Τα αρχαία ελληνικά ονόματα τα πιο δημοφιλή στον πλανήτη!

babies

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το δημοφιλές βρετανικό διαδικτυακό περιοδικό Babycentre, το οποίο ασχολείται με θέματα που αφορούν τη βρεφική ηλικία και τις νεαρές οικογένειες, τα αρχαία ελληνικά ονόματα κατέκτησαν φέτος την κορυφή της λίστας με τα δημοφιλέστερα ονόματα που επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους μελλοντικοί γονείς από όλον τον πλανήτη

«Η Αρχαία Ελλάδα και η αρχαία ελληνική Mυθολογία είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στον δυτικό πολιτισμό, ιδιαίτερα στον τομέα των τεχνών, των επιστημών, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας και σίγουρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε την νέα γενιά γονέων να δείχνει μια σαφή προτίμηση και κλίση στα αρχαία ελληνικά ονόματα» λέει ο καθηγητής και διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας, Μιχάλης Τσιανίκας, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει ότι τα αρχαία ελληνικά ονόματα καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν έκανε την εμφάνισή του το δόγμα της Ορθοδοξίας, ενώ αποκαλύπτει ότι στις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επίγνωση της προέλευσης, της ετυμολογικής ρίζας και συνεπώς της καθαρής έννοιας του ονόματός του.

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως από την εποχή που η Ορθοδοξία έκανε την εμφάνισή της και ανακαλύφθηκαν τα χριστιανικά μοντέλα, τα αρχαία ελληνικά ονόματα σταδιακά παραμερίστηκαν οπότε και περάσαμε σε μια νέα εποχή ονομάτων που συνειρμικά συνδέονταν με βιβλικές αφηγήσεις», εξηγεί ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το όνομα που δίνεται και συντροφεύει έναν άνθρωπο για το υπόλοιπο της ζωής του και, όμως, εξακολουθεί να είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε καν την πολυτέλεια να γνωμοδοτήσουμε, αφού η ονοματοδοσία στις περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες γίνεται κατά την βρεφική ηλικία.

«Αυτό δε που παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας θεωρούν πως το ελληνορθόδοξο όνομα τους είναι «καθαρά» ελληνικό, αγνοώντας πλήρως την εβραϊκή επιρροή και συνεπώς τα εβραϊκά ονόματα τα οποία υιοθετήσαμε ως λαός όταν αποδεχθήκαμε τις αφηγήσεις των Γραφών» εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο λόγος που τα αρχαία ελληνικά ονόματα βρίσκονται στη συνείδηση και προτίμηση των νεαρών γονέων οφείλεται επί τω πλείστων στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν μια «πραγματική» αλφάβητο με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα ονόματα που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή να εκφράζουν είτε ένα συναίσθημα, (π.χ. το όνομα Ευτυχία, το οποίο μεταφράζεται σε καλή τύχη) ή να περιγράφουν μια έννοια, αισθητική εμπειρία ή ψυχική κατάσταση (για παράδειγμα το όνομα Ευθύμιος που περιγράφει ένα άτομο που βρίσκεται πάντα σε καλή διάθεση), ενώ πολλά αρχαία ονόματα συνδέονται με Έλληνες φιλοσόφους και μυθολογικούς θεούς εκείνης της εποχής.

«Πίσω από αυτά τα ονόματα υπάρχουν πολύ μεγάλες και ενδιαφέρουσες ιστορίες και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πλέον πολλοί Έλληνες έχουν απομακρυνθεί και απορρίψει τα θρησκευτικά στερεότυπα ονοματοδοσίας και εξυμνούν την αρχαία ελληνική ιστορία και παράδοση.

Σύμφωνα με το Babycentre, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα ελληνικά ονόματα που φιγουράρουν στην περιβόητη λίστα είναι δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως το όνομα Αλέξανδρος και Σοφία, πολύ περισσότερα ιστορικά ελληνικά ονόματα φαίνεται πως παίρνουν την σφραγίδα έγκρισης από τους νεαρούς γονείς και έτσι η λίστα επιμηκύνεται.

«Οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν μοναδική κληρονομιά σε διάφορους τομείς όπως την επιστήμη, την τέχνη, την τεχνολογία και την φιλοσοφία και η επιρροή τους γίνεται αισθητή μέχρι και σήμερα ενώ επεκτείνεται ακόμα και στην επιλογή ενός ονόματος» γράφουν οι υπεύθυνοι του Babycentre.

«Για εμάς τους Έλληνες, η λίστα αυτή αναβαθμίζει την μοναδικότητα και το θαύμα της αρχαίας ελληνικής ζωής και λειτουργεί ως μια ακόμα επιβεβαίωση πως η αρχαία ελληνική κληρονομιά και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός γίνεται αισθητός ακόμα και σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη», καταλήγει ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας.

Στη λίστα των ονομάτων του Babycentre συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως Agnes (Αγνή), που σημαίνει «παρθένος», το όνομα Chrysanthe (Χρυσάνθη), που μεταφράζεται σε χρυσό λουλούδι και η Euthalia (Ευθαλία), που σημαίνει λουλούδι καθώς και ονόματα αγοριών όπως Linus (έννοια λινάρι), Νικίας (έννοια νίκη) και Pamphilos (έννοια φίλος των πάντων).

Παρακάτω παραθέτουμε μόνο μερικά από τα δημοφιλέστερα ελληνικά ονόματα στα οποία δείχνουν προτίμηση γονείς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΘHΛYΚΑ ΟΝΟMΑΤΑ

Athena – Αθηνά (όνομα αρχαίας Ελληνίδας θεάς της σοφίας)
Agatha – Αγαθή (ετυμολογία: καλόκαρδη)
Irene – Ειρήνη (ετυμολογία: ειρήνη)
Anastasia – Αναστασία (ετυμολογία: ανάσταση)
Andrea – Ανδρεία (ετυμολογία: γενναιότητα)
Angela – Αγγελική (ετυμολογία: αγγελιοφόρος του Θεού)
Daphne- Δάφνη (ετυμολογία: αρχαίο ελληνικό αρωματικό φυτό)
Dimitra – Δήμητρα (όνομα της αρχαίας Ελληνίδας θεάς της γονιμότητας και γεωργίας)
Eleni – Ελένη (ετυμολογία: φωτεινό, λαμπρό, επίσης το όνομα της Ωραίας Ελένης της Τροίας)
Hermione – Ερμιόνη (ετυμολογία: αγγελιοφόρος καλών νέων)
Katherine – Αικατερίνη/Κατερίνα (ετυμολογία: αγνό και καθαρό)
Lydia – Λυδία (ετυμολογία: η ομορφότερη)
Margaret – Μαργαρίτα (το λουλούδι μαργαρίτα)
Philomena – Φιλομήνα (έννοια αυτή που αγαπά παράφορα/θυελλώδης)
Sirena – Σειρήνα (αρχαία ελληνική μυθολογική μορφή)
Sophia – Σοφία (ετυμολογία: γνώση)
Xenia – Ξένια (ετυμολογία: από το ξένος, φιλόξενος)

ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Aristotle – Αριστοτέλης (όνομα Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου του 4ου αιώνα)
Aris – Άρης ή Άριστος (ετυμολογία: ο καλύτερος)
Eros – Έρως (Το όνομα του αρχαίου Έλληνα θεού του Έρωτα)
Ares – Άρης (Το όνομα του αρχαίου Έλληνα θεού του πολέμου)
Nicholas – Νικόλαος (ετυμολογία: νίκη του λαού)
Achilles – Αχιλλέας (Όνομα μυθικού Έλληνα ήρωα του Τρωικού πολέμου)
Hermes – Ερμής (Το όνομα του αρχαίου Έλληνα αγγελιοφόρου θεού)
Plato – Πλάτων (όνομα αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου)
Socrates – Σωκράτης (όνομα αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου).


Pηγή: https://neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Η συμμορία των πουθεναδων

Τα καλύτερα ονόματα τα εχει η συμμορία των πουθεναδων που τους εξέλεξαν οι νεοέλληνες να τους σώσουν απο την κριση: Ερνέστος, Μάκης, Πετυ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ, ο Θανάσης, ο γιος του μπάρμπα νιονιου, το εγγόνι του μπάρμπα Μυτούση.....

Patriot

Όποιο όνομα και να λάβει κάποιος ο ίδιος άνθρωπος μένει. Μια χαρά είναι όλα τα ονόματα απλός οι αντιχριστιανοι και όχι άθεοι φανατιζεστε χωρίς λόγω και βγάζετε ρατσισμό πράγμα που δείχνει τί άνθρωποι είστε.

chris

ernesto βρε, το καλύτερο όνομα. Το έδωσε και η προθυπουργάρα μας.

Αλέξανδρος 30/8 και Σοφία 17/9...

Μα ολα αυτα τα ονοματα ειναι και Χριστιανικά, και ειναι Αγιοι Μαρτυρες οι πιο πολλοι ,που σφαγιασθηκαν ,βασανισθηκαν, εκτελεσθηκαν , μονο και μονο επειδη ηταν Χριστιανοι και αρνηθηκαν να προσφερουν θυσιες στα ειδωλα των ειδωλολατρων.

2 χλλιαδες χρόνια

Ο ελληνισμος και ο Χριστιανισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι

Μακεδόνας - Nova Zora

Να προσέχετε τι γράφετε οι γραικοί. Αλεξάντερ είναι Μακεδονικό όνομα και όχι των γραικών.

ΒΑΓ

επειδη οι μακεδονες ειναι Ελληνες , συντομα ο Ζαεφ θα ζητησει την ενωση με την μητερα Ελλαδα!

@

Το "Λούλης" αρχαίο είναι?

Γιουσουρης Πελαγιος

Ακριβως οπως τα λετε. Η αρχαια Ελληνικη μυθολογια, οχι η εβραικη. Αβρααμ Ισαακ και αλλοι προαγωγοι. Μωυσης κλπ

Δημήτρης

Ενώ εμείς τα εγκαταλείψαμε για χάρη των εβραικών Ιωάννης, Μανώλης, Μαρία, Άννα, Γαβριέλα, Ελισάβετ, κτλ, των ρωμαικών Κωνσταντίνος, Πάυλος, Μάρκος, Βαλεντίνα, κτλ, των γερμανικών Φρειδερίκη, Εβελίνα κτλ, και όλων των άλλων ξενόγλωσσων. Τρομάρα μας.

Παπας

Σε όποιον δεν αρέσει το Ιωάννης ας βγάλει το παιδί του Αρχίδαμο.

Γιουσουρης Πελαγιος

Και εσυ να βγαλεις το παιδι σου κυριλο προς τιμη του ηθικου αυτουργου της δολοφονιας της Υπατιας.

Ορίστε ?

ΕΣυ νομίζεις ότι το Κυριλος είναι εβραϊκό όνομα ? Χαχαχαχα

ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Παγανιστές αφήστε τα παραμύθια της Χαλιμάς. Το Νικόλαος είναι καθαρά χριστιανικό όνομα, ούτε εβραίικο ούτε παγανιστικό

Louis

Ηρόδοτος, Ιστορίαι 7.134.1 : "ο Βούλις, ο γιος του Νικολάου", Σπαρτιάτης της εποχής των Περσικών πολέμων :)

Μαρτυρημένοι με το όνομα Νικόλαος

Στους αρχαίους χρόνους: 1. Σπαρτιάτης, πατήρ του Βούλιδος. 2. Σπαρτιάτης, απεσταλμένος της Σπάρτης στην Περσία. 3. Ποιητής της νέας κωμωδίας. 4. Περιπατητικός φιλόσοφος. Άλλωστε με α συνθ. το "Νίκος" πληθώρα κυρίων ονομάτων στην αρχαία όπως: Νικοκράτης, Νικοκλής, Νικόδαμος, Νικόμαχος, Νικοστράτη κλπ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eklo09

61 εκατομμύρια Αιγύπτιοι αποφασίζουν για 25 σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως για την παράταση της θητείας του προέδρου της χώρας σε έξι από τέσσερα χρόνια, τη θεσμοθέτηση ποσόστωσης 25% στην εκλογή των γυναικών στο Κοινοβούλιο

21010904

Τα κίτρινα γιλέκα διαδηλώνουν για 23ο Σάββατο στο Παρίσι - Οι διαδηλωτές πέταξαν πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας - 110 προσαγωγές

1
BsSevvWY

 Με τη βοήθεια των ΗΠΑ επαναπατρίστηκαν 110 Κοσοβάροι - Τέσσερις μαχητές, 32 γυναίκες και 74 παιδιά - Υπολογίζεται ότι 70 Κοσοβάροι που είχαν ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν

kypros_6xroni_ar

O 35χρονος υπολοχαγός του Κυπριακού Στρατού, που παραδέχθηκε πως δολοφόνησε την μητέρα και την κόρη της, υπέδειξε στους ανακριτές δύο σημεία στα οποία έχει πετάξει το πτώμα της 6χρονης και άλλα τεκμήρια του εγκλήματος

1
omar_sudan

Ο Μπασίρ, που καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία στη δυτική επαρχία της χώρας Νταρφούρ, ανατράπηκε στις 11 Απριλίου από τον στρατό έπειτα από μήνες διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία

germania_apozimiwseis_art

Πώς σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα το αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Sueddeutsche Zeitung: Σημαντικότερη από τις χρονοβόρες αγωγές η βοήθεια προς την Ελλάδα -  Νeues Deutschland: Το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει. Διαπραγματευτείτε με τους Έλληνες

7