Συνάντηση Σαλβίνι και Ορμπάν στο Μιλάνο για το μεταναστευτικό

Οι ευρωσκεπτικιστές ηγέτες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη μετανάστευση στην Ε.Ε προκαλώντας έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες

Ανατριχίλα προκαλεί στις Βρυξέλλες η σημερινή συνάντηση δύο ηγετών του ευρωπαϊκού λαϊκισμού στο Μιλάνο. Η συνάντηση Σαλβίνι- Ορμπάν σε ιταλικό έδαφος σηματοδοτεί πιθανόν την απειλή της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές του 2019, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.

Άραγε, οι δύο ηγέτες θα ζητήσουν για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου από τους Ευρωπαίους εθνικιστές ενόψει της ευρωπαικής κάλπης;

Κι ενώ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι βγάζει τη...γλώσσα του στην Ευρώπη, στρώνει παράλληλα το κόκκινο χαλί στον Ούγγρο εθνικιστή πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν:μια συνάντηση που δεν αρέσει στον Λουίτζι ντι Μάιο, τον άλλο αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης. Ο Σαλβίνι προανήγγειλε πως θα συζητήσει με τον Όρμπαν τρόπους για να «σταματήσει η μετανάστευση» προς την Ε.Ε.

«Η Ευρώπη απέδειξε μία ακόμη φορά ότι είναι μια πρωτόγνωρη βρωμιά, που δεν αξίζει τα λεφτά μας»,δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, μιλώντας την Κυριακή σε οπαδούς του στη μικρή πόλη Πίντσολο στις Αλπεις.

Υπενθυμίζεται, ότι το Σάββατο δόθηκε το πράσινο φως για την αποβίβαση 150 μεταναστών, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο σικελικό λιμάνι της Κατάνια. Οι επιβάτες του πλοιαρίου διάσωσης, που προέρχονταν κυρίως από την Ερυθραία, παρέμεναν στην Κατάνια από την περασμένη Δευτέρα επειδή η ιταλική κυβέρνηση αρνείτο κατηγορηματικά να επιτρέψει την αποβίβασή τους αν δεν συμφωνούσαν κι άλλα κράτη της Ε.Ε. να υποδεχθούν ορισμένους από αυτούς.

Ο Σαλβίνι είπε ότι η Αλβανία δέχθηκε να φιλοξενήσει 20 και άλλους 20-25 η Ιρλανδία, ενώ οι υπόλοιποι θα στεγαστούν από την Καθολική Εκκλησία, «με μηδενικό κόστος» για τον Ιταλό φορολογούμενο.

Η στάση του είχε προκαλέσει την έντονη καταδίκη από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που τον κατηγορούν ότι έθεσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων σε κίνδυνο, τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις πάσης φύσεως.Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε λόγο για «επικίνδυνη και ανήθικη αντιπαράθεση», αναφερόμενος στη σύγκρουση της Ιταλίας με τα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών υποδέχεται τον Ούγγρο πρωθυπουργό στο Μιλάνο.

«Η Ουγγαρία του Ορμπάν υψώνει τείχη από συρματοπλέγματα και αρνείται τον καταμερισμό» των μεταναστών.Σε ό,τι με αφορά, οι χώρες που αρνούνται τον καταμερισμό δεν δικαιούνται ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις», δήλωσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται, επίσης, του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Stampa.

Ο Σαλβίνι, που είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, ακολουθεί την ίδια γραμμή απέναντι στους μετανάστες με τον επικεφαλής της εθνικιστικής-συντηρητικής κυβέρνησης της Ουγγαρίας,Βίκτορ Ορμπαν, που τάσσεται υπέρ του «κλεισίματος των συνόρων» της Ε.Ε σε «όσους φέρνουν το κακό».

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια δύναμη της Δεξιάς, ενώ το M5S δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά»,προσέθεσε ο Ντι Μάιο,ο οποίος θέλει να συγκρατήσει την αριστερή πτέρυγα του κινήματός του, που είναι δυσαρεστημένη από την ευθυγράμμιση του M5S με την πολιτική του Σαλβίνι.Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του M5S στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν, εξάλλου, πως η συνάντηση των Σαλβίνι και Ορμπάν είναι «μόνο και αποκλειστικά πολιτική και όχι θεσμική ή κυβερνητική».

Η υπόθεση του πλοίου Diciotti πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης στις σχέσεις Ε.Ε και Ιταλίας προκαλεί και εσωτερικές… αναταράξεις. Η εισαγγελία του Ακράγαντα αποφάσισε να διενεργηθεί έρευνα αναφορικά με τους χειρισμούς του Σαλβίνι για την 12ήμερη «Οδύσσεια» των 177 προσφύγων και μεταναστών , επιβάτες στο ιταλικό πλοίο .

H ιταλική κυβέρνηση βγάζει «γλώσσα» στην Ε.Ε και στηρίζει τον Σαλβίνι

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ε.Ε για «υποκρισία», λόγω της αδυναμίας επίλυσης του θέματος που παρουσιάστηκε με το πλοίο Diciotti.H στάση της ιταλικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, οδήγησε εισαγγελείς της Σικελίας να διατάξουν έρευνα σε βάρος του για να εξεταστούν κατηγορίες όπως η παράνομη σύλληψη, η στέρηση ελευθερίας και η κατάχρηση εξουσίας. Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσέφερε κάλυψη στον Σαλβίνι. «Τις ημέρες αυτές λειτουργήσαμε ως ομάδα. Πρέπει να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό εξωτερικών, Μοάβερο Μιλανέζι, διότι εργασθήκαμε όλοι μαζί, ως ομάδα.Μιλώντας για τη δικαστική έρευνα, ο Ντι Μάιο είπε πως ο Σαλβίνι θα πρέπει να συνεχίσει «να κάνει τη δουλειά του» διότι, όπως τόνισε, «δεν παραβίασε τον ηθικό κώδικα των Πέντε Αστέρων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr