Γερμανία: Μετά τη συμφωνία άρχισαν οι... γκρίνιες

Γερμανία: Μετά τη συμφωνία άρχισαν οι... γκρίνιες

Έντονες επιφυλάξεις πολιτικών και αναλυτών για το deal Μέρκελ-Ζεεχόφερ - Πυρετώδεις διαβουλεύσεις εντός της ημέρας - Θωρακίζει τα σύνορά της η Αυστρία

zeehofer
Μπορεί το πολιτικό ψυχόδραμα στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης να έλαβε τέλος και η Μέρκελ να παίρνει μια βαθιά ανάσα δίνοντας τα «χέρια» με τον Βαυαρό εταίρο της Χορστ Ζεεχόφερ για το προσφυγικό, τώρα όμως άρχισαν οι γκρίνιες.

Μέρκελ και Ζεεχόφερ κατέληξαν σε μία συμβιβαστική συμφωνία για το προσφυγικό με την δημιουργία τράνζιτ κέντρων ασύλου στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, την ώρα που πολιτικοί από όλα τα κόμματα και αναλυτές διατηρούν τις έντονες επιφυλάξεις τους για το ασπρόμαυρο κείμενο το οποίο συνυπέγραψαν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ανανεώνοντας την συνεργασία τους που μετρά 70 χρόνια.

Για κέντρα που «στην ουσία είναι μαζικά στρατόπεδα» έκανε λόγο το κόμμα των Πρασίνων με το κόμμα της Αριστεράς να επισημαίνει ότι «περιφρονείται ο ανθρωπισμός αφού ότι γίνεται, γίνεται στην πλάτη των προσφύγων».

Στροφή 180 μοιρών ετοιμάζεται να κάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το οποίο, αν και αρχικά ήταν αντίθετο στα τράνζιτ κέντρα ασύλου, η επικεφαλής του Άντρεα Νάλες δηλώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία μεταξύ CDU και CSU εφόσον βεβαίως για την εφαρμογή της συμφωνήσουν η Αυστρία και η Ιταλία.

Από την πλευρά του, ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστήριξε σήμερα ότι επιθυμεί την δημιουργία των κέντρων ασύλου όσο το δυνατόν το γρηγορότερο.

Για τον γενικό γραμματέα των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Μπλούμε, η συμβιβαστική συμφωνία για τους πρόσφυγες αποτελεί επιτυχία για τον ηγέτη του κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ.


Επιφυλακτικός ο Αυστριακός Καγκελάριος

Κλείσιμο
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κρατά μικρό καλάθι για τη συμβιβαστική συμφωνία CDU-CSU με τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να ετοιμάζει βαλίτσες για να τον επισκεφθεί στη Βιέννη προκειμένου να τον πείσει ότι τα τράνζιτ κέντρα ασύλου θα περιορίσουν την δευτερογενή μετανάστευση.

Λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα θωρακίσει κυρίως τα νότια σύνορά της.

«Η κυβέρνηση της Αυστρίας αναγκάζεται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τα μειονεκτήματα για την Αυστρία και τον πληθυσμό της από αυτή τη συμφωνία», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του αντικαγκελάριου, Χάιντις Κρίστιαν Στράχε και του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Χέρμπερτ Κικλ.

«Πάνω απ 'όλα, θα προστατεύσουμε τα σύνορα με την Ιταλία και τη Σλοβενία...Η Αυστρία είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για την προστασία των νότιων συνόρων της, ειδικότερα», προστίθεται στη δήλωση.

Η συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών αφορά άμεσα τον Αυστριακό Καγκελάριο αφού μέρος της συμφωνίας είναι η δημιουργία κέντρων διέλευσης στη Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Στα γερμανο-αυστριακά σύνορα θα υπάρξει ένα νέο συνοριακό καθεστώς που θα εξασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στη χώρα.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις εντός της ημέρας

Εντός της ημέρας θα υπάρξουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις τον πολιτικών οργάνων του κυβερνητικού συνασπισμού. Στις 18.00μ.μ. ώρα Γερμανίας, θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή του μεγάλου «συνασπισμού» «Groko». Σήμερα το πρωί, συνεδριάζει η Κ.Ο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Την ώρα που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συμφωνία, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι διερωτώνται για την περίεργη στάση του Βαυαρού εταίρου της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, Χορστ Ζεεχόφερ, επισημαίνοντας ότι, τη μία λέει ότι παραιτείται και την άλλη δηλώνει ότι τα βρήκε με τη Μέρκελ. Όμως, όπως υπογραμμίζουν τα γερμανικά δημοσιεύματα, ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί με παραίτηση.

Συμβιβασμός με ερωτηματικό;

«Η συμφωνία των Μέρκελ-Ζεεχόφερ είναι ένας συμβιβασμός με ερωτηματικό...» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung». Για την εφημερίδα, το προσφυγικό της Γερμανίας δεν λύνεται με τα τράνζιτ κέντρα ασύλου.

Πολιτικές αντιδράσεις

Πρωτοκλασάτα στελέχη απ' όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας έσπευσαν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας.

Την αμφιβολία τους για το αποτέλεσμα της συμφωνίας εξέφρασε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Η επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες, έσπευσε να τη χαρακτηρίσει γενικά καλή όμως, ο αρχηγός της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κίνερτ, υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει αυτή τη μορφή ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, «ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για τη Βόρεια Αφρική, για τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα ή για το Πασάου».

Για «φουλ στον δρόμο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD», έκανε λόγο ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Αζίζ Μποζκούρτ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt ότι «αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

«Με μισό μάτι» είδαν την απόφαση και οι Πράσινοι, με τον πρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί απλώς μείγμα παλιών ιδεών.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες «CDU» και οι Χριστιανοκοινωνιστές «CSU» επανεμφάνισαν πρόταση του 2015 και την πωλούν ως συμφωνία», δήλωσε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι με αυτή την παλιά πρόταση τα δύο κόμματα πηγαίνουν στο SPD και λένε «αυτό είναι τώρα», ενώ το SPD είχε απορρίψει σαφώς αυτά τα κέντρα ως μαζικά στρατόπεδα.

«Άμοιρο SPD», κατέληξε, ενώ η συμπρόεδρός του Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η συμφωνία «μετατοπίζει κατά πολύ την πυξίδα της Γερμανίας».

Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες «FDP» με τον γραμματέα της Κ.Ο,Μάρκο Μπούσμαν να δηλώνει ότι από τη μια πλευρά είναι σωστό ν’ αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση και στα σύνορα αλλά από την άλλη παραμένει ανοιχτό κατά πόσο το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί επαρκή βάση για κάτι τέτοιο.

«CDU και CSU «συμφωνούν στην πλάτη των προσφύγων και περιφρονείται ο ανθρωπισμός», ήταν το γραπτό μήνυμα της επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς «Die Linke», Μπερντ Ρίξινγκερ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και σχολίασε ότι η καγκελάριος αντάμειψε το «εβδομαδιαίο θέατρο» της CSU και ο Χορστ Ζεεχόφερ παραμένει ανενόχλητος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης