Κολομβία: «Πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες ακτιβιστών», λέει ο απερχόμενος πρόεδρος Σάντος

Colombia_09

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν δολοφονηθεί 123 ακτιβιστές, 30 περισσότεροι από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Indepaz - Οι ακτιβιστές δολοφονούνται με ρυθμό που φθάνει τον έναν ανά τρεις ημέρες

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, πολιτικά κόμματα, κορυφαία στελέχη του δικαστικού σώματος της χώρας και άλλοι αξιωματούχοι υπέγραψαν τη Δευτέρα το κείμενο ενός εθνικού «συμφώνου» εναντίον των δολοφονιών ακτιβιστών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αγωνιστών υπέρ τοπικών κοινοτήτων και μειονοτήτων και άλλων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει τον αριθμό των δολοφονιών αυτού του είδους στις 178 αφότου η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης με την--αφοπλισμένη και μετασχηματισμένη σε πολιτικό κόμμα πλέον--οργάνωση ανταρτών FARC τον Νοέμβριο του 2016.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν δολοφονηθεί 123 ακτιβιστές, 30 περισσότεροι από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Indepaz, το οποίο εδρεύει στην Μπογοτά.

Το κείμενο υπέγραψε επίσης ο εκλεγμένος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος θα ορκιστεί και θα αναλάβει την εξουσία την 7η Αυγούστου.

Με τη διακήρυξη, οι υπογράφοντες «απορρίπτουν και καταδικάζουν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τους εκφοβισμούς των ηγετών κοινωνικών κινημάτων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο απερχόμενος πρόεδρος Σάντος επισήμανε ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ακτιβιστών, αλλά αναγνώρισε πως δεν έχουν αποδειχθεί επαρκή.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν πρόσφατα συγκαταλεγόταν η Άνα Μαρία Κορτές, που εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου της αριστεράς, του Γκουστάβο Πέτρο. Έπεσε νεκρή από σφαίρες μέσα σε καφετέρια στη βορειοδυτική επαρχία Αντιόκια.

Οι ακτιβιστές δολοφονούνται με ρυθμό που φθάνει τον έναν ανά τρεις ημέρες. Η συνεχιζόμενη αιματοχυσία σοκάρει τους πολίτες. Από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον περασμένο μήνα, οι δολοφονίες έχουν φθάσει τις 311, κατά τον Συνήγορο του Πολίτη, ανεξάρτητη αρχή στην Κολομβία.

Την Παρασκευή, χιλιάδες Κολομβιανοί διαδήλωσαν, έκαναν επιμνημόσυνες δεήσεις και άναψαν κεριά, απαιτώντας να σταματήσουν οι σκοτωμοί.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, η βία που αντιμετωπίζουν οι άοπλοι ακτιβιστές, ειδικά σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας, είναι «αδυσώπητη» και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μένει ατιμώρητη.

Οι δολοφονίες των υπερασπιστών θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδονται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες ή συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Οι φονιάδες θεωρείται πως εναντιώνονται στις διεκδικήσεις των ακτιβιστών, ειδικά για την ανακατανομή της γης, ή στις προοδευτικές θέσεις που προβάλλουν.

Ο Ντούκε, ο επόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, δεσμεύθηκε τον περασμένο μήνα να «προστατεύσει» τους ακτιβιστές.

«Πρέπει όλοι μας να απορρίψουμε και να καταδικάσουμε αυτό το εγκληματικό φαινόμενο και να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε αυτούς τους ανθρώπους με αποτελεσματικό τρόπο», επέμεινε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syria-refugee-thumb-large

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανήκουν σε οικογένειες ξένων ανδρών τζιχαντιστών και οι χώρες προέλευσης τους έχουν μπλοκάρει την επιστροφή τους επικαλούμενες φόβους εθνικής ασφάλειας

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

1