Οι Ιρλανδοί θα κάνουν δημοψήφισμα για τον «ρόλο της γυναίκας στο σπίτι»!

DeEVIGuXcAAP8ay

Η κυβέρνηση της χώρας, επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το κοινωνικά συντηρητικό Σύνταγμα του 1937 ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις

Η Ιρλανδία θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό την απόσυρση ενός άρθρου του Συντάγματος που αφορά τη σημασία της ζωής των γυναικών "εντός του σπιτιού" και ενθαρρύνει τις μητέρες να μην εργάζονται ώστε να εκπληρώνουν τα οικιακά καθήκοντά τους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το κοινωνικά συντηρητικό Σύνταγμα του 1937 ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Η Ιρλανδία ήταν για πολλά χρόνια μια από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες ο συντηρητισμός αυτός εξαφανίζεται γοργά και η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φθίνει. Το 2015, επίσης με δημοψήφισμα, νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ενώ φέτος νομιμοποιήθηκαν και οι αμβλώσεις.

Σε ένα άρθρο του Συντάγματος του 1937 "αναγνωρίζεται ότι με τη ζωή της εντός του σπιτιού η γυναίκα παρέχει στο Κράτος μια στήριξη χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί το κοινό όφελος". Σε άλλη παράγραφο ορίζεται ότι το κράτος πρέπει "να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι μητέρες δεν θα είναι υποχρεωμένες λόγω οικονομικής ανάγκης να εργάζονται παραμελώντας τα οικιακά καθήκοντά τους".

Η κυβέρνηση θέλει να διαγράψει αυτές τις "απαρχαιωμένες" παραγράφους.

"Ογδόντα χρόνια αφότου εγκρίθηκε επισήμως το Σύνταγμά μας, είναι σαφές ότι το Άρθρο 41.2 δεν έχει θέση σ' αυτό. Υπονομεύει τον σημερινό στόχο της επίτευξης πραγματικής ισότητας μεταξύ των φύλων και της διασφάλισης ότι οι γυναίκες θα μπορούν πραγματικά να επιλέξουν τι θα κάνουν στη ζωή τους", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσάρλι Φλάναγκαν.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει επικριθεί έντονα, ακόμη και από την Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών του ΟΗΕ.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές της Ιρλανδίας, τον Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να οργανώσει και άλλο δημοψήφισμα για να καταργηθεί η "βλασφημία" από ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα οι θρησκευτικές αναφορές.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Nick

Δεν ξέρω αν αληθεύει η παρακάτω ιστορία που θα διηγηθώ, αλλά σε κάθε περίπτωση και ψέματα να είναι κρύβει δόσεις αλήθειας. Στις αρχές του εικοστού αιώνα όταν πρωτοξεκινούσαν τα διάφορα φεμινιστικά κινήματα με δυναμικές εκδηλώσεις, αντιδράσεις και διαδηλώσεις, βασικοί οικονομικοί υποστηρικτές τους και παρόχοι σε ότι χρειαζόντουσαν, ήταν και η οικογένεια των Ροκφέλερ (ή Ρόθτσαιλντ δεν είμαι σίγουρος). 'Οταν τους ρώτησαν κάποιοι τον λόγο που το κάνουν αυτό είπαν: Περισσότερες γυναίκες έξω στην αγορά εργασίας άρα πολύ μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό για εμάς και συναφώς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Και πρόσθεσαν και το εξής απίστευτο: Και εφόσον η διαπαιδαγώγηση των παιδιών δεν θα γίνεται πλέον από τις μητέρες οι οποίες θα δουλεύουν, το ρόλο αυτό θα τον αναλάβει το σχολείο το οποίο είναι κάτι που μπορούμε να το ελέγξουμε.

τομ

οι γνωστες μπουρδες των σεξιστων.

η ιρλανδία

επί χρόνια ανεχόταν περιστατικά κακοποίησης παιδιών από ιερείς, η καθολική εκκλησία και τα μοναστήρια ήταν "κράτος", έκαναν παράνομες υιοθεσίες και έκαναν καλόγριες τις κοπέλες που έπεφταν σε ηθικά ατοπήματα ακόμα και τη δεκ, του 60. Καιρός είναι να εκσυγχρονιστούν. Στο δε ζήτημα της ανατροφής των παιδιών, όπως δουλεύουμε κι οι δυο γονείς έξω απ΄το σπίτι (και έτσι πρέπει , για να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι και δημιουργικοί), έτσι πρέπει να συνεργαζόμαστε και μέσα στο σπίτι. Η αποκλειστική ενασχόληση με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών να είναι επιλογή, αλλά και για τα δύο φύλα. Διαφορετικά, όσο και να εξυψώνουν κάποιοι τη μητρότητα, οι γυναίκες θα είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έξω απ΄ τα κοινωνικά δρώμενα, την αγορά εργασίας, την επιστήμη κοκ (2018)

sg26

Απίστευτο! Από τη μια εκπλήσσομαι ευχάριστα διαβάζοντας πόσο σοφά (κατά την γνώμη μου) το παλιό τους σύνταγμα έδινε το βάρος που πρέπει στην ανατροφή των παιδιών και στη δύσκολη αυτή αποστολή της γυναίκας στο σπίτι... Και από την άλλη εκπλήσσομαι δυσάρεστα που τώρα αυτό καταργείται ως "απαρχαιωμένη" αντίληψη... Και μάλιστα προσπαθούν να το ωραιοποιήσουν με ωραίες αλλά άδειες φεμινιστικές αερολογίες του τύπου "οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες να διαλέξουν τι θα κάνουν στη ζωή τους" Εδώ γελάνε! όσο ελεύθερες είναι όλες οι γυναίκες στο "μοντέρνο" (τρομάρα μας!) κόσμο, που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ να δουλεύουν για 500€ και παρατάνε τα παιιδιά τους από εδώ και από εκεί, φορτώνοντας κάμερες τα σπίτια τους, και πλουτίζοντας τους δικηγόρους... Θαυμάστε τον σύγχρονο τρόπο ζωής!

Chris

Δηλαδή το σύνταγμα του 1937, αναγνώριζε την ύψιστη συμβολή της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από την ανατροφή σωστών και υγιών απογόνων. Και τη στήριζε με κάθε τρόπο! ώστε να επιτελέσει την αποστολή της, όσο πιο άνετα και ουσιαστικά μπορούσε! τώρα, αυτό καταργείται. Οπότε, τώρα το Ιρλανδικό κράτος, λέει στη μάνα, "χέστηκα αν έχεις τρία παιδιά, να βγεις έξω να βγάλεις μεροκάματο." Και αυτό θεωρείται πρόοδος! πρέπει να μας ψεκάζουν, δεν γίνεται αλλιώς! δηλαδή θεωρείται πρόοδος, ακόμα και η κατάργηση των προνομίων που μπορεί να απολαμβάνει μια μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της. Το επόμενο βήμα μάλλον θα είναι η κατάργηση της άδειας μητρότητας.

ουστ

Ξέρουν οι ιρλανδέζες καλύτερα απο σένα τι θέλουν και τι χρειάζονται. Λες να ξέρεις εσυ περισσότερα για τη ζωή της αλληνής; Ρε μανία που την έχετε μερικοί να πατρονάρετε και να χώνεστε σε άλλων τις ζωες, ιδίως των γυναικών. Τρελα σας πιάνει χαχαχαχ. Κάτσε εσυ κλεισμένος σπιτι να κανεις τον τροφό και τον υπηρέτη ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ, ή μαλλον με πληρωμή το καθημερινό σου φαγητό. Να ανέχεσαι την κακομεταχειριση και το κέρατο ή απλά καθε ιδιοτροπία και λαλακία του λαλάκα, αφου δε θάχεις πουθενα να πάς, ανεργος και ανειδικευτος. Αλλά ΑΥΤΟ επιθυμειτε μερικοι, τη γυναικα φυλακισμένη, και το λετε χωρις ντροπή ... ταλιμπανακια ορθοδοξα.

Roy Lina

συμφωνώ απολυτοτατα............

sergios

Δηλαδή οι Σουηδοί που έχουν καταφέρει να παίρνουν οι γυναίκες τους επίδομα για να κάθονται σπίτι να μεγαλώνουν τα παιδιά τους,λαλάκες κι αυτοί........ε ρε κάτι έξυπνοι που το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε ετικέτες "ορθόδοξα ταλιμπανάκια" και τρίχες....

ουστ

"οι Σουηδοι καταφεραν οι γυναικες ΤΟΥΣ να παιρνουν επιδοματα για να μεγαλωνουν τα παιδια ΤΟΥΣ". Αγαπητε μαλλον μιλαμε διαφορετικες γλωσσες. Την σημερον, δυο ανθρωποι κανουνε παιδια και εχουν ισες υποχρεωσεις απεναντι σε αυτα και απεναντι στους ευτους τους. Το να εχεις μια γυναικα στο σπιτι ΣΟΥ να σε πλενει σιδερωνει μαγειρευει καθαριζει γενναει και μεγαλωνει τα παιδια ΣΟΥ, χωρις να μπορει να ΞΕΦΥΓΕΙ, ΔΕΝ παιζει πλεον. Μονο κατι προβληματικοι αντρες το ονειρευονται και αυτο διοτι ξερουν οτι καμια δε θα καθοτανε μαζι τους λογω της λαλακιας τους παρα μονο ΔΕΜΕΝΗ. Καντε τα κουμαντα σας, τα κοροϊδα λιγοστευουνε.

ΚΥΠΡΙΟΣ

Σιγούρα είναι καλύτερα για τις γυναίκες να μην παίρνουν επίδομα (ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ) και να μην τους αναγνωρίζονται χρόνια σύνταξης επειδή είναι μητέρες! Αυτό θέλουν! Είναι προς το συμφέρον τους και είναι και θέμα άποψης!!! Αριστερή, έτσι; Τι να κάνουμε; Αν σας πουν πως είναι προοδευτικό να μπείτε σε χαρέμι ή να δουλεύετε σε οίκο ανοχής θα τρέξετε όλες...

@Κύπριος

το επιχείρημα με το μπουρ.. ήταν καταλυτικό ,εύγε, πώς το σκέφτηκες. Αλλά και την πορνεία οι σεξιστές την εκθρέφουν. Τους βολεύει το πληρωμένο σεξ γιατί φοβούνται τη χειραφετημένη γυναίκα, τις καθωσπρέπει τις θέλουν στο μαντρί και τις "αδέσποτες" στα μπ.. Κακόμοιροι, πόσο πίσω από την εποχή σας.

ΕΡΩΤΑΣ

ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ

ΕΡΩΤΑΣ

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20609366

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν δίνει έγκριση για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, όσο διαρκεί το shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

venezouela_main

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής - Ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» - Τέσσερις νεκροί σε επεισόδια

38
Putin_erdogan

Συμφωνήσαμε οι δύο χώρες να αναλάβουν δράση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του  - Η περιοχή βρίσκεται σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του μετώπου Αλ Νόσρα