Εκλογές στην Τουρκία: Με «μάχη» συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη η τελική ευθεία για Ερντογάν-Ιντσέ

Εκλογές στην Τουρκία: Με «μάχη» συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη η τελική ευθεία για Ερντογάν-Ιντσέ

Περισσότεροι από 62 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες αύριο στις κάλπες - Στις πέντε το απόγευμα θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων -«Όλα τα σενάρια ανοιχτά» βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων

000_16G7YE
Με δύο πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε δύο διαφορετικές πλευρές συγκεντρώσεις συγκρούστηκαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μουχαρέμ Ιντζέ για τελευταία φορά πριν να ανοίξουν οι κάλπες το πρωί της Κυριακής.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να προσέλθουν στις κάλπες κάνοντας ξανά αναφορά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, όσα χρόνια, δηλαδή, πρωταγωνιστεί ο ίδιος και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παράλληλα κατηγόρησε τους αντιπάλους του για απουσία οράματος για την Τουρκία.
068_AA_23062018_769495
000_16G7YE

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου οι εκλογές της Κυριακής να είναι αδιάβλητες. Με την ευκαιρία βρήκε και την αφορμή να επιτεθεί και στον βασικό του αντίπαλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου: «κ. Μουχαρέμ ζούμε σε ένα κράτος δικαίου». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και μια αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον οδηγίες.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Ιντσέ τόνισε ότι την Κυριακή θα μπεί ένα τέλος στις διακρίσεις και τις σπατάλες κρατικού χρήματος. Ευχαρίστησε τους οπαδούς του που τον στήριξαν σε όλες τις συγκεντρώσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα ακόμα και με θεμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου. Έστειλε ακόμα το μήνυμα ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί ενώ αναφέρθηκε και στη Συρία λέγοντας ότι θα αποστείλει πρεσβευτή μέσα στις πρώτες 100 ημέρες.
068_AA_23062018_769519
068_AA_23062018_769515
068_AA_23062018_769507

Υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει η ιδιωτικότητα καθώς και ότι θα επαναλειτουργήσουν οι στρατιωτικές σχολές.

Στις κάλπες θα προσέλθουν 59 εκατομμύρια 391 χιλιάδες 328 ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια 49 χιλιάδες 65 ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1 εκατομμύτριο 486 χιλιάδες 408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα αύριο που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 ώρα Τουρκίας, ξεκινούν οι απαγορεύσεις προπαγάνδας που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων είναι ήδη απαγορευμένη το τελευταίο δεκαήμερο πρίν από την εκλογική διαδικασία.

Αύριο οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωϊ και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσιασε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Με την σύλληψη του Ökkeş Tetik, -ανδράδελφου(μπατζανάκη) του Αντίλ Οκσούζ “ιμάμη Αεροπορίας” της οργάνωσης του Γκιουλέν, που λέγεται ότι διαφεύγει στην Γερμανία,- ξύπνησε την παραμονή των εκλογών η Τουρκία στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν σε 31 πόλεις.

Στόχος της επιχείρησης που διεξάγεται με κέντρο το Ικόνιο είναι η σύλληψη 124 κατηγορούμενων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Χθές ο Ταγγιπ Ερντογάν που έκανε 7 ομιλίες και έδωσε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.
Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό ενώ σε πτωση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Αύριο φαίνεται ότι θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κατι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιός θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

«Όλα τα σενάρια ανοιχτά» βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής, δίνουν και πάλι αντιφατικά αποτελέσματα. Πολύ αξιόπιστες και οι δύο εταιρείες, η μία δείχνει να μην βγαίνει στον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο, η άλλη δείχνει να κερδίζει σχεδόν οριακά.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Μάλιστα η εταιρεία ‘βλέπει’ πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ να κερδίσει το δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. Για την Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης ‘Τζουμχουριέτ’ δημοσιεύει σήμερα νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αύριο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 44.5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης