Βίντεο: Δεκάδες περιστατικά νοθείας στις εκλογές στην Τουρκία

Βίντεο: Δεκάδες περιστατικά νοθείας στις εκλογές στην Τουρκία

Πολλά περιστατικά καταγράφηκαν σε όλη την Τουρκία, με ψηφοφόρους να επιχειρούν να περάσουν σωρηδόν ψηφοδέλτια προσημειωμένα - Τρεις συλλήψεις στο λύκειο Μπιλγκέ - Λυκειάρχης στη Μερσίνα ψήφισε δύο φορές

Mersin Çağdaşkent Anadolu Lisesi'nde büyük seçim usulsüzlüğü
Ο φόβος όλων όσως θα λάμβαναν μέρος στην εκλογική διαδικασία τη;ς 24ης Ιουνίου στην Τουρκία ήταν μήπως και επαναληφθούν τα ανομολόγητα περιστατικά νοθείας που έγιναν πέρσι, κατά το δημοψήφισμα. 

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι πολίτες αυτόνομα, είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχημάτισαν επιτροπές για να προστατεύσουν τη διαδικασία, αρετά περιστατικά έκαναν την εμφάνισή τους στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και στο διαδίκτυο.

Μία κάλπη, στη Σανλιούρφα περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, όπως ανέβασαν χρήστες στο Twitter και φαίνεται από τα σχετικά βίντεο, που αναπαρήγαγαν και αρκετά τουρκικά ΜΜΕ..
Κλείσιμο
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. 

Το φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα στην επαρχία Σανλιούρφα και συγκεκριμένα στο σχολείο Ιμάμ Χατίπ, στην πόλη Σουρούτς, έγινε καυγάς, πιθανώς μεταξύ οπαδών του AKP και του κουρδικού HDP, με αφορμή τις εκλογές και ίσως κάποια απόπειρα νοθείας. Όπως αναφέρουν Hürriyet, Yeni Akit,CNN Türk, υπάρχουν τρεις τραυματίες, ενώ η Sol Haber μιλά και για έναν νεκρό.

Urfa


Σε ένα άλλο γεγονός, επίσης στη Σανλιούρφα, στο λύκειο Μπιλγκέ, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα, όταν ένα αυτοκίνητο δεν σταμάτησε μετά από εντολή τους. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, εν τέλει ακινητοποίησε το όχημα. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων επενέβησαν και σύμφωνα με τη Sozcu, τρεις άνδρες συνελήφθησαν και στο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα τσουβάλια ψηφοδέλτια, σταμπαρισμένα στο κόμμα του Ερντογάν.

sanliurfa-1
sanliurfa-2


Στο Λύκειο Çağdaşkent της Μερσίνας υπήρξαν καταγγελίες ότι ο λυκειάρχης εμφανίστηκε για δεύτερη φορά να ψηφίσει, μαζί με κάποιους «δικούς του», σύμφωνα με τη Sol Haber, κρατώντας μάλιστα δύο τσάντες ψηφοδέλτια, ενώ στο παρακάτω βίντεο, οι παρεβρισκόμενοι έχουν σταματήσει έναν αντρα ο οποίος κρατά ήδη σφραγισμένους φακέλους με ψηφοδέλτια, πριν ακόμα μπει στο κτήριο του σχολείου για να ψηφίσει.

Mersin Çağdaşkent Anadolu Lisesi'nde büyük seçim usulsüzlüğü


Λίγο μακρύτερα, στο δημοτικό σχολείο του Ντιγιάρμπακιρ, ένας ψηφοφόρος καταγράφει επίσης έναν άλλο, να κρατά ήδη σφραγισμένους, περί τους 1.000 φακέλους. Οι επιτροπές κατοίκων που σχηματίστηκαν για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά τους έπιασαν καθώς προσπαθούσαν να μπουν μέσα και τους έδιωξαν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.

Diyarbakir
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης