Μόσχα: Ρωσίδα «Μάτα Χάρι» εργαζόταν για χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία

us-embassy

Η ύποπτη πιστεύεται ότι είχε πλήρη πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα της πρεσβείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας

Πράκτορες της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ ξεσκέπασαν μία πιθανή Ρωσίδα κατάσκοπο, η οποία εργάζεται την τελευταία δεκαετία απερίσπαστη στην «καρδιά» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, αναφέρει ο Guardian.

Η Ρωσίδα είχε προσληφθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και όπως γίνεται αντιληπτό είχε πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα και τα μέιλς της υπηρεσίας, που της παρείχαν τη δυνατότητα να ελέγχει απόρρητο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος του Προέδρου και του αντιπορέδρου των ΗΠΑ.

Η γυναίκα εργαζόταν για τις Μυστικές Υπηρεσίες για χρόνια προτού θεωρηθεί ύποπτη το 2016 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας για την ασφάλεια από ερευνητές του τοπικού Τμήματος της RSO.

Διαπίστωσαν ότι είχε τακτικές και μη εξουσιοδοτημένες συναντήσεις με μέλη της FSB, της ρωσικής ανώτατης υπηρεσίας ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Guardian η RSO σήμανε συναγερμό τον Ιανουάριο του 2017, όμως οι μυστικές υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε πλήρη έρευνα. Αντιθέτως, αποφασίστηκε να την αφήσουν να αποχωρήσει ήρεμα κάποιους μήνες αργότερα, πιθανότατα για να αποφύγουν την αρνητική δημοσιότητα που θα δημιουργούσε η υπόθεση.

Πηγή είπε στον Guardian ότι η γυναίκα απολύθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε την διαπίστευση ασφαλείας.

Πάντως η υπόθεση καλύφθηκε από την παράλληλη ανάκληση 750 ατόμων που εργάζονταν στο διπλωματικό σώμα, από συνολικό αριθμό 1200 ατόμων.

«Οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποκρύψουν τη διαρροή απολύοντάς την», είπε η πηγή. «Η ζημιά είχε ήδη γίνει όμως από το γραφείο των μυστικών υπηρεσιών δεν έγινε καμία εσωτερικη έρευνα ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά και να διαπιστωθεί αν είχε στρατολογήσει και άλλους υπαλλήλους ώστε να της παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Μόνο μία έρευνα από εξωτερικό παράγοντα θα μπορούσε να αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς».

Σε σχετική ερώτηση για την έρευνα γύρω από την πιθανή κατάσκοπο και την απόλυσή της, οι μσυτικές υπηρεσίες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του ρόλου της. Όμως δεν αρνήθηκαν ότι είχε αναγνωρισθεί ως πιθανή διπλή πράκτορας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fortigo-essex-arthro

Συνελήφθη ο 25χρονος ΒορειοΙρλανδός οδηγός του φορτηγού - Τι λέει η αστυνομία για τα θύματα - Ανησυχεί τις Αρχές το σημείο από το οποίο το φορτηγό πέρασε στη Βρετανία - Είναι το «αδύναμο» σημείο των συνόρων

13
north_yungas_2

Ο πιο επικίνδυνος δρόμος στον κόσμο συνδέει την Λα Παζ με την Γιούνγκας και παραμένει ένα αφιλόξενο μονοπάτι όπου εκατοντάδες οδηγοί έχασαν την ζωή τους

france_ar

Το άτομο φέρεται να εμποδίζει την είσοδο στο κτίριο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη στον χώρο απειλητικών συνθημάτων στα αραβικά - «Το μουσείο θα γίνει κόλαση» γράφει μία από αυτές σύμφωνα με αστυνομική πηγή

1
BH6ZDUVPFHEWCFORBJPEPTAWI4

Φωτιά πήραν τα social media λίγες ώρες μετά τα αποκαλυπτήρια - Μοιάζει με σάιτ γνωριμιών ή με το σύμβολο της γαλλικής Ακροδεξιάς; - Μήπως με λογότυπο κομμωτηρίου; σχολιάζουν επικριτικά χρήστες του διαδικτύου