Επί δύο χρόνια η Μοσάντ προσπαθούσε να εντοπίσει ένα ρολόι στη Συρία!

Επί δύο χρόνια η Μοσάντ προσπαθούσε να εντοπίσει ένα ρολόι στη Συρία!

Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες της «επιχείρησης Ωμέγα» - Το ρολόι ανήκε στον θρυλικό Ισραηλινό κατάσκοπο Έλι Κοέν - Η Μοσάντ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο κατάφερε να αποσπάσει το αντικείμενο που οι Ισραηλινοί θεωρούν κειμήλιο

eli_cohen
Για ένα ρολόι, η Μοσάντ «όργωσε» τη Συρία.

Επί δύο χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προσπαθούσαν να εντοπίσουν ένα ελβετικό ρολόι μάρκας Omega που ανήκε σε έναν «ήρωα»: Τον Έλι Κοέν, τον θρυλικό κατάσκοπο που έδρασε για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους από το 1960 έως και την εκτέλεσή του, το 1965, στη Δαμασκό (πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Το ίδιο το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ, ανακοίνωσε την είδηση. Το ρολόι ανήκε στον Έλι Κοέν, έναν «ηρωικό μαχητή, αφοσιωμένο και θαρραλέο».

Το ρολόι βρέθηκε ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Δαμασκό, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

watch01
Αυτό είναι το ρολόι που ανήκε στον Έλι Κοέν


Κλείσιμο
Ο Κοέν, Εβραίος της Αιγύπτου, εγκατέλειψε τη χώρα του και μετέβη στο Ισραήλ το 1957 (έναν χρόνο προτού ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ιδρύσει την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία). Εκεί στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και εστάλη ως κατάσκοπος στη Δαμασκό, παριστάνοντας τον πλούσιο Σύρο από την Αργεντινή.

Ο Κοέν παρείχε στο Ισραήλ σοβαρές πληροφορίες για την άμυνα της Συρίας, οι οποίες «έπιασαν τόπο» στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967.

Συνελήφθη από τους Σύρους το 1965, όταν αποκαλύφθηκε η δράση του. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Απαγχονίστηκε στις 19 Μαΐου 1965, σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού.

Αν και οι Ισραηλινοί ζήτησαν τη σορό του, δεν την έλαβαν ποτέ. Αναζήτησαν όμως και βρήκαν το ελβετικό ρολόι του, ένα αναμνηστικό από τον ήρωά τους.
Η πρόσφατη «Επιχείρηση Ωμέγα» μέσα στη Συρία, όπως είπαν οι αξιωματούχοι του Ισραήλ, διήρκεσε 18 μήνες και οδήγησε σε κάποιον που είχε εμπλακεί στην ανάκριση του Κοέν και είχε στην κατοχή του το ρολόι του. Η Μοσάντ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο κατάφερε να αποσπάσει το αντικείμενο που οι Ισραηλινοί θεωρούν κειμήλιο. Όμως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εντοπίσει και να φέρει στο Ισραήλ τα οστά του Κόεν, όπως διαβεβαιώνει ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης