Deutsche Welle: Επιστρέφει το «φάντασμα» της Μεγάλης Αλβανίας;

alban

Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο - Και για ελληνικές περιοχές στα εδάφη κάνει λόγο θεωρητικός της ιδέας

Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής.

Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».

Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε μια Μεγάλη Αλβανία;

Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια Μεγάλη Αλβανία, ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια.

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ». Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία».

Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος

Οθωμανικά κατάλοιπα, παλιοί και νέοι ήρωες

Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους. Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί.

Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία. Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Μεγαλη Αλβανια με αυτα;;;

Αλβανία: Πληθυσμός: 3.020.209 κάτοικοι Έκταση : 28.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ενεργός στρατός: 14.500 στρατιώτες Εν εφεδρεία: 5.000 Αεροσκάφη: 0 Ελικόπτερα: 21 Άρματα μάχης: 0 Αεροδρόμια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: 4 Θαλάσσια σκάφη: 17

.

Οι αλβανοι μπορούν ευκολα να πάρουν περιοχές με αλβανικο πλυθησμο με ενα απλο αντάρτικο. Το θεμα ειναι εμείς τι κάνουμε

Μα

φυσικά όλοι θα πάτε στον πόλεμο...αρκεί να είναι στη πριζα το play

Ποτε

Η Ελλάδα διεκδικησε εδάφη πέρα από τα τωρινά αναρωτιέται ο φίλος κ κανεις δν απαντάει....Η μεγάλη ιδεα σου λέει τίποτα?εξαφανίστηκε μεγα τη μικρασιατική καταστροφή...Είναι δυνατόν να μη το ξέρεις Ρ μάγκαοκ στο σχολείο μικρή αναφορα υπάρχει έχουν περασει κ χρόνια π τελείωσες...το ρημάδι το ίντερνετ μόνο για να σχολιαζεις το χεις?λαός που δν γνωρίζει ιστορία δν έχει μέλλον.παρτον γλυκό τον Φρεντοαυριο στη ξαπλώστρα bro....

MOUNIRIS

EGO TORA IME ELLINAS POLITIS KE LEO ZITO I ELLADA POU PANDA THA MINI STI KARDIAMOU

mm

H Nότια Αλβανία έχει ενσωματωμένα Ελληνικά εδάφη χρόνια τώρα.

Οι Αλβανοί είναι φίλοι μας !! Οι Γερμανοί δήμιοί μας !!

Καλύτερα με Αλβανούς και Αρβανίτες, πάρα με τους Πρώσσους που μας εξοντώνουν δέκα χρόνια τώρα χειρότερα κι από τη γερμανική Κατοχή !!!

kyriakos

Τι δουλειά έχουν οι αρβανιτες με τους Αλβανούς;;; Οι αρβανιτες είναι Έλληνες, οι Αλβανοί δεν είναι Έλληνες, είναι άλλος λαός.

#19.28

Όπου Γερμανός κ Ρώσος μποχα κ σαπιλα.μας ξεπατωνουν διαχρονικά .τα τελευταία 200 δε μας δίνουν κ άφθονο υγρό πυρ μετά της σεξουαλικής πράξεως.

Γεμισε η κοιλιά φουσκωσαν τα ΜΥΑΛΑ

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ.

ΑλβανοΣκοπιανοί «γείτονες»

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ. ΜΟΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ (;). ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.

Q

Να τι κανει η πολυ θολοκουλτουρα. Αυτοι που καποτε ψωμολυσσουσαν, ηρθαν εδω και με την συνδρομη των προοδευτικαριων λιγδωσανε το αντερακι τους, στειλανε και μπολικο χρημα στην χωρα τους για να την ανοικοδομησουν και τωρα για το ευχαριστω θελουν και τα εδαφη μας. Αν τοτε τους διναμε μια κλωτσια (και μια ακομα μεγαλυτερη στον Σαμαρα που μας τους κουβαλησε), τωρα θα τρωγανε την ασφαλτο απο τους δρομους και δε θα ειχαν μυαλα για μεγαλες Αλβανιες. Και εμεις αντι να βαλουμε μυαλο συνεχιζουμε στο ιδιο μονοπατι, ενισχυοντας οικονομικα Πακισταν, Αφγανισταν, Μπαγκλαντες, Νιγηρια... για να ρθει η μερα που θα εχουν κι αυτοι επεκτατικες βλεψεις. Λαος σαν τους Ελληνες που να εχει τετοιες αυτοκτονικες τασεις δεν εχει ξαναυπαρξει σε ολοκληρη την ιστορια της ανθρωποτητας. Ειμαστε η ντροπη των προγονων μας. Ακομα και τους Ινδιανους τους κοροιδεψαν εκει με καθρεφτακια και χαντρες... και αυτους που αντισταθηκαν τους εσφαξαν. Εμεις ειμαστε εθελοντες κοροιδα. Τα χαριζουμε ολα για το τιποτα. Αισχος!

Γιώργος

Μα οι Αλβανοί ομοϊδεάτες σου απειλούν την Ελλάδα φίλε Ουγκ

Απλή λογική

Εύγε Q!!! Ακριβώς έτσι έχει τό πράγμα..! Δέν μάς νοιάζει νά επιβιώσουμε ώς έθνος..! Τό μόνο πού μάς απασχολεί είναι ρουσφετάκι καί κηφήνες στό δημόσιο...

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ

Θα τους ξεπαστρέψουμε μια για πάντα, να ξεβρομίσει ο τόπος από τους βεδουϊνους του Καυκάσου Αλβανούς . Ότι έπαθαν το 40 θα πάθουν και τώρα αν ξαναπροσπαθήσουν. Ας δοκιμάσουν αν έχουν τα κότσια, και θα δουν τι θα πάθουν. Ποιο άτιμη φάρα δεν υπάρχει στον πλανήτη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

ΜΑ ΤΟ 40 ΦΙΛΕ δεν έπαθαν τίποτα ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ δεν υπήρχαν. Απο το 40 και μετά υπάρχουν. Με τις πλάτες ΕΣΣΔ αρχικά και τώρα άλλαξαν προστάτη και ΘΕΛΟΥΝ τα μισά Βαλκάνια. Αν η Ελλάδα διεκδικήσει τα πραγματικά ΣΥΝΟΡΑ της (όπως ΑΚΡΙΒΩΣ τα διεκδικεί το Ισραήλ και ΠΟΛΥ καλά ΚΑΝΕΙ) τότε ΠΟΛΛΑ τεχνητά κράτη ΑΠΛΑ δεν θα υπάρχουν (με πρώτη ΑΠ όλες την αλβανία )

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης