Φωτογραφίες: Με αιχμές κατά του Τραμπ το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν

Φωτογραφίες: Με αιχμές κατά του Τραμπ το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν

Η επιλογή των δύο πρώην προέδρων, ενός Ρεπουμπλικάνου και ενός Δημοκρατικού, να εκφωνήσουν επικήδειες ομιλίες, είχε γίνει από τον ίδιο τον Τζον Μακέιν, θέλοντας στην κηδεία του να δείξει την ενότητα της Αμερικής - Ο συγκινητικός επικήδειος της κόρης του

mac
Το ύστατο χαίρε στον γερουσιαστή Τζον Μακέιν απευθύνουν χιλιάδες Αμερικανοί, παρουσία των δύο πρώην προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους.

Watch McCain’s funeral live


Τη σορό του Τζον Μακέιν μετέφερε στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον αυτοκινητοπομπή κάνοντας στάση στο μνημείο των βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, όπου η Σίντυ Μακέιν, σύζυγος του νεκρού, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του γερουσιαστή, ο οποίος είχε περάσει σχεδόν έξι χρόνια ως αιχμάλωτος πολέμου.

Η εξόδιος ακολουθία στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον ξεκίνησε στις 10 π.μ (τοπική ώρα) και αίσθηση προκάλεσε ο επικήδειος λόγος της κόρης του Μέγκαν. «Συγκεντρώθήκαμε σήμερα εδώ για να θρηνήσουμε το πέρασμα του αμερικανικού μεγαλείου, όχι να ακούσουμε φτηνή ρητορική από ανθρώπους που δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ τις θυσίες που τόσο πρόθυμα έκανε . Η Αμερική του Τζον Μακέιν είναι γενναιόδωρη, φιλόξενη και τολμηρή, είναι σίγουρη και ασφαλής, ανταποκρίνεται στις ευθύνες της, μιλάει αθόρυβα γιατί είναι ισχυρή. Η Αμερική δεν μπορεί να καυχέται, γιατί δεν χρειάζεται. Η Αμερική του Τζον Μακέιν δεν χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη, γιατί η Αμερική ήταν πάντα μεγάλη», είπε η Μέγκαν Μακέιν, με σαφείς αιχμές για τον μεγάλο απόντα, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιλογή των δύο πρώην προέδρων, ενός ρεπουμπλικάνου και ενός δημοκρατικού, να εκφωνήσουν επικήδειες ομιλίες, είχε γίνει από τον ίδιο τον Τζον Μακέιν, θέλοντας στην κηδεία του να δείξει την ενότητα της Αμερικής. Ο Μακέιν είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον θάνατό του ότι δεν επιθυμούσε να παραστεί στην κηδεία του ο Τραμπ, αφού οι δύο άνδρες ουδέποτε έκρυψαν την αμοιβαία αντιπάθειά τους. Κατά τη διάρκεια της κηδείας ο πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο και πήγε σε ένα γήπεδο γκολφ κοντά στην Ουάσινγκτον. 

Κλείσιμο
Απούσα είναι και η Σάρα Πέιλιν, η υποψήφια αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2008, όταν ο Μακέιν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσφατα, στα απομνημονεύματά του, ανέφερε ότι μετάνοιωσε που επέλεξε την πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας για αντιπρόεδρό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκπροσωπείται από τον στενότερο συνεργάτη του, τον στρατηγό Τζον Κέλι, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον. Η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, παρίσταται επίσης στην κηδεία μαζί με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ. Παρόντες στον καθεδρικό, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μαντλίν Ολμπράιτ, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο Γουόρεν Μπίτι μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Ανέτ Μπένινγκ.

Οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Ου. Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, που έκλεισαν και οι δύο τον δρόμο του Τζον Μακέιν για τον Λευκό Οίκο, το 2000 και το 2008 αντίστοιχα, αποχαιρέτισαν τον βετεράνο πολιτικό δηλώνοντας ότι τους έκανε "καλύτερους προέδρους".

Ο Τζον Μακέιν "μας έκανε καλύτερους προέδρους, όπως έκανε καλύτερη και τη Γερουσία, όπως έκανε καλύτερη και τη χώρα" είπε ο Ομπάμα στον επικήδειό του για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και ήρωα του Βιετνάμ.

"Με έκανε κι εμένα καλύτερο", είπε από την πλευρά του ο Τζορτζ Ου. Μπους, υπενθυμίζοντας ότι από τη σκληρή, δύσκολη μάχη για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού κόμματος το 2000, στην οποία βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Μακέιν, σφυρηλατήθηκε μια βαθιά φιλία μεταξύ τους.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον Μακέιν "εξαιρετικό άνθρωπο, μαχητή, πολιτικό, πατριώτη" ο οποίος, όπως είπε, επέδειξε μεγάλο θάρρος όταν ήταν αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και εξελίχθηκε σε άριστο γερουσιαστή ο οποίος κατανοούσε ότι οι αρχές είναι πιο σημαντικές από την πολιτική. Παρά τις πολλές διαφορές τους "δεν αμφιβάλαμε ποτέ ότι ήμασταν στην ίδια ομάδα", πρόσθεσε.

Ο Μπους χαιρέτισε επίσης το θάρρος, την εντιμότητα και το αίσθημα τιμής του φίλου του. Πρόσθεσε ότι δεν δίσταζε να συγκρουστεί με όσους κατείχαν την εξουσία αν αισθανόταν ότι η συμπεριφορά τους δεν ανταποκρινόταν στα αμερικανικά ιδεώδη, δηλώνοντας: "Είμαστε καλύτεροι απ' αυτό. Η Αμερική είναι καλύτερη απ' αυτό".

Οι ομιλίες και των δύο πρώην προέδρων περιλάμβαναν επικριτικά σχόλια, ουδόλως συγκαλυμμένα, για τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. "Η δημόσια ζωή μας ίσως να φαίνεται μικροπρεπής, εμπαθής και ευτελής, φορέας προσβολών και έπαρσης. Είναι μια πολιτική που διατείνεται ότι είναι θαρραλέα, όμως βασίζεται στον φόβο" είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.



mccain-0
macain-1
macain-2
macain-3
macain-4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης