Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αν κριθεί απαραίτητο το Ιράν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Khamenei

"Φυσικά, αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αποχωρήσουμε από αυτήν", δήλωσε ο Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την κυβέρνηση

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015, βάσει της οποίας δεσμεύεται να περιορίζει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, αν η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά της συμφέροντα.

"Φυσικά, αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αποχωρήσουμε από αυτήν, δήλωσε ο Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την κυβέρνηση. Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία), καταγγέλθηκε μονομερώς τον Μάιο από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έκτοτε επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι που διαθέτουν περιορισμένο περιθώριο χειρισμών θέλουν να διασώσουν τη συμφωνία αλλά η ιρανική κυβέρνηση "δεν πρέπει να εναποθέτει πάρα πολλές ελπίδες σε αυτούς", επανέλαβε ο Χαμενεΐ . "Πρέπει να αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις τους με σκεπτικισμό".

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ εξέφρασε εκ νέου την άρνηση του Ιράν να επαναλάβει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, παρά την πρόσφατη πρόταση του αμερικανού προέδρου ως προς αυτό.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να σύρουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όπως έχει ήδη ειπωθεί λεπτομερώς, ουδεμία διαπραγμάτευση θα γίνει", δήλωσε ο ιρανός ηγέτης.

Αφού αποχώρησε από τη συμφωνία και επανέφερε μια πρώτη σειρά κυρώσεων, η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται να στοχεύσει τον ενεργειακό τομέα τον Νοέμβριο.

Η Τεχεράνη καταγγέλλει τον "στραγγαλισμό" της οικονομίας της και προσέφυγε για τον λόγο αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο.

Φοβούμενοι τις αμερικανικές κυρώσεις, πολλοί διεθνείς όμιλοι ανακοίνωσαν ήδη ότι αποχωρούν από τη χώρα, όπως έκαναν οι γαλλικές εταιρίες Total, Peugeot και Renault και οι γερμανικές Siemens και Daimler.

Αρχιτέκτονας της συμφωνίας του 2015, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, έχει αποδυναμωθεί λόγω της αμερικανικής αποχώρησης η οποία προστίθεται στις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται στη χώρα του για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του.

Δύο υπουργοί του αποπέμφθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δύο ακόμη θα εξεταστούν εντός των προσεχών ημερών.

Ο ίδιος ο Ροχανί, που εκλέχθηκε το 2013 και επανεκλέχθηκε πέρυσι, κλήθηκε χθες να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των βουλευτών αλλά δεν έπεισε. Ωστόσο διαθέτει ακόμη τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ομολογεί...

...ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ότι: από όλο τον κόσμο ΜΟΝΟΝ οι ΗΠΑ μετρούν στα ζωτικά ζητήματα (οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις μετρούν όταν βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τις ΗΠΑ, και όχι στην απέναντι). Καλώς ή κακώς οι ΗΠΑ είναι ο αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος ηγεμών, με τον οποίο ουδεμία μεγάλη δύναμη θα ρίσκαρε ολική άμεση ρήξη, διακυβεύοντας μεταξύ άλλων ανυπολόγιστων απωλειών, τρισεκατομμύρια καταναλωτικής ευημερίας. Καλώς ή κακώς ο παγκόσμιος ηγεμών ανάμεσα στα πολυάριθμα προνόμια ( + ασήκωτες ευθύνες για οποιονδήποτε άλλο ), όπως η επιβολή της ατζέντας του, επιβάλλει και την εικόνα του... του νόμιμου, του καλού, του ηθικού, του δίκαιου... και παράλληλα διαθέτει την ικανότητα να εμφανίζει τον όποιο αντίπαλο με ότι αρνητικά χαρακτηριστικά κρίνει απαραίτητο. Αυτή την στιγμή (τα τελευταία 40 έτη)... αυτό που έχει περιθωριοποιηθεί, που έχει ενταχθεί (δικαίως ή αδίκως) στον άξονα του κακού με ότι αυτό συνεπάγεται... είναι το Ιράν. Η απόσταση που χωρίζει το Ιράν (από τους στενότερους συμμάχους πρίν 4 δεκαετίες) είναι αγεφύρωτη ; ενώ γεφυρώθηκε εκείνη με την Βόρεια Κορέα ; Ποιός εμποδίζει το Ιράν να αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ; τι εμποδίζει το Ιράν εκπροσωπούμενο στο ανώτατο επίπεδο, να προσέλθει (άνευ προ-απαιτούμενων όρων), σε μια συνάντηση κορυφής με τις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του σημερινού προέδρου ; Θα του παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες κάθε μέρα. Ακόμη και αν (απίθανο) οι δύο πλευρές έλεγαν η μία στην άλλη ότι διαφωνούν 100% στα πάντα... το κέρδος του Ιράν όσον αφορά την δημόσια εικόνα του θα ήταν τεράστιο. Η εκτίμησή μου είναι η εξής: αν οι ΗΠΑ εξασφαλίσουν ότι το Ιράν πρωτίστως: δεν δύναται να αφανίσει από τον χάρτη ένα αρχαίο έθνος της περιοχής, δευτερευόντως δεν επιδιώκει, δεν θέτει ως υπαρξιακό σκοπό να τοποθετείται ενάντια στα όποια ζωτικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή... τότε οι ΗΠΑ δεν θα είχαν οποιονδήποτε ενδοιασμό να αγκαλιάσουν τον παλιό τους σύμμαχο σεβόμενοι τα κυριαρχικά του δικαιώματα, την ιστορική φυσιογνωμία του, τον όποιο σταθεροποιητικό του ρόλο & επιρροή του στην περιοχή, απαλλαγμένο από κατηγορίες του παρελθόντος περί δραστηριοτήτων που υπονομεύουν την σταθερότητα της περιοχής ή ευρύτερα αυτής. Στο χέρι τους είναι του Ιράν... άν όπως π.χ η Αίγυπτος (με τα τόσα προβλήματα), ή η Σ.Αραβία (με αναρίθμητα ασυμβίβαστα)... αν αυτές καταφέρνουν να εμφανίζονται ως φυσιολογικές, γιατί όχι το Ιράν με τόσα πλεονεκτήματα ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης