Γένοβα: Κακοτεχνίες και κακοκαιρία γκρέμισαν τη γέφυρα Morandi

collapse

Η γέφυρα είχε παραδοθεί το 1967, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκαν  κακοτεχνίες και προβλήματα που είχαν οδηγήσει σε σειρά «πρόσθετων παρεμβάσεων υποστήριξης»

Η γέφυρα Μοράντι (από το όνομα του αρχιτέκτονά της) η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967, άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο. Υποχώρησε έκταση δρόμου που ξεπερνά τα εκατόν πενήντα μέτρα. Εξαιτίας της βροχής, κάτω και πάνω από την γέφυρα, τα οχήματα, την στιγμή της κατάρρευσης, κινούνταν με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για κεραυνό που χτύπησε τη γέφυρα πριν την κατάρρευση. 

«Η ιταλική γέφυρα του Mπρούκλιν», όπως την αποκαλούσαν πολλοί κάτοικοι της Γένοβας, είχε χτιστεί σε μπετόν αρμέ, αλλά σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, υπήρχαν κακοτεχνίες και προβλήματα που είχαν οδηγήσει σε σειρά «πρόσθετων παρεμβάσεων υποστήριξης».

H γέφυρα Morandi ήταν από τις πλέον επιβαρυμένες κυκλοφοριακά στη Γένοβα, αφού ένωνε την Sampierdarena, που είναι το εμπορικό λιμάνι της Γένοβα με το Cornigliano μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Είχε σχεδιαστεί από τον μηχανικό Riccardo Morandi, και χτίστηκε μεταξύ 1963 και 1967 από την ιταλική εταιρεία ύδρευσης. Έχει μήκος 1.102 μέτρα, ύψος 45 μέτρα στο επίπεδο του δρόμου και 3 βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα που φτάνουν τα 90 μέτρα σε ύψος.

H γέφυρα που παραδόθηκε σε κυκλοφορία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1967 παρουσία του τότε προέδρου Giuseppe Saragat είχε εντυπωσιάσει τόσο για τα λίγα στηρίγματα που διέθετε αλλά και για το υψηλό κόστος κατασκευής. Ο μηχανικός Riccardo Morandi ήταν από τους διασημότερους Ιταλούς μηχανικούς που είχε κατασκευάσει γέφυρες εκτός από την Ιταλία, στον Καναδά, τη Λιβύη, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα.
Πάνω από εκατό πυροσβέστες, καραμπινιέροι και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες με την βοήθεια και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δυο μεγάλες αποθήκες βιομηχανιών που βρίσκονται κάτω από την γέφυρα ευτυχώς λόγω της σημερινής ημέρας ημιαργίας ήταν άδειες.

«Είναι ασύλληπτο, το 2018, να συμβαίνουν τραγωδίες σαν και αυτή», δήλωσε ο ιταλός υφυπουργός μεταφορών Ρικάρντο Ρίτσι.

Από το πρωί, σε όλη την βόρεια Ιταλία οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί .

Eίχαν υπάρξει προειδοποιήσεις

Λίγη ώρα μετά την τραγωδία, φωτογραφίες απο την γέφυρα Μοράντι, έρχονται στο φώς της δημοσιότητας. Φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα τις φθορές που είχε υποστεί η γέφυρα στο πέρασμα του χρόνου.

Κανείς όμως δεν έδωσε σημασία. Οι φωτογραφίες είναι το Ρομπέρτο Σάμπα, είχαν δημοσιευθεί σε ιταλικό ιστότοπο με τον χαρκτηριστικό τίτλο Οχι Πάνω απο το Κεφάλι μου.. αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Εκτός όμως από τις φωτογραφίες αυτές, το γύρο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνει και ένα βίντεο - καταγγελία ενός συλλόγου, που δείχνει τις κακοτεχνίες και τα λάθη στη γέφυρα Μοράντι πριν από ένα χρόνο και μάλιστα με τίτλο: «Η επομενη γέφυρα που θα πέσει».

Ο σύλλογος MareAmico, που έκανε την καταγγελία, κάνει λόγο για «πολύ μικρούς ράβδους, άμμο θαλάσσης και όχι ποταμίσια και κυρίως για παντελής έλλειψη συντήρησης».
Πριν από δύο χρόνια, η κρατική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Ιταλίας (Anas) έκλεισε4 τον δρόμο για ελέγχους, και στη συνέχεια τον άνοιξε και πάλι, αλλά με ισχυρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον σύλλογο είναι ότι το σκυρόδεμα (ακόμη κι αν είναι καλής ποιότητας) δεν διαρκεί για πάντα, ότι χρησιμοποιείται συχνά άμμος θαλάσσης για το σκυρόδεμα και όχι ποταμίσια, και πως το τμήμα των σιδερένιων ράβδων είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο όριο. Τέλος, και πιο σημαντικός λόγος, είναι πως η συνήθης και τακτική συντήρηση της γέφυρας δεν πραγματοποιούνταν.

pontea1
ponted800
ponteg800_0
ponteii800
pontev1

ΣΧΟΛΙΑ (5)

τι Ελλαντα τι Ιταλια

Ουνα φατσα, ουνα ρατσα. Μια πα τα ιδια

Γιώργος

Μάτι-Γένοβα, τα πελατειακά κράτη σκοτώνουν.

Nemesis

Τσίπρα δεν θέλατε;

ΝΙΚΟΣ

ΚΑΝΕ ΧΙΟΜΟΡ ΡΕ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΣΥΡΙΖΑΙΕ , ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ

CR

Δεν είναι σωστό να αντιγράφει κάνει την βλακεία των ούγκανων για το Μάτι και να πέφτει στο επίπεδο τους όπου σε κερδίζουν από εμπειρία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης