Γερουσιαστής Τζον Μακέιν: Τα σχέδια για την κηδεία του, οι «καλεσμένοι» και η... «πόρτα» στον Τραμπ

Γερουσιαστής Τζον Μακέιν: Τα σχέδια για την κηδεία του, οι «καλεσμένοι» και η... «πόρτα» στον Τραμπ

Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρόεδρος στην κηδεία του Γερουσιαστή, που τον θεωρούσε την «ντροπή» της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ - Ο Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «ανίκανο» και είχε χλευάσει το γεγονός ότι είχε πιαστεί αιχμάλωτος και βασανιστεί στον πόλεμο του Βιετνάμ

mccain_main02
Ενώ το αμερικανικό έθνος θρηνεί για τον χαμό του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος έχασε εχθές τη μάχη με τον καρκίνο, οι προετοιμασίες για το «τελευταίο αντίο» στον βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ και πρωτοπόρου της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Υπάρχει όμως ένα άτομο που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του στην κηδεία του σημαντικού πολιτικού, που θεωρείται ήρωας από μεγάλη μερίδα των Αμερικανών.

Δεν πρόκειται για άλλον από τον Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίον ο εκλιπών γερουσιαστής είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να πατήσει το πόδι του στην κηδεία του.

Η κόντρα των δύο ανδρών, που δεν έτρεφαν τον παραμικρό σεβασμό ο ένας για τον άλλον ξεκίνησε από το 2015, όταν έγιναν γνωστές οι βλέψεις του Τραμπ για τη θέση της προεδρίας, και επιδεινωνόταν χρόνο με τον χρόνο. Ο πολιτικός από την Αριζόνα θεωρούσε τον Τραμπ αδαή και χυδαίο και δεν έπαυε να του το δείχνει, ενώ πολλές φορές είχε αντιταχθεί με την ψήφο του στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που το όνομα «Τραμπ» απουσιάζει από τη λίστα των καλεσμένων της τελετής, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα πολιτικών αντιπάλων του Μακέιν από άλλα κόμματα, οι οποίοι όμως είχαν κερδίσει την εκτίμησή του. Εξίσου αναμενόμενα όμως ήταν και τα... ξερά συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σήμερα απηύθυνε μέσω Twitter ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς ούτε μια λέξη για την καριέρα ή τη ζωή του ανδρός.

«Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστική είναι η διαφορά του ύφους με τα μηνύματα που ανήρτησαν άλλοι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Ομπάμα, ο Κλίντον και ο Μπους, με τα οποία έπλεκαν το εγκωμιο του Μακέιν χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα» και «πιονέρο» της πολιτικής. 




jmc1


Τα σχέδια του Μακέιν για την κηδεία του και οι «καλεσμένοι» του

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Μακέιν, ο γερουσιαστής της Αριζόνα είχε αρχίσει να κανονίζει τις λεπτομέρειες για την κηδεία του ήδη από τον περασμένο Μάιο, έναν χρόνο αφότου ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

Νωρίτερα φέτος, οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι ο γερουσιαστής είχε δηλώσει στους δικούς του πως δεν θέλει να παρευρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος στην κηδεία του, και ότι προτιμά να εκπροσωπήσει τον Λευκό Οίκο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν εχθές βράδυ στο CNN δύο μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, που απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ο Τραμπ στην κηδεία.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, ο Μακέιν είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν τελετές μετά τον θάνατό του σε τρεις τοποθεσίες: Στην Αριζόνα, τον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον και στην Αννάπολις του Μέριλαντ. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο, ο Μακέιν είχε εκφράσει την επιθυμία σε συνέντευξή του να τον αποχαιρετίσουν και οι πρώην συνάδελφοί του στη Ναυτική Ακαδημία.




«Θα ήθελα, όταν φύγω από τη ζωή, να γίνει μια μικρή τελετή στη Ναυτική Ακαδημία. Απλώς ένα-δυο άτομα που θα σηκωθούν και θα πουν, 'αυτός ο άνδρας υπηρέτησε την πατρίδα του'», είχε πει χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Ο Μακέιν φέρεται να είχε ζητήσει προσωπικά από τον Τζορτζ Ου. Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα να εκφωνήσουν επικήδειο στην κηδεία του, αφού έτρεφε για τους δύο πολιτικούς ιδιαίτερο σεβασμό. Ένα ακόμη άτομο που αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην τελετή είναι ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στενός φίλος του εκλιπόντος.

maccain-2


Η άγρια «κόντρα» με τον Τραμπ και η σύγκρουση των δύο κόσμων

Η κόντρα του εκπροσώπου της Αριζόνα, γνωστού με το παρατσούκλι «λιοντάρι της Γερουσίας» με τον Τραμπ ξεκίνησε το 2015, όταν ο Αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος και αποκάλεσε τους Μεξικανούς μετανάστες «βιαστές» και «εμπόρους ναρκωτικών» στην ομιλία του.

Ο Μακέιν φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από εκείνη του Τραμπ, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι διαφωνεί κάθετα με το σχόλιο του Τραμπ. Ο υποψήφιος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση έναν μήνα μετά, αποκαλώντας τον Μακέιν «ανίκανο» σε ομιλία του στο Φίνιξ.

Η ανταλλαγή προσβλητικών χαρακτηρισμών συνεχίστηκε για τα επόμενα δύο χρόνια, με τον Τραμπ να εξαπολύει επανειλημμένα επιθέσεις - συχνά μέσω Twitter - εναντίον του Μακέιν. Σε ένα tweet του 2016 o Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον γερουσιαστή «βρωμόστομο», ενώ το 2017 ξέσπασε εναντίον του, επειδή καταψήφισε τον νόμο Affordable Care Act, προστατεύοντας το Obamacare.

«Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ίσως το χειρότερο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου για τον γερουσιαστή ήταν αυτό που αναφερόταν στην αιχμαλωσία του κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Τραμπ είχε χλευάσει το παρελθόν του Μακέιν ως αιχμάλωτο πολέμου, λέγοντας ότι χρίστηκε ήρωας «απλά και μόνο επειδή αιχμαλωτίστηκε» και ότι ο ίδιος «συμπαθεί εκείνους που δεν πιάνονται αιχμάλωτοι».

maccain-vet


Και ο Μακέιν όμως είχε επιτεθεί από τη δική του μεριά στον Τραμπ σε πολλές περιπτώσεις. Σε δήλωσή του τον Ιούλιο, ο Μακέιν επέκρινε σφοδρότατα τον Τράμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ελσίνκι με τον Ρώσο πρόεδρο, είπε ότι αποδέχεται τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι δεν εμπλέκεται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Μακέιν δήλωσε για τα τα σχόλια του Trump: «Κανένας αμερικανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν είχε πέσει ποτέ πιο χαμηλά μπροστά σε έναν τύραννο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης