Βίντεο: Οι πρώτες εικόνες από τα 12 παιδιά που είχαν χαθεί για 9 ημέρες σε σπηλιά της Ταϊλάνδης

Βίντεο: Οι πρώτες εικόνες από τα 12 παιδιά που είχαν χαθεί για 9 ημέρες σε σπηλιά της Ταϊλάνδης

Δεκάδες δύτες απ' όλον τον κόσμο ενίσχυσαν τις προσπάθειες περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών - Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωσή τους

tai02-1
Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση των παιδιών της ποδοσφαιρικής ομάδας και του προπονητή τους που είχαν χαθεί σε σπηλιές της Ταϊλάνδης, καθώς βρέθηκαν και οι 13, εννιά ημέρες μετά την εξαφάνισή τους.

Τα παιδιά, ηλικίας 11 έως και 16 ετών βρέθηκαν σε σημείο που δεν είχε νερό, με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας, αλλά πάντως σε σχεικά καλή κατάσταση.

Για τη διάσωση των παιδιών υπήρξε παγκόσμια κινητοποίηση, καθώς δεκάδες δύτες ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη επιχείρηση που έχει στηθεί.

Ομάδες ξένων ειδικών που ήρθαν από την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα, καθώς και μια τριανταριά αμερικανοί στρατιώτες ενίσχυσαν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που είχαν κινητοποιηθεί.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ανεύρεσής τους, η αστυνομία της Ταϊλάνδης έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες των παιδιών μέσα από τη σπηλιά που εντοπίστηκαν: 



tai02-1


Κλείσιμο
"Ταϊλανδοί πεζοναύτες τους βρήκαν και τους 13 ζωντανούς", είπε ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί σήμερα να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν "Παραλία Πατάγια". Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά.

"Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (...) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (...) ασφαλείς", είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν "λαβύρινθο". Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Όταν έφτασε η είδηση της ανεύρεσής τους, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα. Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα παιδιά ή ο προπονητής έχουν τραυματιστεί ή αν χρειάζονται ιατρική βοήθεια για άλλους λόγους.

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν. Οι διασώστες συνέχαιραν ο ένας τον άλλο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, έχουν ήδη σταλεί γιατροί μέσα στο σπήλαιο και θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ώρες για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά. Μόνο αφού γίνει αυτή η εκτίμηση θα επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική για να τα βγάλουν έξω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης