Τι σηματοδοτεί - και για την Ελλάδα - η επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία

erdogan-opadoi_main01

Επιβεβαιώθηκε στις κάλπες η τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος που είχε καταγραφεί στο δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017 - Πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις του με Ρωσία-ΗΠΑ

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν
ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, ο κύβος είχε ριφθεί. Ακόμα κι αν το πραγματικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, για να πει δημοσίως ότι έχει επανεκλεγεί, προφανώς έχει φροντίσει αυτό να είναι και το αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η Ανωτάτη Εκλογική Επιτροπή. Αυτό δεν σημαίνει πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία είναι αβάσιμες. Το πολιτικό διακύβευμα για τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ζωτικής σημασίας και ήταν εξαρχής σαφές πως δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει το κράτος για να εξασφαλίσει όσες ψήφους του χρειάζονταν για να επανεκλεγεί.

Από πολιτικής απόψεως, το επίσημο αποτέλεσμα και των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών εδραιώνει το καθεστώς Ερντογάν και ο ίδιος ουσιαστικά μετατρέπεται σε νεοσουλτάνο. Με άλλα λόγια, συνεχίζεται η 16χρονη παραμονή του στην κορυφή και μάλιστα με υπερεξουσίες. Από την άλλη πλευρά, για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε στις κάλπες η τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος που είχε καταγραφεί στο δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Η “βαθιά Τουρκία” κατά κανόνα ψήφισε μαζικά τον Ερντογάν. Η κεμαλική και ο κορμός της δυτικότροπης Τουρκίας των δυτικών παραλίων ψήφισαν μαζικά Ιντζέ. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι που ζουν στις νοτιοανατολικές επαρχίες, ή έχουν μεταναστεύσει σε αστικά κέντρα, ψήφισαν τον φυλακισμένο στην Αδριανούπολη ηγέτη του (φιλο)κουρδικού κόμματος HDP Ντεμιρτάς και στις βουλευτικές κάλπες το HDP, το οποίο υπερέβη άνετα το όριο του 10% και εισέρχεται ως κόμμα στην Εθνοσυνέλευση.

Με στρατηγικούς όρους, η τριχοτόμηση της τουρκικής κοινωνίας εγγράφει αρνητικές υποθήκες ακόμα και για την ενότητα της χώρας στο μέλλον. Δεν είναι μόνο ο κουρδικός αλυτρωτισμός, ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά στις κάλπες. Είναι και η ξεκάθαρη αρνητική στάση της δυτικής και παράκτιας Τουρκίας. Οι κεμαλικοί και τα δυτικότροπα φιλελεύθερα αστικά στρώματα μπορεί να έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, αλλά έχουν και έναν κοινό παρονομαστή, τον οποίο οι σημερινές συνθήκες υπογραμμίζουν και ενισχύουν: μισούν εξίσου τον Ερντογάν και αυτό που ο ίδιος και το κόμμα του αντιπροσωπεύουν.

Δεν πρόκειται μόνο για μία ιδεολογική-πολιτική αντίθεση, έστω και οξυμένη. Πρόκειται για κάτι πολύ ευρύτερο και πιο βαθύ. Πρόκειται για πολιτισμικό χάσμα, το οποίο στην πραγματικότητα θέτει σε αμφισβήτηση το ίδιο τον εθνικό συνεκτικό δεσμό και κατ' επέκτασιν το πλαίσιο συνύπαρξης. Με άλλα λόγια, εκτός από το κουρδικό καρκίνωμα, προστίθεται και ο ιδεολογικός-πολιτισμικός διχασμός του ίδιου του τουρκικού έθνους. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στους κόλπους του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ, μεταξύ των ερντογανικών και των γκιουλενιστών.

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία χειρίζεται με έκδηλο μικρομεγαλισμό και αλαζονεία. Μπορεί αυτό να του προσφέρει οφέλη στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο. Μπορεί αρχικά να προκαλεί ερωτηματικά και να αποτρέπει έντονες αντιδράσεις. Δημιουργεί και παγιώνει, ωστόσο, σχεδόν εχθρικές συνθήκες στο εξωτερικό. Προς το παρόν, σχοινοβατεί ανάμεσα στον Πούτιν και στη Δύση, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ.

Όπως φάνηκε και από την υπόθεση της παράδοσης των μαχητικών F-35, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι σε οριακό σημείο. Η Ουάσιγκτον θα ήθελε πολύ ο Ερντογάν να χάσει τις εκλογές για να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό «μαντρί». Οι Αμερικανοί, όμως, δεν διαθέτουν πλέον αξιόλογα δίκτυα επιρροής στη γειτονική χώρα. Ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2016. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις στο κράτος, αλλά και ευρύτερα, με σκοπό μεταξύ άλλων να ξηλώσει και τα δίκτυα των Δυτικών στην Τουρκία.

Η αντιφατική σημερινή κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, πάντως, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Τώρα που πέθανε η ελπίδα μίας εκλογικής ήττας του Ερντογάν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλήξουν αργά ή γρήγορα σε μία πολιτική επιλογή σχετικά με την Τουρκία. Κι αυτό, επειδή όσα και να της δώσουν στο μέτωπο της Συρίας, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να επιστρέψει στο «μαντρί».

Η θεωρία ότι μετά την επανεκλογή του ο Ερντογάν θα κάνει κάποιου είδους εντυπωσιακή στροφή στην εξωτερική πολιτική και θα επανέλθει στο δυτικό στρατόπεδο είναι αρκούντως αυθαίρετη. Κι αυτό, επειδή το κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας πρόβλημα είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι πεπεισμένος πως η CIA σχεδίαζε να τον ανατρέψει και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς. Ο γεωπολιτικός εναγκαλισμός με τον Πούτιν έχει ακριβώς σκοπό να εξισορροπήσει τη δυτική πίεση.

Ο κρίσιμος παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό θα επικαθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του προέδρου-σουλτάνου και ευρύτερα τις ισορροπίες στην περιοχή μας είναι η στρατηγική επιλογή, στην οποία θα καταλήξει ο πρόεδρος Τραμπ και το επιτελείο του σχετικά με την Τουρκία. Εάν θέσει την Τουρκία του Ερντογάν έξω από το πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής, η Άγκυρα θα περιέλθει σε δυσχερή θέση. Αντιθέτως, ο ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμισθεί ποιοτικά, με την έννοια ότι ατύπως πλην σαφώς θα μετατραπεί στο γεωπολιτικό επίπεδο από χώρα δεύτερης γραμμής σε χώρα πρώτης γραμμής.

Αυτός είναι ο λόγος που η επανεκλογή του Ερντογάν εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Έτσι κι αλλιώς, οι κεμαλιστές είναι ακόμα πιο επιθετικοί στο μέτωπο του Αιγαίου. Εάν κέρδιζε ο Ιντζέ, οι Αμερικανοί θα άνοιγαν διάπλατα την αγκαλιά τους για να υποδεχθούν τον «άσωτο υιό». Και πιθανότατα θα έσφαζαν τον μόσχο τον σιτευτό για να το γιορτάσουν. Αυτό, βεβαίως, πρακτικά σημαίνει ότι τον με κάποιον τρόπο τον λογαριασμό θα καλείτο να τον πληρώσει ο Ελληνισμός στο Αιγαίο ή στην Κύπρο ή και στα δύο αυτά μέτωπα.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Έρχεται πόλεμος απ την Τουρκία λογω Νάτο

Κάθε Τούρκος πολιτικός θέλει να γίνει Γαζής δηλαδή κατακτητής. Ο Ετσεβίτ ''Γαζής της Κύπρου'' επανληλθε μετά αοό χρόνια συο προσκήνιο γιατί ληταν Γαζής. Το Νάτο ( ΗΠΑ ΑΓΓΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Αυτό είναι το Νάτο σήμερα) θέλει Τούρκο Γαζή μέσα σε σύγκρουση σε χώρες μέλη.Αυτό είναι το κοινό σημείο Νάτο Τουρκίας και η χώρα μέλος για κατάκτηση είναι η Ελλάδα μέρος αυτής. Όσο υπήρχε ο ψυχρός πόλεμος η ικανοποίηση αυτού του Νατοικού αναγκαίου φόβηζε γιατί έδινε βήμα στην Σοβιετική Ένωση και την διάλυση του Νάτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον πόλεμο επίθεση Τουρκλιας στην Ελλάδα με αφορμή το Σισμίκ οι ΗΠΑ τον είχαν έτοιμο το 1987 αλλά ο διπολισμός τότε και η δυνάμει προσφυγή της Ελλάδος στην Ανατολική βοήθεια , τον απέτρεψε. Η Τουρκία πάει να εξασφαλίσει την ανοχή δήθεν των ΗΠΑ και την συμφωνία της Ρωσίας για να ειναι σίγουρη για τον πόλεμο σε βάρος της Ελλάδος.Αυτό δείχνουν Αλλά κρύβουν ότι το κοινό σημείο ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ μέσα στο ΝΑΤΟ είναι η επίθεση στην Ελλάδα. Για τούτο κσι το Νάτο δεν αντιδρά και δεν ενδιαφέρεται .Και διότι μη υπάρχουσας Σοβιετικής ένωσης η Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο θα παραμελινει ΝΑΤΟΙΚΗ υπό την Τουρκία. Την οποία όμως Τουρκία ποιό εύκολα ελέγχουν απ ότι Τουρκία και Ελλάδα μαζί. Η Νατοική άποψη που δεν μπλέκει στο θέμα Ελλάδος Τουρκίας , δείχνει ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει γιατί ότι και γίνει η Ανατολική Μεσόγειος θα μείνει Νατοική. Τουτέστιν ας γίνει ότι ιναι να γίνει που αυτό είναι η ισχύς της μεγάλης χώρας Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος.Ο πόλεμος της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος είναι θέμα δεδομένο στον χρόνο. Και έρχεται ποιό κοντά όσο το Νάτο κλείνει τα Βαλκάνια ώς μέλη Νατοικά οι Βαλκανικλες χώρες.Για τούτο παίζουν τα Σκόπια και έπαιξαν την Αλβανία.Η ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι απ τα τελευταία βήματα πρίν την πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος. Για τούτο και η Τουρκία εξασκούμενη πολεμικά επετέθηκε στην Συρία κλπ για νάναι σε πολεμική ετοιμότητα άμεσα.

αν ειχε αυτοδυναμια και στη Βουλή

ίσως είχαμε κάποιες ελπίδες να νοιώσει παντοδύναμος και να εχει λυμένα τα χερια και να γυρίσει και να πει δίνω χάρη και στους γκιουλενιστες πραξικοπηματίες αφήνω και τους στρατιωτικούς Έλληνες ελεύθερους.Τωρα θα ειναι ομηρος των γκρίζων λύκων όπως οι συριζαιοι των σανελ κρυφοεθνικολαηκιστων.Οτι ο Ερντογάν έκανε παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα και παρα τις εισηγήσεις των ειδικών οικονομολόγων χαντακωσε την τουρκική λίρα με ασταμάτητες υποτιμήσεις ,καταλαβαίνει και ο πιο ασχετος τι σημαινει να έχεις ένα γείτονα φτωχευμενο πεινασμένο οπλισμενο και δυστυχισμένο με αναλογία και σύγκριση μεγεθών μεγεθών δεκάδες φορές σε πληθυσμό στρατό πανω από σένα και που μπορεί να ξεσπαει,αφού είναι συνήθες φαινόμενο τα καλά να τα αποδίδουν σε εξωτερικό εχθρό.Η αναφορά το ερντογάν στον πανηγυρικό του λόγο ειδικά στην μικρή αλλά τίμια γείτονα Ελλαδα δεν θα πρεπει να θεωρηθεί άσχετη με τη θεωρία της αναζήτησης ενός βολικου εξωτερικού εχθρου σε περίπτωση αποτυχίας του και στροφή της κοινής γνώμης αλλού,αλλα και τι αλλο μπορεί να έχει στο πίσω μέρος του φαντασμενου με σουλτατινιη μεγαλομανία μυαλού του.Καθολου καλές εξελίξεις.Και οι άλλοι υποψήφιοι δεν είναι καλύτεροι απ' αυτόν.Απλως ανταγωνιζονται μεταξύ τους και τσακώνονται ότι εσύ δεν διεκδικείς πολλα νησιά απ' τους γκιαουρηδες εγώ διεκδικώ περισσότερα απ' σένα εγώ είμαι καλύτερος σουλτάνος από σενα

0+0=0

Η Τουρκία ενεργειακά είναι εξαρτημένη, εξοπλίζεται απο τις καπιταλιστικές χώρες, ελέγχεται οικονομικά απο το παγκόσμιο τραπεζικό οικονομικό σύστημα! Την Τουρκία την αφήνουν εν ζωή ακόμη, διότι παίζει το παιχνίδι ιμπεριαλιστών!

ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΟΥΣ

Ο κάθε βαρεμένος εδω μεσα, καταθετει την αποψή του με υφος πολιτικου αναλυτη. Το σωστο βεβαια ειναι να περιμενουμε στο βραδυνο δελτιο ειδησεων να ακουσουμε την πιο εγκυρη αποψη και ανάλυση που δεν ειναι αλλη απο αυτη του....... Ευαγγελάτου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πάψε...πηγμένε

Αν η δική σου άποψη και ανάλυση, περιορίζεται στο να βρίζεις τις όποιες (έστω και λανθασμένες η αστείες) απόψεις των άλλων τότε βούλωσε το καλύτερα και τρέξε στον Ευαγγελάτο. Πήξαμε από είρωνες σαν την πάρτη σου που δεν λένε απολύτως τίποτα.

Μάγκας

Ο Ερντογάν είναι άξιον τέκνο της Τουρκίας και του λαού του!!! Συνεχώς διεκδικεί!!! Διεκδικεί 10 πράγματα εκ του μη έχοντος, για να πάρει στο τέλος 5...

οχι ακριβώς

αφαίρεσε δύο....

Μαγκίτης

Ίσα ρε μάγκα...τςςςςςςς

καποια μεσα

προ καιρου διέδιδαν ότι ο ερτογαν πεφτει...αυτο μονο.

Απορία

Μόνο αυτό? το άλλο με τον τοτό??

Αν πρόσεχε πιό πολύ....

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Ερντογάν, ώστε να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς. Ακόμα και αν τους γλύφεις μέρα νύχτα μπορεί ξαφνικά να σου κόψουν τη γλώσσα ανά πάσα στιγμή. Γιατί μπορεί να βρουν κάποιον άλλον που γλύφει καλύτερα όσο και πατόκορφα (πχ Κοτζιάς). Αν όμως αντιμετώπιζαν κάποιον άλλον "Ερντογάν" όσο αφορά μόνο τις στρατηγικές επιλογές, τότε θ' άρχιζαν να γλύφουν αυτοί, και μάλιστα μανιωδώς. Ο πιο θανάσιμος εχθρός του Ερντογάν, είναι οι ίδιες του οι υπερβολές και οι γελοίες συμπεριφορές στις οποίες υποπίπτει. Έτσι αυξάνει τις διαμαρτυρίες εντός της χώρας του αλλά και εκτός.

οι καρντασηδες

Ο Ερντογάν εαν επιτεθει θα παρει κατι στρατηγικα σημαντικο για τα μελλοντικα του  σχεδια .ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  .Ο ΑΛΕΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ..ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΔΥΜΟ ΤΑΓΙΠ -ΑΛΕΞΗ   ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΌΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ..ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΦΟΥΜΕ  ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΩΠΑ ΩΠΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ..ΑΓΓΛΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ .και ΑΛΛΟΙ "ΣΥΜΑΧΟΙ"..ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ... Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΒΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ... ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΊ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ "ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ"  ΗΔΗ .. ΑΠΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ .ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ;.ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ .KAI META  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΈΝΑ  ΝΑ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ .ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ; ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ… Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ..Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ..ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΧΑΜΜΕΝΟ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ  ΤΟΝ ΚΟΤZ(ΟΥΛ)ΙΑ  . Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ @@ . ΕΜΕΊΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ @@ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ  ΠΟΥ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΊΣΩ ΟΤΙ  ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ  ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΈΛΛΗΝΕΣ  ....ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΌΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΌΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΎΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΆΣΟΥΝ ΌΠΩΣ ΑΥΤΟΊ ΘΈΛΟΥΝ . Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.ΣΚΑΣΙΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΊΚΑΙΟ. ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΌ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΈΧΟΥΜΕ ΝΎΧΙΑ ΝΑ ΞΥΣΤΟΥΜΕ? ΑΥΤΉ ΉΤΑΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΆΝΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ ΝΑ ΠΙΈΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΏΣ .ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΙ ΚΕΡΔΊΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΙΚΆ ΧΆΝΟΥΜΕ. .ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΌΤΙ ΈΧΟΥΜΕ ΠΆΡΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΕΊΝΑΙ ΌΧΙ ΓΙΑΤΙ ΚΆΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΎΝ ΣΑΝ ΉΡΩΕΣ (αυτό δεν χωραει αμφισβήτηση). ΑΠΛΩΣ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΜΆΣ ΈΧΟΥΝ ΕΠΙΤΡΈΨΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΉΣΟΥΜΕ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΕΓΆΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.. ΣΤΟ  ΣΧΈΔΙΟ ΤΟΥΣ Η ΕΛΛΆΔΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΤΥΡΆΚΙ ΣΤΗΝ ΦΆΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΟΥΡΑΊΟ ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ .

@

κανε ενα κρυο ντουζ...

χαχαχαχααχαχ

Πάρτο αλλιώς τώρα, έλα πάμε πάλι από την αρχή...χαχαχαχα γκιοζάκο

μλκιες λες

Ο Σημήτης τι κακό εκανε μπορείς να μας πεις;Μας κυβερνούν απατριδες;Με τι στοιχεια το λες αυτό;Το ότι δεν υπάρχουν φιλιες αλλά μόνο συμφεροντα είναι είναι μια μπούρδα και μια μλκια και μισή.Υπαρχει για παράδειγμα το μουσουλμανικό τοξο των αδελφών μουσουλμάνων με αρχηγό τον Ερντογάν.Και οι χριστιανικές χώρες έχουν φιλικές σχέσεις για αυτό κάνουν εκστατειες κατά του Αη Σις στη Συρία και το ιρακ.Και δεν έδωσε κανείς συνορα ούτε πρόκειται να δώσει όλες οι γύρω χώρες μας ανήκουν πλέον στο ΝΑΤΟ και άμα πάνε να κουνηθουν θα τους τραβήξουν οι Αμερικάνοι πρώτοι το αυτί.Και είμαστε στο σκληρό πυρήνα του ευρώ και μέσα στα πρωτα σαραντα πλούσιοτερα τα κράτη του ΟΟΣΑ.Τι ζόρια τραβάς μπορείς να μας πεις;

Αυτά να τα διαβάζει ο Μπουτάρης !

Που μέσα στη πολιτική αμορφωσιά του , θέλει να στήνει ανδριάντες στον Κεμάλ Ατατούρκ , στη Θεσσαλονίκη , να αναδεικνύει τον Τουρκικό πολιτισμό , και άλλα εκτός τόπου και χρόνου μεν , επιζήμια δε!

Καθηγητής γεωπολιτικής, αναλυτής TV

Η Τουρκία εξάγει την αποτυχία της στο Αφρίν και τις βαριές απώλειες από τους Κούρδους......χαχαχαχαχ...τέτοιες πετυχημένες αναλύσεις κάνουν οι αναλυτές!!!!!!....80.000.000 τουρκαλάδες πλησιάζουν το βιωτικό επίπεδο της Ευρώπης, τι θα ψήφιζαν; το κομουνιστικό κόμμα της Τουρκίας;;; Μουσουλμάνοι είναι όχι μαλάκες!!!!

Εσύ πάντως

Πρέπει να είσαι και πολύ μάλιστα.......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump_erdogan_main

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων με την Τουρκία

29
us_tramp

Προκειμένου να δικαιολογήσει την κίνηση απόσυρσης των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ έγραψε ότι μετά την ολοκληρωτική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια με το σκεπτικό να αφήσει τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους

17
spain2

Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης αντέδρασαν στην καταδίκη των αυτονομιστών - Η αστυνομία παρενέβη όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν την ταινία ασφαλείας και να μπουν στο αεροδρόμιο

3
000_1LF08Y

Ο Τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και λέει ότι θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη  - Στη Μανμπίτζ εισβάλλει και ο συριακός στρατός - Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη Συρία - Στην καταδίκη της Τουρκίας προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο

102