Υπόθεση Σκριπάλ: Λεπτό προς λεπτό το «δρομολόγιο» που ακολούθησαν οι δύο ύποπτοι

Υπόθεση Σκριπάλ: Λεπτό προς λεπτό το «δρομολόγιο» που ακολούθησαν οι δύο ύποπτοι

Η βρετανική αστυνομία ανασυγκρότησε βήμα βήμα την πορεία των δύο υπόπτων - «Μίαα από τις πιο περίπλοκες έρευνες που έχει αναλάβει ποτέ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία», δήλωσε ο επικεφαλής της, Νιλ Μπάσου

skripal_2
Βήμα προς βήμα, η βρετανική αστυνομία ανασυγκρότησε τα γεγονότα και τις ενέργειες των δύο Ρώσων που θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας, στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι.

Πρόκειται για "μια από τις πιο περίπλοκες έρευνες που έχει αναλάβει ποτέ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία", όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της, Νιλ Μπάσου.

Στις 15.00 (ώρα Βρετανίας) της Παρασκευής, 2 Μαρτίου, δύο άνδρες ηλικίας περίπου 40 ετών, που σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές και με βάση τα ρωσικά διαβατήριά τους ονομάζονται Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, φτάνουν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, στα νότια του Λονδίνου. Ήταν επιβάτες στην πτήση SU2588 της ρωσικής εταιρείας Aeroflot που προερχόταν από τη Μόσχα.

Οι βρετανικές αρχές υποθέτουν ότι στη συνέχεια κατευθύνονται πιθανότατα με το τρένο στο κέντρο του Λονδίνου. Χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στο ξενοδοχείο City Stay Hotel, στην οδό Μπόου του ανατολικού Λονδίνου. Θα μείνουν εκεί για δύο νύχτες. Η αστυνομία βρήκε στο δωμάτιό τους ίχνη του Νόβιτσοκ, αυτού του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.

Το Σάββατο, 3 Μαρτίου, οι δύο άνδρες, που φέρεται ότι ανήκουν στη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, χρησιμοποιούν εκ νέου τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να πάνε στον σταθμό του Γουότερλου απ' όπου παίρνουν το τρένο με προορισμό το Σάλσμπερι, την πόλη όπου κατοικεί ο Σεργκέι Σκριπάλ.

Φτάνουν στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας γύρω στις 14.25. Θα μείνουν εκεί τουλάχιστον για δύο ώρες. "Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για αναγνωριστική μετακίνηση", είπε ο Νιλ Μπάσου.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, επιβιβάζονται ξανά στο τρένο για το Λονδίνο γύρω στις 16.10, όπως δείχνουν τα βίντεο από το σύστημα ασφαλείας του σταθμού του Σάλσμπερι. Στο ξενοδοχείο τους επιστρέφουν στις 20.05 το ίδιο βράδυ.

Την Κυριακή, 4 Μαρτίου, οι δύο ύποπτοι φεύγουν από το City Stay Hotel στις 8.05 το πρωί. Ακολουθούν την ίδια διαδρομή προς το Σάλσμπερι, περνώντας πάλι από τον σταθμό του Γουότερλου.

Οι κάμερες παρακολούθησης τους καταγράφουν να περνούν κοντά στο σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ, στην οδό Γουίλτον, στις 11.58. "Πιστεύουμε ότι μόλυναν την μπροστινή πόρτα με Νόβιτσοκ" είπε ο Μπάσου. Στις 13.08 άλλο βίντεο τους δείχνει να ανεβαίνουν την οδό Φίσερτον, κατευθυνόμενοι προς τον σταθμό του Σάλσμπερι. Επιβιβάζονται στο τρένο στις 13.50.

Στις 16.15 η τοπική αστυνομία δέχεται το τηλεφώνημα ενός περαστικού που ανησυχεί για την κατάσταση δύο ανθρώπων, τους οποίους βρήκε αναίσθητους σε ένα παγκάκι. Πρόκειται για τον Σεργκέι και τη Γιούλια Σκριπάλ που μεταφέρονται σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου την ίδια ώρα, στις 16.45, ο Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Ρουσλάν Μποσίροφ φτάνουν στον σταθμό του Γουότερλου. Φεύγουν από το Λονδίνο στις 18.30, ξανά με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, κατευθυνόμενοι προς το αεροδρόμιο του Χίθροου. Κάνουν τσεκ-ιν στις 19.28 και επιβιβάζονται στην πτήση SU2585 της Aeroflot που αναχωρεί στις 22.30 για τη Μόσχα.

"Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επέστρεψαν στη Βρετανία από τότε" ανέφερε η αστυνομία.

Η ιστορία των Σκριπάλ θυμίζει έντονα τη δηλητηρίαση, με πολώνιο-210, του Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο, τον Νοέμβριο του 2006 στο Λονδίνο. Το 2016 οι βρετανικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τον θάνατό του ευθύνονταν ο πρώην πράκτορας και βουλευτής Αντρέι Λουγκοβόι και ο επιχειρηματίας Ντμίτρι Κόβτουν που έριξαν τη ραδιενεργή ουσία στο τσάι του, όταν συναντήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης