Κυριαρχία του «σουλτάνου» Ερντογάν στην Τουρκία: Επανεξελέγη πρόεδρος, δική του και η Βουλή

 Η συμμαχία με τον Μπαχτσελί έφερε την επανεκλογή στην προεδρία με 52,55% - Η συμμαχία με τους εθνικιστές του έδωσε πλειοψηφία (339) έδρες στη Βουλή - Ο κεμαλιστής Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,67%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια - Καταγγελίες για βία και νοθεία

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα των δημοσκόπων που είχαν σχεδόν όλοι επισημάνει την δυσκολία αυτοδυναμίας στην Βουλή.

Αυτό δείχνει το πόσο σοφή ήταν πολιτικά η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές-εξπρές, όσο ακόμη οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ είναι σε εξέλιξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία με περίπου 52,55%, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη σύμπραξη με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί για να την πετύχει. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Κεμαλιστών Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,67% ενώ τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,36%. Τέταρτη και... καταϊδρωμένη καθώς θεωρείται η μεγάλη απογοήτευση των εκλογών, ήρθε η Μεράλ Ακσενέρ με 7,33%.

ekloges-tourkia-1


Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,28% παίρνει 290 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,79% 146, το Κουρδικό με 11,5% 68, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.14% θα έχει 47 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.

ekloges-tourkia-2


Στο άλλο μέτωπο πρέπει να δούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,67%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια. Μάλιστα βρέθηκε περίπου 8 μονάδες πάνω από την σημερινή δυναμική του κόμματός του. Είναι λοιπόν φυσικό να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις για διαδοχή του Κιλιτσντάρογλου. Φαίνεται πως η κίνηση του να ρίξει με την υποψηφιότητα τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μουχαρέμ Ιντζέ στη βορά όπως υποστήριξαν κάποιοι, έγινε μπούμερανγκ.

Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Μεράλ Άκσενερ έμεινα κάτω των προσδοκιών. Η ίδια κόλλησε στο 7,34% και βρέθηκε κάτω από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς που παίρνει 8,36% για τις προεδρικές και το κόμμα της περνά μόλις το όριο με 10,1%. Μάλιστα οι συσχετισμοί δείχνουν ότι δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου το κόμμα του Μπαχτσελί που διατηρεί την δύναμη του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για ένα ακόμη μικρό εθνικιστικό κόμμα.

Συνολικά, οι ψήφοι των εθνικιστών ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 22,3% κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην Βουλή.

Ερντογάν: Ο στρατός θα συνεχίσει να «απελευθερώνει» συριακά εδάφη

Ο Ερντογάν δήλωσε τα ξημερώματα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του ότι θα αρχίσει να εργάζεται από σήμερα για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Ακόμη, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Στην επινίκια ομιλία του προς υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων της παράταξής του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ήδη τον Τούρκο πρόεδρο έχουν συγχαρεί μια σειρά από ηγέτες κυρίως από χώρες της Ασίας και της Ανατολής:Πόλωση και επεισόδια

Μέσα σε κλίμα πόλωσης, δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες ανέφεραν ότι στην πόλη Ούρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραΐμ Χαλίλ Γιλντίζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του φιλοκουρδικού κόμματος CHP μαζί με την φρουρά του.

Την ίδια ώρα, στο Ντιγιάρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους. Επίσης, στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας, καθώς οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δύο φορές και σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις σάκοi με προσφραγισμενες ψήφους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας. «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» υπογράμμισε.

Μάλιστα, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Νωρίτερα, το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον δέκα Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές, αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ είχαν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές, για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας» δήλωσε ο Τεζτσάν.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.


Δείτε βίντεο: Απόλυτος "σουλτάνος" ο Ερντογάν: Επανεξελέγη πρόεδρος, δική του και η Βουλή
video placeholder


ΣΧΟΛΙΑ (26)

Προφήτης

Υπενθυμίζω το σχόλιο που έγραψα στο ΠΘ , παραμονή των εκλογών : « τα αποτελέσματα έχουν ήδη βγει : νικητής ο Ερντογάν , με ποσοστό 52%»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΑΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ 200 ΔΙΣ ΔΟΛ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

O στόχος του νεοθωμανού και "σουφίτη-αδελφου μουσουλμανου" Eρντογαν είναι να ελεγξει μερος των πορων του Κιρκουκ, να ουδετεροποιησει στρατιωτικά τη Β Συρια και τον σιιτικο αξονα Τεχερανη-Ασαντ- Χεζμπολα και να ελεγξει μερος της ΑΟΖ της Κυπρου και της ΑΟΖ του Καστελλοριζου. Το ιρακινο κουρδισταν εξαγει 600χλδ βαρελια δηλ 10 δις ετησιως. Ο Ερντογαν "ένα 25% τουλάχοστον" το θέλει αυτός (δηλ εσοδα 2,5 δις δολ). Να πουμε άλλα τοσα από την ΑΟΖ κυπρου και άλλα 2,5 δις από την ΑΟΖ Καστελλοριζου; Συνολικα $10 δις ετησιως! Σε είκοσι χρόνια στοχεύει να διεκδικήσει/ να μην αφήσει / να αρπάξει 200 δις πλούτου! Αυτά θέλει. Το λιγότερο!

@

Και λόγω ΚΥΡΟΥΣ και θέσης, θα αφιερώσει για πλάκα 50 δις στην αγορά/κατασκευή σούπερ όπλων με τα οποία θα θαμπώνει όλη τη γή. Σαν τον Σαουδάραβα: Εχει 400 F15 Strike Eagle και Eurofighter και πάει και για F35! ΘΑΜΠΟΣ!

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

Ε ΝΑΙ ΠΛΗΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΒΓΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗ ΑΛΛΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΝΑ ΥΠΕΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΙΣΗ ΦΤΑΝΕΙ

chrisAK

Τώρα βλέπω το επόμενο πραξηκόπημα. Ποιός ν΄αντέξει στην σούζα που θα τους έχει ο Τούρκος....

Απο μηχανης θνητος

Παρατηρηστε και το αλλο: στην Τουρκια των 80+ εκατομμυριων πολιτων η βουλη εχει 600 βουλευτες. Στο Η.Β. των 60+ εκατομμυριων το κοινοβουλιο εχει 650 μελη. Στην Ελλαδα των 10 εκατομμυριων πολιτων εχουμε 300...

@

Και μόνο 13 υπουργούς αντί 50 του Συριζα μαζι με αναπληρωτές και υφυπουργούς!

ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΤΟ ΜΟΝΙΜΑΔΩΝ ,ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ,ΛΙΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΕΔΩ Π.Χ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΤΩΝ 17 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ 150 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Η

Αντι για σκετο Μακεδονια. Βορεια Μακεδονια...μπραβο ρε τσιπρα...πριν καναμε οτι δεν βλεπαμε το σκετο μακεδονια κ το μεταφραζαμε αυθαιρετα φυρομ δηλαδη πγ Μσκεδονια

@ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ;

Ο υποτελής Τσιπρας εδωσε επίσημα και μόνο αυτός την Μακεδονική εθνικότητα, τη μακεδονική γλωσσα δηλ τον αλυτρωτισμο του Ιλιντεν! Οι Ελληνες από το 1900 μεχρι σημερα αρνιόμαστε Μακεδονικό Εθνος. Η διπλωμ ονομασια Φυρομ και Β Μακεδονια είναι δευτευρευον.

Αμάν , νισάφι με δαύτονε

Aπό τον αριθμό των σχολίων και μόνο, διαπιστώνει κανείς το πόσο μας νοιάζει αν βγήκε ο Ερντογάν και με πόσο ποσοστό. Αντε να τελειώνουμε γιατί κοντέψαμε να γίνουμε Τουρκολόγοι. Για τους δύο φυλακισμένους αξιωματικούς έχετε να μας πείτε τίποτα ή μόνο γιά τους μεμέτηδες θα λέμε?

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΑΝ ΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟ ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΥΤΟΙ F -35 STELTH, S 400, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, ΕΝΩ ΖΗΤΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ S 500 ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ GAY PRIDE, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ JASON- ΑΝΤΙΓΟΝΗ... ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ;.....

ΚΑΛΑ! ΕΔΩ ΣΕ ΛΕΕΙ

59 ΜΜΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ,ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ, ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!!! ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ,ΑΣ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ, ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ.

Βιαστικοί...

Ήδη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αντικατέστησε την αναφορά στην πΓΔΜ, αντί για σκέτο Macedonia, έγραψε Northern Macedonia.

Αγυριγο κεφάλι THE ORIGINAL!

δεν μας νοιαζει τι κάνει ο Ερντογαν. Οταν χρειαστεί, και εφόσον, θα τους υπενθυμισουμε τι εστί ελληνική ψυχη

γ

Για να πας κουβά σε κόβω

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης