O Κόλιν Κάπερνικ... Just did it: Η ιστορία του αθλητή που έγινε το νέο πρόσωπο της Nike

O Κόλιν Κάπερνικ... Just did it: Η ιστορία του αθλητή που έγινε το νέο πρόσωπο της Nike

Είδε την καριέρα του να καταστρέφεται, όταν γονάτισε κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ  διαμαρτυρόμενος για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών -  Στήριξη αλλά και αντιδράσεις για την επιλογή της Nike - Βολές από τον Τραμπ  - Οργή στα social media με απειλές για μποϊκοτάζ

kaepernick_arthro
Έχουν περάσει περισσότεροι από 20 μήνες από το τελευταίο παιχνίδι του Κόλιν Κάπερνικ σε αγώνα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, καθότι αποπέμπθηκε, έπειτα από κίνηση διαμαρτυρίας του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου που προκάλεσε αίσθηση. Όμως ο πιο διάσημος άνεργος των ΗΠΑ συνεχίζει να ρίχνει μία ανατρεπτική σκιά στο πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά και στην γενικότερη κουλτούρα της χώρας.

Η κίνηση «ματ» της Nike να ανακοινώσει τον Κάπερνικ ως το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας και να τον δικαιώσει με έναν τιμητικό τρόπο, έφερε το όνομά του ξανά στο προσκήνιο κάνοντας τον γύρο του κόσμου. Η μεγάλη αποκάλυψη το βράδυ της Πέμπτης ενόψει, μάλιστα και της έναρξης της νέας σεζόν του NFL, ήρθε σαν κάτι παραπάνω από έκπληξη παρά το γεγονός ότι η Nike βρίσκεται εδώ και δεκαετίες μπροστά στα social trends.

«Πιστεύετε σε κάτι. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τα πάντα», γράφει η λεζάντα πάνω στο κοντινό, ασπρόμαυρο πορτρέτο του πρώην κουότερμπακ των San Francisco 49ers, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια αποτελεί ένα πρόσωπο που διχάζει.


Σε αντίθεση με αρκετές πολυεθνικές που δεν αγγίζουν κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα, η Nike τόλμησε να κάνει τη διαφορά, στεκόμενη στο πλευρό των αθλητών με έντονη ακτιβιστική δράση και, μάλιστα στην επέτειο των 30 χρόνων από το λανσάρισμα της καμπάνιας της ‘Just Do It’, το 1988 με πρωταγωνιστή τότε τον 80χρονο δρομέα μεγάλων αποστάσεων Γουόλτ Στακ.

Η ημερα που στιγμάτισε την καριέρα του

Στις 26 Αυγούστου 2016, ο τότε quarterback των San Francisco 49ers, διαμαρτυρόμενος για τις αδικίες και την αστυνομική αυθαιρεσία κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, γονάτισε κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη των αγώνων. Η κίνησή του αυτή προκάλεσε αίσθηση, δημιουργώντας τόσο φανατικούς υποστηρικτές, όσο και ορκισμένους εχθρούς, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

«Δεν πρόκειται να σηκωθώ όρθιος και να δείξω υπερηφάνεια για μία σημαία ή μία χώρα, η οποία καταπιέζει τους μαύρους και γενικότερα τους έγχρωμους. Για μένα, αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήμουν εγωιστής να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και άνθρωποι που δολοφονούν και δεν τιμωρούνται», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του μετά από εκείνον τον αγώνα, πριν από δύο χρόνια, όταν γονάτισε την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Η κίνησή του βρήκε πολλούς συμπαραστάτες μεταξύ μεγάλων ονομάτων του αμερικανικού επαγγελματικού αθλητισμού, ενώ συνάδελφοί του τον μιμήθηκαν σε αντίστοιχους αγώνες.

Κλείσιμο
Αν και του χάρισε την ύψιστη τιμή από τη Διεθνή Αμνηστία, την ίδια στιγμή τον οδήγησε εκτός των 49ers τον Μάρτιο του 2017, λόγω του ακτιβισμού του. 

Colin Kaepernick Kneels During National Anthem on 'Monday Night Football'



«Βγάλτε έξω τώρα από το γήπεδο τώρα τον γιο της π...»

Αυτό στέλνει ένα «τρομερό μήνυμα», δήλωσε ο Τραμπ στην συντηρητική ιστοσελίδα The Daily Caller .«Είναι θέμα της ελευθερίας σε αυτή τη χώρα να κάνει πράγματα που άλλοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να κάνει», είπε ο Τραμπ για τη Nike, «αλλά προσωπικά, είμαι σε διαφορετική πλευρά».

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στον Κάπερνικ και στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία, μιλώντας εναντίον του με χυδαίους χαρακτηρισμούς. «Δεν θα σας άρεσε να δείτε έναν από αυτούς τους ιθύνοτες του NFL, όταν κάποιος δεν σέβεται την σημαία μας να πουν: "Βγάλτε έξω από το γήπεδο αυτόν τον γιο της π..., απολύεται"», είχε πει ενώπιον του πλήθους.

Ο Τραμπ συνέχισε να αντιτίθεται σε αυτήν την πρακτική, τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου είναι ασέβεια προς την αμερικανική σημαία και τον στρατό.

Απειλές με μποϊκοτάζ


Στην ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Κάπερνικ, η Nike τόνισε ό τι είναι «ο αθλητής αυτής της γενιάς που εμπνέει περισσότερο». 

Η επιλογή της Nike να τοποθετήσει τον Κάπερνικ ως κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής της καμπάνιας βρήκε τόσο θερμούς συμπαραστάτες, όσο και σφοδρούς επικριτές. Διάσημοι αθλητές, όπως η Σερένα Γουίλιαμς, χειροκρότησαν την κίνηση αυτή. Μάλιστα, η Αμερικανίδα τενίστρια με μήνυμά της δήλωσε περήφανη που ανήκει στην οικογένεια του κολοσσού των αθλητικών ειδών.

Ωστόσο, υπήρξαν και ορκισμένοι εχθροί, που έδωσαν υπόσχεση μέσω των social media να καταστρέψουν τα προϊόντα της εταιρείας.

Στο Twitter τα hashtags #JustBurnIt - σε αντιπαραβολή με το "Just Do It" ,καθώς και το #BoycottNike έχουν γίνει από τα πρώτα trends.

Μιγάς που μεγάλωσε σε οικογένεια λευκών

Ο Κόλιν γεννήθηκε το 1987 στο Μιλγουόκι από μητέρα λευκή και πατέρα μαύρο. Η μητέρα του, Χάιντι Ρούσο, ήταν μόλις 19 ετών, ενώ ο βιολογικός του πατέρας είχε εγκαταλείψει την Ρούσο προτού γεννηθεί το παιδί. Εκείνη τον έδωσε για υιοθεσία στον Ρικ και την Τερέζα Κάπερνικ, ένα ζευγάρι που είχε ήδη δύο παιδιά, τον Κάιλ και την Ντέβον.

Οι Κάπερνικ αποφάσισαν να υιοθετήσουν το παιδί, αφού είχαν χάσει άλλα δύο παιδιά από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα μετά την αποφοίτησή του το 2011, όταν επιλέχθηκε από τους San Francisco 49ers στον δεύτερο γύρο του NFL Draft και ως αναπληρωματικός του Άλεξ Σμιθ.

Ως βασικός έπαιξε ένα χρόνο μετά, στα μέσα της σεζόν του 2012, όταν ο Σμιθ τραυματίστηκε. Παρέμεινε από τότε στο βασικό ρόστερ της ομάδας, οδηγώντας τους 49ers στο πρώτο Super Bowl από το 1994. Μετά και την αποπομπή του  πέρυσι από την ομάδα, το επαγγελματικό μέλλον του φαντάζει αβέβαιο, αν και πριν από μερικές ημέρες κέρδισε την πρώτη του δικαστική μάχη, καθώς κινήθηκε διά της νομικής οδού   κατά του NFL για το αγωνιστικό του «πάγωμα».

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Μαρκ Γκεραγκος, ο διαμεσολαβητής αποφάνθηκε υπέρ του Κάπερνικ, ο οποίος κατηγορεί τις 32 ομάδες που απαρτίζουν το NFL, επειδή λόγω των πεποιθήσεων του δεν μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης