Βρυξέλλες: Συμφώνησαν σε... κοινό όραμα για το μεταναστευτικό οι 16 ηγέτες της άτυπης Συνόδου Κορυφής

san0

Χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η «συνάντηση εργασίας» 16 ηγετών της ΕΕ - Υπήρξε σύγκλιση απόψεων, αλλά όχι και συμφωνία - Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση - Μέρκελ: «Θέλουμε περισσότερες ευρωπαϊκές λύσεις» - Μακρόν: Οι θέσεις της Ιταλίας συνάδουν με όλων - Ικανοποίηση Κόντε

Χωρίς απτά αποτελέσματα κατέληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα ατύπως στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια "χρήσιμη" συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της «κρίσης», η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι πιο «συστημικό και βιώσιμο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα , ύψους 500 εκατ. ευρώ , για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το 'Ασυλο, EASO , να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.

Αναφορικά με τις λεγόμενες πλατφόρμες υποδοχής μεταναστών, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι μια ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Πρώτον, να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου "hotspots" σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σάντσεθ: Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό.

Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν "περισσότερες κοινές θέσεις" παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μακρόν:  Οι θέσεις της Ιταλίας συνάδουν με όλων 

«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδερος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Μέρκελ: Θέλουμε περισσότερες ευρωπαϊκές λύσεις

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Τσίπρας:  Να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά το ζήτημα

Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά , καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

«Το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς που τα συμπτώματα εμφανίζονται και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται ότι είναι ευρωπαϊκή κρίση.

Κόντε: Οδηγήσαμε τη συζήτηση στη σωστή κατεύθυνση

«Σαφώς ικανοποιημένος» από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες, με τους οποίους συζήτησε το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κόντε ανέφερε ότι επιστρέφρει στην Ιταλία από τη συνάντηση των Βρυξελλών "σαφώς ικανοποιημένος.

«Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η πρόταση  της Ιταλίας

Πρόταση δέκα σημείων για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Ιταλία στη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.

Ειδικότερα,  προβλέπει: 

-Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.

-Την δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

-Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

-Tην κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

-Την διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

-Την ιδέα πως σε ότι αφορά τις "δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων" μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

ΣΧΟΛΙΑ (22)

βυθος

Οι ηγέτες των εθνών Με μήνυμα ισχυρό Είπαν ότι κατάφεραν Μια τρύπα στο νερό.

;

δεν υπαρχει φιλοξενια προσφυγων, υπαρχει καθαρος εποικισμος ο οποιος δε προκειται ποτε να τελειωσει, αφενος γιατι οι δηθεν προσφυγες καθονται, γεννοβολουν παιδια και πληρωνονται γι αυτο και αφετερου γιατι καποιοι πλουτιζουν με αυτη την κατασταση..παραλληλα υλοποιειται το οραμα για την διαλυση των ευρωπαικων εθνων, τη μετατροπη μιας χωρας σε χωρο και την δυναμωση των μειονοτητων που οδηγουν αργα η γρηγορα σε αποσχισεις και ανεξαρτητα κρατιδια..η μονη λυση ειναι το κλεισιμο των συνορων, αλλιως αργα η γρηγορα η ευρωπη του σημερα δε θα χει καμια σχεση με την ευρωπη του αυριο

το κοινο οραμα αυτών

είναι ο εφιαλτης των φτωχών του κοσμου .

κουτοπόνηρα, ύπουλα, πούστικα, συριζαίικα

το σκεπτικό της ντόπιας αριστερής διανόησης και της αντιμνημονιακης κυβένησης σωτηρίας ήταν να κάνουμε φιλανθρωπία με λεφτά των άλλων. Δεν θα ρωτήσουμε τους τους εταίρους της ΕΕ αν θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες ή πόσους, ποιους και πότε τους θέλουν, απλώς θα τους ζητήσουμε πόρους (χρήματα) για να τους υποδεχτούμε και να τους στείλουμε εκεί, σε συνδυασμό με την απειλή, ότι θα πλημμυρίσουμε την Ευρώπη λαθρομετανάστες, ώστε να τους πείσουμε να πληρώσουν τα....χρέη μας. πάντως μέχρι τώρα, το μόνον που κατάφεραν ήταν θέσεις εργασίας για συντρόφους στην υπηρεσία ασύλου, στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγες, σε ΜΚΟ, σε hot spots. αυτές ήταν και οι μονες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρονια αποτελώντας τον κύριο πυλώνα της δίκαιης ανάπτυξης, οποτε έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. παράλληλα για την αριστερά οι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες αποτελούν αποτελούν συμμαχους σε έναν τέταρτο γύρο εναντια στον ελληνικό λαό όπως οι σλαβομακεδόνες στον τρίτο γύρο του ΚΚΕ.

ΜΗΤΣΟΣ

ΑΡΤΖΙ ΜΠΟΥΤΖΙ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ - ΔΟΜΗΜΕΝΕΣ! ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΜΙΛΑΓΑΝ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΡΒΑΖΕ ! ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΕΚΠΡΩΣΟΠΕΙ !!!!

Maria

Kale poio einai to tekno dipla sth Merkel?

Κώστας

Ο νέος της Ισπανίας

ουστ

μάλιστα.... μίλησαν όλοι, μίλησε και ο τυπάκος που κάνει τον πρωθυπουργό, για να πει τι; Mια λαλακία και μισή. Α ρε βόιδια, τι πήγατε και ψηφίσατε.

Οπλαρχηγός Μπαρμπαρουσης

Τσίπρα γραβατωμενε Πινόκιο. Αφού ξεπουλήσες Μακεδονία, υπέγραψες ότι σου δώσανε για επιμήκυνση του χρέους, πέσε τώρα πάλι στα 4, και μετέτρεψε την Ελλάδα σε χωματερή των λάθρο της Ευρώπης, οπως θέλουν και προστάζουν τα αφεντικά σου οι Γερμανοί.

Ελληνας

Καλυτερη θα γινει η Ελλαδα με λαθρο απο το να εχει ουγκανα σαν εσενα.

γλοιώδης, ρουφιάνος, ανίκανος, τραμπούκος με ηθικό πλεονέκτημα

σωστός σύντροφε, με τους μουσουλμάνους εποικους θα έρθει το καινούριο, η πνευματική, πολιτιστική, οικονομική ανάσταση της χώρας. στην συμμαχία ισλαμ-αριστεράς ανήκει το μέλλον.

Κώστας

Καλύτερα ούγκανα από αίλυνναις σαν και σένα

Bas

Αν κάνεις τεστ DΝΑ θα χαρείς ιδιαίτερα. Χιλιάδες αλβανοί, τούρκοι, βούλγαροι, ρομά, άραβες, θα έχουν περάσει από το δέντρο σου.

Ο Αλέξης εν ολίγοις

είπε ότι θέλει λεφτά. Τι θα κάνεις αμα δεν πάρεις τα λεφτά Αλέξη;

Μιχαλης .κ

Θα παρει ολους τους μεταναστες , θελει ερωτημα ? Θα τους δωσει υπηκοοτητα θα τον ψηφιζουν και θα ειναι μονιμος πρωθυπουργος !

Γιώργος

Να πάμε με την τουρκία όχι με την ευρώπη που μας κατέστρεψε με τα μνημόνιά τους.

αχαχαχαχα

ενώ η Τουρκια βρε θα σε αγγαλιάσει με την υπέροχη οικονομία της... Μετά απορούμε γιατί κυβερνάνε άχρηστοι....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan-glasses

Λίγες ώρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ μέσω Twitter ότι «μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

1
Hudson-Yards-ena

Στο κέντρο δεσπόζει το «Vessel» ένα γιγαντιαίο κυψελοειδές γλυπτό, πλέγμα 154 διασυνδεόμενων κλιμάκων και 80 «πλατύσκαλων» που παραπέμπει στα έργα του Έσερ και στο οποίο μπορεί ο επισκέπτης να ανέβει