίας (όπως σταυροί) και την καύση ιερών βιβλίων του Χριστιανισμού. Ιδιαίτερα φαίνεται να πλήττονται από τα «πογκρόμ» οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου τους γίνεται πλύση εγκεφάλου για να απαρνηθούν την πίστη τους. Σε αυτά τα κέντρα μάλιστα εξαναγκάζονται να καταναλώσουν χοιρινό και αλκοόλ, ως «τιμωρία» για την θρησκεία τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης