Μόσχα: Ρωσίδα «Μάτα Χάρι» εργαζόταν για χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία

Μόσχα: Ρωσίδα «Μάτα Χάρι» εργαζόταν για χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία

Η ύποπτη πιστεύεται ότι είχε πλήρη πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα της πρεσβείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας

us-embassy
Πράκτορες της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ ξεσκέπασαν μία πιθανή Ρωσίδα κατάσκοπο, η οποία εργάζεται την τελευταία δεκαετία απερίσπαστη στην «καρδιά» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, αναφέρει ο Guardian.

Η Ρωσίδα είχε προσληφθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και όπως γίνεται αντιληπτό είχε πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα και τα μέιλς της υπηρεσίας, που της παρείχαν τη δυνατότητα να ελέγχει απόρρητο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος του Προέδρου και του αντιπορέδρου των ΗΠΑ.

Η γυναίκα εργαζόταν για τις Μυστικές Υπηρεσίες για χρόνια προτού θεωρηθεί ύποπτη το 2016 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας για την ασφάλεια από ερευνητές του τοπικού Τμήματος της RSO.

Διαπίστωσαν ότι είχε τακτικές και μη εξουσιοδοτημένες συναντήσεις με μέλη της FSB, της ρωσικής ανώτατης υπηρεσίας ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Guardian η RSO σήμανε συναγερμό τον Ιανουάριο του 2017, όμως οι μυστικές υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε πλήρη έρευνα. Αντιθέτως, αποφασίστηκε να την αφήσουν να αποχωρήσει ήρεμα κάποιους μήνες αργότερα, πιθανότατα για να αποφύγουν την αρνητική δημοσιότητα που θα δημιουργούσε η υπόθεση.

Πηγή είπε στον Guardian ότι η γυναίκα απολύθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε την διαπίστευση ασφαλείας.

Κλείσιμο
Πάντως η υπόθεση καλύφθηκε από την παράλληλη ανάκληση 750 ατόμων που εργάζονταν στο διπλωματικό σώμα, από συνολικό αριθμό 1200 ατόμων.

«Οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποκρύψουν τη διαρροή απολύοντάς την», είπε η πηγή. «Η ζημιά είχε ήδη γίνει όμως από το γραφείο των μυστικών υπηρεσιών δεν έγινε καμία εσωτερικη έρευνα ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά και να διαπιστωθεί αν είχε στρατολογήσει και άλλους υπαλλήλους ώστε να της παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Μόνο μία έρευνα από εξωτερικό παράγοντα θα μπορούσε να αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς».

Σε σχετική ερώτηση για την έρευνα γύρω από την πιθανή κατάσκοπο και την απόλυσή της, οι μσυτικές υπηρεσίες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του ρόλου της. Όμως δεν αρνήθηκαν ότι είχε αναγνωρισθεί ως πιθανή διπλή πράκτορας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης