«Καμπανάκι» Μέι μετά τις παραιτήσεις τριών υπουργών: Κίνδυνος άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

may-johnson_main01

«Απαράδεκτα» τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες, τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας - Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ενώ είχαν προηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υπ' αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ - «Όχι» σε νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη "λευκή βίβλο" σχετικά με την πολιτική της για το Brexit την προσεχή Πέμπτη, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του "διαζυγίου". Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν "απαράδεκτα". "Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων", υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα "άτακτο" Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι "διαφωνούσαν" για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα για την τελική συμφωνία»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε  ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit.

Η Μέι είπε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση. Υποστηρίξε επίσης ότι ο βρετανικός λαός ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.

Λίγο νωρίτερα πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές "υπογραφές" από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι. "Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης" έγραψε στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.

Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922" για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι.

Η παραίτηση Τζόνσον

Την παραίτησή του υπέβαλε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και έγινε έτσι ο τρίτος υπουργός μέσα σε 24 ώρες που αποχωρεί από την κυβέρνηση, ενάντια στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για ένα «μαλακό» Brexit.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».

Όπως επισημαίνει ο Guardian,  αποχώρηση του  Τζόνσον αναμένεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο την κρίση απέναντι στο πρόσωπο της  Μέι και να  αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής. Οι υποστηρικτές της, πάντως, εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, σε περίπτωση ήττας, κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του  Brexit

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο. Μαζί με τον Ντέιβις, παραιτήθηκε και ο υπ' αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ.

Ο Ντέιβις λέγεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Οι παραιτήσεις αυτές αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit "φιλικό προς τις επιχειρήσεις" ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός "χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών" καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός "καθαρού" διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.


Τουσκ: Απέχουμε πολύ από την επίλυση του χάους που δημιούργησε  το Brexit

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν "έφυγε" μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε πτώση η στερλίνα

Σημαντική πτώση κατέγραψε η στερλίνα, μετά την παραίτηση Τζόνσον, που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18.00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα, η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Ούτε βήμα πίσω.

Το Βrexit είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στην Βρετανία εδώ και 10ετίες. Με δεδομένο ότι έχουν δικό τους νόμισμα + ότι απαγκιστρωμένοι πλέον από την Ε.Ε θα μπορούν να χαράσουν πολιτική μόνοι τους, χωρίς εντολές από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου, μόνο καλύτερες μέρες μπορούν να δουν από δω και πέρα.

George

Αντιλαμβανεσαι πως ειναι η 5η μεγαλυτερη οικονομια στον κοσμο ετσι; Οτι ειναι ενα απο τα πεντα μονιμα μελοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών; Οτι εχουν το μεγαλυτερο defence spending σε ολη την Ευρωπη; Το σχολιο σου ειναι τελειος εκτος πραγματικότητας..

Το ποιο ;

Ακόμα μερικοί πιστεύουν ότι θα γίνει brexit και καλά. Εδώ το παλεύουν με τα χίλια, να κάνουν κάτι που να μοιάζει και να μην είναι καθόλου, μας ταϊζουν άχυρο ότι πάνε για διαζύγιο. Στην καλύτερη μια ενισχυμένη τελωνειακή ένωση με αυξημένη αυτονομία της Βρετανίας. Πολύ δούλεμα.

Μπόρις + Γιάνης

αυτοί οι δύο μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη.

Ella

God save the Quee(r).

Judy

Κ.ΜΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ BREXIT KAI ΕΣΥ ΒΓΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΟΜΙΣΗΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΛΥΓΙΣΕΣ ΔΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΟ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΠΕΛΛΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΠΟΝΗΡΗ ΜΕΡΚΕΛ. ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ Κ.ΜΕΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΓΧΑΙΡΕΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΤΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΔΕΙΝΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΙ ΔΕΙΝΑ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΟΛΕΛΗΣΑΤΕ. ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ?? Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ.

,.

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ , ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ?

σουργελεν

Τωρα εσυ πιστευεις οτι η Μει θα διαβασει τις αρλουμπες σου; Ρε μνημονια μεχρι να γινετε ανθρωποι.

Licos

Βρυχάται το γέρικο ξεδοντιασμένο και ετοιμοθάνατο λιοντάρι. Αν δεν υπήρχε η πρώην αποικία τους USA δεν θα ασχολιόταν κάνεις μαζί τους. Μεθύστακες πού νομίζουν ότι κάτι είναι.

Όλα πάνε καλά

Απλά παραιτήθηκαν ο υπεύθυνος υπουργός για το brexit, οι δύο υφυπουργοί και ο υπουργός Εξωτερικών. Κατά τα άλλα κανένα πρόβλημα.

Αγυριγο κεφάλι THE ORIGINAL!

Πλέρωνε Μέι, φτάσαμε Ιούλιο. δεν γλυτώνεις την λυπητερή. Η Ε.Ε. δεν ειναι χωριό σου. Ουτε αριστερά να λέει και να ξελέει

Οι Άγγλοι εκτός απο την ΕΕ

Δεν χωνέυουν με τίποτα και όλους τους νότιους και ειδικά τους Έλληνες! Γιατί μερικοί σανοφάγοι νομίζουν, ότι ένας απο τους λόγους που ψήφισαν Brexit είναι γιατί συγκινήθηκαν απο το Ελληνικό δράμα! αχαχαχαχαχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Trump-grothies

Βάσει της σύνοψης των συμπερασμάτων της έρευνας, δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία για συνωμοσία της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία το 2016 

tur8

Ο Μετίν Τοπούζ εργαζόταν  στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη - Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν ύποπτο ότι συνδέεται με την κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν