Μόσχα: Ρωσίδα «Μάτα Χάρι» εργαζόταν για χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία

us-embassy

Η ύποπτη πιστεύεται ότι είχε πλήρη πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα της πρεσβείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας

Πράκτορες της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ ξεσκέπασαν μία πιθανή Ρωσίδα κατάσκοπο, η οποία εργάζεται την τελευταία δεκαετία απερίσπαστη στην «καρδιά» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, αναφέρει ο Guardian.

Η Ρωσίδα είχε προσληφθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και όπως γίνεται αντιληπτό είχε πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα και τα μέιλς της υπηρεσίας, που της παρείχαν τη δυνατότητα να ελέγχει απόρρητο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος του Προέδρου και του αντιπορέδρου των ΗΠΑ.

Η γυναίκα εργαζόταν για τις Μυστικές Υπηρεσίες για χρόνια προτού θεωρηθεί ύποπτη το 2016 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας για την ασφάλεια από ερευνητές του τοπικού Τμήματος της RSO.

Διαπίστωσαν ότι είχε τακτικές και μη εξουσιοδοτημένες συναντήσεις με μέλη της FSB, της ρωσικής ανώτατης υπηρεσίας ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Guardian η RSO σήμανε συναγερμό τον Ιανουάριο του 2017, όμως οι μυστικές υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε πλήρη έρευνα. Αντιθέτως, αποφασίστηκε να την αφήσουν να αποχωρήσει ήρεμα κάποιους μήνες αργότερα, πιθανότατα για να αποφύγουν την αρνητική δημοσιότητα που θα δημιουργούσε η υπόθεση.

Πηγή είπε στον Guardian ότι η γυναίκα απολύθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε την διαπίστευση ασφαλείας.

Πάντως η υπόθεση καλύφθηκε από την παράλληλη ανάκληση 750 ατόμων που εργάζονταν στο διπλωματικό σώμα, από συνολικό αριθμό 1200 ατόμων.

«Οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποκρύψουν τη διαρροή απολύοντάς την», είπε η πηγή. «Η ζημιά είχε ήδη γίνει όμως από το γραφείο των μυστικών υπηρεσιών δεν έγινε καμία εσωτερικη έρευνα ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά και να διαπιστωθεί αν είχε στρατολογήσει και άλλους υπαλλήλους ώστε να της παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Μόνο μία έρευνα από εξωτερικό παράγοντα θα μπορούσε να αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς».

Σε σχετική ερώτηση για την έρευνα γύρω από την πιθανή κατάσκοπο και την απόλυσή της, οι μσυτικές υπηρεσίες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του ρόλου της. Όμως δεν αρνήθηκαν ότι είχε αναγνωρισθεί ως πιθανή διπλή πράκτορας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

17577763

Νέους κανόνες για τις επισκέψεις τουριστών υιοθετεί το Μπαλί που κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποιότητάς τους – Τουρίστες φορούν μπικίνι και επισκέπτονται θρησκευτικούς χώρους

luigi_di_maio

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε ότι το εισόδημα του πολίτη θα δοθεί μόνον σε Ιταλούς – Ωστόσο, πριν δυο μέρες, ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι το μέτρο θα αφορούσε και τους μετανάστες που εργάζονται με άδεια παραμονής 

1
butcher_france

Οι κρεοπώλες αναγκάστηκαν μετά από πολλούς μήνες έντασης να προσφύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας – Τέσσερις ενώσεις βίγκαν ανακοίνωσαν δράσεις εναντίον κρεοπωλείων το Σάββατο

china

Οι προβλέψεις του Έρικ Σμιντ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του, στη Google, Σουντάρ Πιτσάι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα

mei

Οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφία του Reuters με την Μέι, ντυμένη με ένα κόκκινο σακάκι, να στέκεται προφανώς αμέτοχη και απομακρυσμένη από την ομάδα των κουστουμαρισμένων ανδρών-ηγετών της ΕΕ