Guardian: Η ύβρις φέρνει τη νέμεση, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά ο Ερντογάν δεν έμαθε

Erdogan__1_

«Ο Ερντογάν είπε πριν από τις εκλογές του Ιουνίου ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή προεδρία και ότι ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να την ασκήσει. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε. Και τώρα η Τουρκία διέρχεται κρίση», αναφερεται μεταξύ άλλων στο άρθρο του Σάιμον Τίσνταλ

Ενα άρθρο-κόλαφο για τον Ερντογάν φιλοξενεί ο Guardian.

«Η ύβρις φέρνει τη νέμεση, έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αλαζόνας ηγέτης της Τουρκίας, μοιάζει ανίκανος να καταλάβει την ώρα που η χώρα του βυθίζεται σε μια κρίση που ο ίδιος προκάλεσε» γράφει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Σάιμον Τίσνταλ και συνεχίζει:

«Ο Ερντογάν είπε πριν από τις εκλογές του Ιουνίου ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή προεδρία και ότι ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να την ασκήσει. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε. Και τώρα η Τουρκία διέρχεται κρίση. Η κατάρρευση της εικόνας του ισχυρού άνδρα ήρθε πιο γρήγορα απ’όσο αναμενόταν. Και δεδομένου ότι ο Ερντογάν είναι αυτές τις ημέρες ο μόνος που κρατά τα ηνία, δύσκολα θα αποφύγει την ανάληψη της ευθύνης.

Το επίκεντρο αυτής της πολύ τουρκικής τραγωδίας είναι η κατρακύλα της λίρας, που έχει χάσει φέτος το 40% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο. Αυτό αντανακλά ευρύτερα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος και τον πληθωρισμό και που ο Ερντογάν απέτυχε να αντιμετωπίσει. Αλλωστε ο λόγος που προκήρυξε πρόωρες εκλογές ήταν ότι φοβόταν τις αυξήσεις των τιμών και τις ελλείψεις των αγαθών. Αλλά δεν το απέφυγε. Και η απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομική διαχείριση από την τουρκική κυβέρνηση επηρεάζει ήδη τις τράπεζες, το ευρώ και τις αναδυόμενες οικονομίες από την Ασία μέχρι την Αφρική.

Αυτή η αναταραχή επεκτείνεται πολύ πέρα από την τιμή των κρεμμυδιών στην Κωνσταντινούπολη. Τα προβλήματα της Τουρκίας έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές και στρατηγικές επιπτώσεις. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φιλικές, αλλά επεκτατικές δυνάμεις: τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2003, ο Ερντογάν προσπάθησε να στρέφει τη μία εναντίον της άλλης, με ανάμικτα αποτελέσματα. Τώρα, οι αντιφάσεις της πολιτικής του κορυφώνονται, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη Συρία, το Ιράν, το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Η Αγκυρα βρίσκεται σε διπλωματικό αδιέξοδο, έγραψε ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ στον ιστότοπο Ahval. «Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τώρα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη Ρωσία. Στο μεταξύ, οι Κούρδοι παραμένουν μια πραγματικότητα κοντά και μέσα από τα σύνορα της Τουρκίας. Η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης καθιστά τη χώρα ευάλωτη. Και η αλλοπρόσαλλη περιφερειακή της πολιτική καθιστά δύσκολο έναν διάλογο που απαιτεί εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα».

Ο Ερντογάν αποδίδει τα προβλήματά του σε μια διεθνή συνωμοσία. Οι ΗΠΑ, τόνισε, μαχαίρωσαν την Τουρκία πισώπλατα. «Αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον λαό μας, το δίκιο μας και τον Θεό μας».

Ο έλεγχος της εξουσίας από τον Ερντογάν είναι τόσο σφιχτός, ώστε δύσκολα θα τη χάσει σύντομα. Στον στρατό έχουν γίνει μεγάλες εκκαθαρίσεις, όπως και σε άλλα κέντρα ενδεχόμενης αντίστασης. Το κοινοβούλιο έχει εκφυλιστεί σε ένα όργανο χωρίς εξουσίες. Τα λάθη του Ερντογάν, όπως η άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια και ο νεποτιστικός διορισμός του γαμπρού του στο υπουργείο Οικονομικών, είναι τεράστια. Δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις. Η ισχυρογνωμοσύνη του Ερντογάν είναι θατσερικού τύπου.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα προβλήματα της Τουρκίας θα χειροτερέψουν προτού αρχίσουν να λύνονται.

Στο πρόσωπο του Τραμπ, ο Ερντογάν βλέπει έναν εξίσου μεγάλο και ανυποχώρητο εγωπαθή. Οι δύο άνδρες έχουν συγκρουστεί για την αδικαιολόγητη φυλάκιση ενός αμερικανού πάστορα με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Η συνέχιση της κράτησης του Αντριου Μπράνσον έχει εξοργίσει τον Τραμπ προσωπικά. Η ξαφνική επιβολή δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου ήταν μια απάντηση, που άσκησε πίεση στην Αγκυρα την κρίσιμη στιγμή.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν όμως γενικότερες διαφωνίες για θέματα όπως η Συρία, όπου ο Ερντογάν έχει καταλάβει εδάφη για να αντιμετωπίσει την απειλή που θεωρεί ότι συνιστούν οι Κούρδοι. O τουρκικός στρατός ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας νέας δύναμης από μη κουρδικές αντάρτικες ομάδες της Συρίας με στόχο την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης μεθοριακής ουδέτερης ζώνης. Αυτό συναντά φυσικά την αντίθεση της κυβέρνησης Ασαντ. Αλλά και οι ΗΠΑ, που ατύπως έχουν συμμαχήσει με τις κουρδικές δυνάμεις, δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα αυτή.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι τουρκικές απειλές εναντίον των αμερικανών ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, η αντίδραση του Ερντογάν στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, οι σκοτεινές σχέσεις της Τουρκίας με ισλαμιστικές οργανώσεις, η επιβολή περιορισμών στις βάσεις που χρησιμοποιούν οι νατοϊκές δυνάμεις και η αγορά υπερσύγχρονων ρωσικών πυραύλων. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε αυτό το σημείο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, ανησυχεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την τύχη της συμφωνίας που αφορά τους πρόσφυγες. Ανησυχίες υπάρχουν ακόμη για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για την εχθρική της στάση προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο απειλές του Ερντογάν να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και να αναζητήσει νέους συμμάχους στη Μόσχα και το Πεκίνο έχουν αυξήσει τα επίπεδα τοξικότητας.

Ο Ερντογάν όμως μπορεί τώρα να έχει προβλήματα και με τον Πούτιν. Ο λόγος είναι το Ιντλίμπ, η επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των αντικυβερνητικών δυνάμεων και 2,5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων. Η Μόσχα θέλει την υποστήριξη της Τουρκίας για τη φθινοπωρινή επίθεση στην περιοχή από συριακές, ιρανικές και ρωσικές δυνάμεις. Η Τουρκία φοβάται άλλη μια έξοδο προσφύγων και επιμένει στην ιδέα της ουδέτερης ζώνης, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο τη διεθνή απομόνωσή της.

Ποιος μπορεί να σώσει την Τουρκία από τον εαυτό της; Η ερώτηση αυτή θα έπρεπε να διατυπωθεί αλλιώς: ποιος μπορεί να σώσει την Τουρκία από τον Ερντογάν; Η απάντηση είναι μία: μόνο οι Τούρκοι. Θα χρειαστεί όμως καιρός».

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ

ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΞΙΓΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΑΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ Η ΑΛΙΩΣ ΕΘΝΗΚΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΙΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ ΩΣ ΣΥΝΙΘΟΣ ..ΧΑΧΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ [...] ΕΞΩ ΕΛΛΗΝΑΡΕΕΣ

Νικος Δ.

Ο μεγαλυτερος κινδυνος ειναι οταν θα εχει καταστρεψει την οικονομια τους και θα ερχονται κατα εκατομμυρια προς εμας.Μη ξεχναμε οτι εχουμε ανοιχτα συνορα και πρωτη φορα ισλαμ

Νικος

αυτο που υποκρυπτεται πισω απο την κριση στην τουρκια ειναι η συγκρουση πολιτισμων. Και φυσικα ο Ερντογαν το ξερει αυτο. Γι αυτο χρηματοδοτουσε το ισλαμικο κρατος οσο τον επερνε. Ομως η πολιτικη του ηταν αλλοπροσαλη αφου επεχειρισε να παιξει σε μια σκακιερα με τις ΗΠΑ και Ρωσια, δυο κατεξοχην αντι ισλαμικες χωρες. Πως να βγει κερδισμενος απο ενα τετοιο τρελο παιχνιδι; Ηταν αναμενομενο οτι στο τελος θα τον βαρανε και οι δυο. Τα ιδια και το Ιραν που νομιζει οτι συμμαχοντας με την Ρωσια επιασε τον παπα απο τα αχαμνα. Ο ατατουρκ ηταν πολυ πιο εξυπνος απο τον ερντογαν. Καταλαβε οτι η δυση ειναι ο κυριαρχος πολιτισμος και εφτιαξε κοσμικο κρατος, αλλαξε το αλφαβητο σε λατινικο και εχτισε κοσμικες σχεσεις με τη δυση. Αυτο εκανε την τουρκια γεωπολιτικα ισχυρη. Ομως ενας ατατουρκ δεν φτανει για να φερει την ανοιξη. Η ισλαμικη καρδια της τουρκιας συνεχισε να χτυπα και σταδιακα να ροκανιζει την καρεκλα του κοσμικου κρατους. Ο ερντογαν ειναι το αποκορυφωμα αυτης της διαδικασιας πριν την οριστικη καταρευση της τουρκιας. Ο μεγαλος σωτηρας θα αποδειχτει ακομα πιο μεγαλος εφιαλτης. Εχει το κριμα ενος ολοκληρου λαου στα χερια του. Οταν θα τον κρεμασουν στην πλατεια ταξιμ θα ειναι ασυμαντο νεο μπροστα στο χαος που θα αφησει πισω του.

takis

καλη αναλυση .

Από Νέα Υόρκη

Γιατί να μάθει? Έλληνας είναι? Τουρκομογγολος είναι.....

Χεχεχε!

Φυσικά και είναι Έλληνας τουλάχιστον από παππού. Υπάρχει η σχετική συνέντευξή του στο youtube με την σχετικά εμμεση ερώτηση του δημοσιογράφου και απάντηση του τύπου σημασία έχει η θρησκεία κτλ κτλ. Αυτό του χτυπάει το άρθρο της Gardian πίσω απ τις γραμμές. Ότι είναι γενίτσαρος. Έχουν και στην Τουρκία κουμπιά που άμα τα πατήσεις φέρνουν διάφορες εντάσεις έστω και μη ορατές από εμάς. Σάματις δεν έχει φίλους που του πριονίζουν την καρέκλα;

Ερντογαν οπως Μιλοσεβιτς

Μαλλον στο προπωπο του ψευτοΣουλτανου οι μεγαλες δυναμεις εχουν βρει τον χρησιμο ηλιθιο για να επιταχυνουν τα σχεδια για τον γεωπολιτικο και ενεργειακο χαρτη του μελλοντος. Ο τυπακος οπως και ο τραγικος για τους Σερβους Σλομπονταν ειναι ενα βουλιμικος εξουσιομανης που φροντισε να τα βαλει με ολους: Αμερικανους(οταν τους απαγορευσε να χρησιμοποιησουν την βαση του ιντσιρλικ), το Ισραηλ(με τα καραγκιοζιλικια στην Γαζα), απειλει Αιγυπτο, Κυπρο, Ελλαδα(με ΑΟΖ και Αγαιο) και ΕΕ και μαλλον οπως και ο Τσιπρας ειναι ενας μετρ(με ημερομηνια ληξης) του τακτικισμου για εσωτερικη καταναλωση(κυριως για τους πληθυσμους της Ανατολιας) αλλα δεν εχει ιδεα τι χρειαζεται για να επιβιωσει αυτος και η χωρα του στη διεθνη γεωπολιτικη σκακιερα. Προφανως η Ρωσια(για αιωνες ο Νο 1 διαχρονικος εχθρος και ανταγωνιστης της Τουρκιας) αποτελει μερος του σχεδιου σε συνεργασια με Αμερικανους(εκουσιως-ακουσίως)αφου ενας ενδεχομενος διαμελισμος της Τουρκιας θα την καταστησει περιφερειακη υπερδυναμη, μεγαλωνοντας το εκτοπισμα της και την απειλη της απεναντι ατην ΕΕ(ωστε να μπορει ο Αμερικανος να εκβιαζειτους ευρωπαιους για στρατιωτικη προστασια) και την διεισδυση της στην Μεση Ανατολη ως ανασχεση στο Ιραν και την Χεζμπολαχ στην Συρια - Λιβανο και τον καλυτερο ελεγχο των αγωγων μεσω μικροτερων και πιο πηθεινιων κρατων). Δεν σας κανει εντυπωση οτι ο Πουτιν παρακολουθουσε τα τσιχαντια να κομματιαζουν τον πιλοτο του Σουχοι που κατεριψαν οι Τουρκοι ή να δολοφονειται εν ψυχρω ο πρεσβευτης του στην Αγκυρα χωρις να βγαλει ουσιαστικα κιχ? Μαλλον απαραιτητες θυσιες για να πειστει ο Ερντογαν οτι ο προαιωνιος εχθρος ειναι πια φιλος για να τον χωσει ο στρατηγικος Πουτιν πιο βαθια στα σκατα? Στον τελικο Μυστικο Δειπνο το κυριως μενου ειναι ο Ερντογαν ο οποιος φαινεται οτι λογω χαρακτηρα ή της επιλογης του να καταστει μαρτυρας στα ματια των Ισλαμιστων της Τουρκιας(νομιζω οτι αυτη η επιθυμια του υπερισχυει της λογικης) εχει αποφασισει να ακολουθησει την τυχη του Μιλοσεβιτς και να αποθανει για να απολαυσει τις παρθενες και τα πιλαφια του στον παραδεισο.

5Zalis

το ιδιο ισχυει και για τον καρανικα.

George

Επιτελους! Μια σωστη εμπεριστατωμενη τρολια....

χαχαχα

Ακόμα είμαστε πάντως στην άτη.... Στο θόλωμα του νου! Όταν κάνει την μεγάλη πατάτα θα είναι ύβρις και μετά θα επέλθει η Νέμεσις.... Για αυτά αγαπώ τους αρχαίους τόσο πολύ....

ΤΣΙΠΡΑ we love you

Ο Συριζα θα νικησει ο φωτεινος ηγετης Αλεξης θα γινει αιωνια πρωθυπουργος να το βαλετε καλα στο μυαλο σας φασιστακια οι Τουρκοι ειναι αδερφια μας και το Αιγαιο ανηκει στα ψαρια του.

Syntrofos

Κι οι λαθρο λιαζονται στη Λεσβο τονωνοντας την τοπικη οικονομια, ενω οι επενδυτες απο τη Συρια καταφθανουν μιλουνια. Με τον Αλεξη λυσαμε το προβλημα μας, αμα δωσει και επιδοτησεις για τον μπαφο θα ειμαστε κι οι πρωτοι. Τελικα ειναι μεγαλο μυαλο ο στρατηγος καρανικας. Το συριζαικο σανο ειναι μακραν το καλυτερο.

ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΣΥΡΙΖΑΙΕ

ΠΑΛΙ ΣΑΝΟ ΣΕ ΜΠΟΥΚΩΣΑΝ ? ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

@jelly-fish

Άντε κάνε μια βουτιά λοιπόν εκεί που ανήκεις. Και που ΄σαι, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί και τα υπόλοιπα μόγγολα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gran_canyon

Το ραδιενεργό φορτίο ανιχνεύτηκε τυχαία από έναν έφηβο με μετρητή ραδιενέργειας κατά την διάρκεια ξενάγησης στα μουσεία με τους ειδικούς να τον αποκρύβουν αποθηκεύοντάς τον σε ένα παλιό ορυχείο της περιοχής

cavusoglu_ar

«Στην Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς την Τουρκία και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που ενημέρωσε παράλληλα πως οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν «τις επόμενες ημέρες»

13
nutella

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το ελάττωμα αφορά στην ποιότητα ενός εκ των ημικατεργασμένων προϊόντων που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων Nutella και Kinder Bueno