Ωρύεται η αντιπολίτευση στην Τουρκία: Το Anadolu λέει ψέματα - Οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο!

muharrem-ince

Για απόπειρα επηρεασμού της κοινής γνώμης και των αποτελεσμάτων μιλά η αντιπολίτευση, λέγοντας ότι, ενώ ο Ερντογάν πανηγυρίζει τη νίκη του, δεν έχει καταμετρηθεί ούτε το 70% των ψήφων - Μην αφήνετε τις κάλπες απροστάτευτες, «φωνάζει» ο Ιντζέ

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγήκε και έκανε τον πανηγυρικό του λόγο, με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοινώνει το πρακτορείο Anadolu. Όμως με αλεπάλληλες παρεμβάσεις στα κανάλια και στο διαδίκτυο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ακόμα και ο ίδιος ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ωρύονται κυριολεκτικά για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και πως το κρατικό πρακτορείο λέει ψέματα για να προκαταβάλει την κοινή γνώμη, ώστε να αποδεχτούν την ήττα, να εγκαταλείψουν τις φυλασσόμενες κάλπες και να ολοκληρωθεί η νοθεία από πλευράς AKP.

Ειδικότερα, σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιντζέ αναφέρει: «Το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί, δίνει προτεραιότητα στις περιοχές, όπου ο Ερντογάν έχει τις περισσότερες ψήφους. Φωνάζω στους παρατηρητές μας να μην χάσουν το ήθος τους και ποτέ να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες μας»
Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό κόμμα, σε αντίστοιχο μήνυμα τονίζει, ότι «το Anadolu και το TRT προσπαθούν να χειραγωγήσουν. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τις κάλπες μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της επικεφαλής του Iyi Parti, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αναφέρει με τη σειρά της: «Αδέρφια μας, παρατηρητής, μην αποχωριστείτε τις κάλπες μας. Ανεξάρτητα από τη χειραγώγηση του Anadolu, εμείς θα κρατήσουμε καθαρές τις κάλπες μας μέχρι το τέλος (...)».


O υποψήφιος πρόεδρος του CHP καταγγέλλει ότι το κρατικό πρακτορείο Anadolu λέει ψέμματα:

«Φίλοι μου, συνεργάτες. Φαίνεται ότι το 37% των καλπών ανοίχτηκαν από το YSK από τη στιγμή. Στην τηλεόραση, γίνεται νέα ανακοίνωση ότι το 85% των ψήφων έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Μην αφήνετε τις κάλπες!


Σοβαρές καταγγελίες, μετά τα λεγόμενα του υποψήφιου προέδρου, Μουχαρέμ Ιντζέ, έρχονται και από την εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με tweet, που συφωνεί με τα λεγόμενα του CHP, ενώ το «πραγματικό ποσοστό βρίσκεται στο 43,3% των καταμετρημένων ψήφων, το Anadolu δείχνει υπότίθεται το 86,5%»


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Μετά τις καταγγελίες του υποψήφιου προέδρου, Μουχαρέμ Ιντζέ, αλλά και της εφημερίδας Cumhuriyet, βγήκε στο τουρκικό FOX και ο εκπρόσωπος του CHP και αποκάλυψε ότι ενώ το Anadolu λέει ότι έχει ανοιχτεί το 95% των καλπών, από τις 180.000 κάλπες που έχει η Τουρκία, έχουν ανοιχτεί μόνο οι 110.000 και ότι όλα γίνονται, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ερντογάν κέρδισε και να αποδεχτούν όλοι αυτό το αποτέλεσμα: «Εμείς θα μετράμε μέχρι το πρωί και θα τα πούμε στον δεύτερο γύρο», είπε ο εκπρόσωπος Bülent Tezcan.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πολιτισμος

Τουρκία... η πρωτεύουσα της Ευρώπης.!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης