Ρατσιστής και ξενοφοβικός ο Αϊνστάιν: Δείτε ποιον λαό δεν «χώνευε» με τίποτα!

Αναπάντεχα ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις προδίδουν τα ιδιωτικά ημερολόγια που κρατούσε ο μεγάλος φυσικός στα ταξίδια του

Αναπάντεχα ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις προδίδουν τα ιδιωτικά ημερολόγια της περιόδου Οκτωβρίου 1922-Μαρτίου 1923, τα οποία κρατούσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν για τα ταξίδια του στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Ο μεγάλος φυσικός, ο οποίος είναι γνωστός για τις ανθρωπιστικές και κοσμοπολίτικες απόψεις του (είχε κάποτε χαρακτηρίσει τον ρατσισμό «αρρώστια των λευκών ανθρώπων»), προφανώς δεν ήταν απαλλαγμένος από το «μικρόβιο» της προκατάληψης ενάντια στους ανθρώπους που δεν ανήκαν στη λευκή φυλή.

Στην Κίνα ο Αϊνστάιν χαρακτηρίζει τους ντόπιους που βλέπει γύρω του «εργατικούς, βρωμιάρηδες και αργόστροφους» και σημειώνει ότι «οι Κινέζοι δεν κάθονται σε πάγκους όταν τρώνε, αλλά στις φτέρνες τους, όπως οι Ευρωπαίοι όταν ανακουφίζουν τις ανάγκες τους στο δάσος». Κάπου αλλού παρατηρεί ότι «ακόμη και τα παιδιά δείχνουν άψυχα και βραδύνοα», κάνει λόγο για τη «μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα» των Κινέζων και την «αφθονία απογόνων», εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «θα ήταν κρίμα αν αυτοί οι Κινέζοι υποκαταστήσουν όλες τις άλλες φυλές. Για όλους εμάς και μόνο η σκέψη είναι αδιανόητα βαρετή».

Ο Ζέεβ Ρόζενκραντς, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος για το Αρχείο Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο οποίος επιμελήθηκε και μετέφρασε τα έως τώρα ανέκδοτα στα αγγλικά «Ταξιδιωτικά Ημερολόγια» του Αϊνστάιν, δήλωσε στη βρετανική «Γκάρντιαν»: «Νομίζω ότι πολλά σχόλιά του μας σοκάρουν ως ιδιαίτερα δυσάρεστα, ιδίως όσα λέει για τους Κινέζους. Κατά κάποιον τρόπο έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια εικόνα του ως μεγάλου ανθρωπιστικού συμβόλου. Είναι όντως ένα σοκ να διαβάζει κανείς αυτά τα σχόλια που δεν προορίζονταν για δημοσίευση και να τα αντιπαραβάλλει με τις πιο δημόσιες δηλώσεις του».

Τα εν λόγω ημερολόγια μέχρι σήμερα είχαν εκδοθεί μόνο στα Γερμανικά στο πλαίσιο των 15 τόμων που περιλαμβάνουν όλα τα γραπτά του Αϊνστάιν, ενώ τώρα εκδίδονται σε ξεχωριστό τόμο στα Αγγλικά από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Σύμφωνα με τις τελευταίες, «είναι η πρώτη φορά που το ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Αϊνστάιν θα είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε και όχι μόνο στους σοβαρούς μελετητές του έργου του».

Καθώς το ζεύγος Αϊνστάιν ταξίδευε στην Ισπανία, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, τα ημερολόγια φαίνεται ότι γράφτηκαν για να διαβαστούν στο Βερολίνο από τις κόρες που είχε η γυναίκα του από τον προηγούμενο γάμο της.

Σε ένα άλλο σημείο γράφει πάλι για τους Κινέζους -τους οποίους φαίνεται ότι δεν χώνευε καθόλου- ότι «ακόμη και όταν υποχρεώνονται να δουλεύουν σαν τα άλογα, ποτέ δεν δίνουν την εντύπωση ότι υποφέρουν συνειδητά. Είναι μια περίεργη χώρα σαν κοπάδι... που θυμίζει μάλλον αυτόματα παρά ανθρώπους».

Ενώ -βάζοντας και μια γερή δόση μισογυνισμού- παρατηρεί «πόσο μικρή διαφορά υπάρχει ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Δεν καταλαβαίνω τι είδους μοιραία γοητεία διαθέτουν οι Κινέζες που έλκει τους άνδρες σε τέτοιο βαθμό, ώστε μην αντιστέκονται στον πειρασμό της τεκνοποιίας μαζί τους».

Στην Κεϊλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα) ο Αϊνστάιν βλέπει γύρω του ντόπιους «που ζουν μέσα σε μεγάλη βρώμα και αξιοσημείωτη μπόχα», προσθέτοντας ότι «λίγα κάνουν και λίγα χρειάζονται. Ο απλός οικονομικός κύκλος της ζωής».

Πιο θετικές είναι οι εντυπώσεις τους από τους Ιάπωνες, που τους χαρακτηρίζει «καθόλου επιδειξίες, καθώς πρέπει, πολύ γοητευτικούς». Για την Ιαπωνία λέει ότι «κανείς πρέπει να αγαπά και να θαυμάζει αυτή τη χώρα», χωρίς πάντως να παραλείπει να κάνει το σχόλιο ότι «οι διανοητικές ανάγκες αυτής της χώρας φαίνεται πιο ασθενείς σε σχέση με τις καλλιτεχνικές λόγω φυσικής προδιάθεσης».

Ο Ρόζενκραντς παραδέχθηκε ότι οι σχολιασμοί αυτού του τύπου, για τη βιολογική προέλευση της υποτιθέμενης διανοητικής κατωτερότητας Ιαπώνων, Κινέζων και Ινδών «ασφαλώς μπορούν να θεωρηθούν ρατσιστικές, εφόσον άλλοι λαοί παρουσιάζονται ως βιολογικά κατώτεροι - ένα σαφές χαρακτηριστικό του ρατσισμού».

Όπως είπε, εκφράζοντας φόβο ότι οι Κινέζοι μπορεί κάποια μέρα να παραγκωνίσουν όλες τις άλλες φυλές, «ο Αϊνστάιν αντιλαμβάνεται μια ξένη "φυλή" ως απειλή, κάτι που επίσης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της ρατσιστικής ιδεολογίας». Ενώ ακόμη πιο προσβλητικό για τα σημερινά δεδομένα, πρόσθεσε, είναι το ότι αναρωτιέται πως είναι δυνατό ένας Κινέζος να βρει επαρκώς ελκυστική μια Κινέζα για να κάνει παιδί μαζί της.

«Πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο Αϊνστάιν έκανε αρκετά ρατσιστικά και απάνθρωπα σχόλια στο ημερολόγιό του, μερικά από τα οποία είναι άκρως δυσάρεστα» τόνισε ο Ρόζενκραντς. «Φαίνεται πως ακόμη και ο Αϊνστάιν μερικές φορές δυσκολευόταν πολύ να αναγνωρίσει τον εαυτό του στο πρόσωπο του άλλου».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε βίντεο: Ρατσιστής και ξενοφοβικός ο Αϊνστάιν: Δείτε ποιον λαό δεν «χώνευε» με τίποτα!
Ρατσιστής και ξενοφοβικός ο Αϊνστάιν: Δείτε ποιον λαό δεν «χώνευε» με τίποτα!
ΣΧΟΛΙΑ (118)

John jianek

Και σήμερα έτσι είναι οι Κινέζοι..καμιά διαφορά με τότε..

im robot

και ο emanuele kant τα ιδια ελεγε...

IQ300

Ο αισταιν μου άρεσε σαν ποδοσφαιριστής στην μπαρτσελονα, αλλά όταν πήγε σαν μπασκετμπολίστριος στην Μπόστον Σέλτικς εκει άρχισε να λέει κατι τέτοια χαζά,

Επικληση στην αυθεντια

Το οτι ο αινσταιν ηταν νομπελουχος φυσικος, δεν τον μετατρεπει σε αυθεντια ολων των πεδιων, ποσο μαλλον των ελαφρων επιστημων οπως των κοινωνικων. Προφανες σε οσους εχουν 2 εγκεφαλικα κυτταρα να ενεργοποιησουν.

Βαριεs επιστημεs

Ελαφρεs επιστημεs οι κοινωνικεs επιστημεs...σα να λενε...ελαφρυ φαι...μια σαλατα αs πουμε...ευγε...για την τοσο ευστοχη κατηγοριοποιηση των επιστημων...οι κοινωνικεs επιστημεs λεγονται επιστημεs του ανθρωπου….

Σημεια των καιρων

Αυτη την λεξη-καραμελα που την κολλατε οπου βρειτε, της εχετε αλλαξει τοσο πολυ τα φωτα, που στο τελος θα χασει τη σημασια της. Αν ειναι να λεμε οτι οι Ασιατες εχουν σχιστα ματια και να θεωρουμαστε ρατσιστες και ξενοφοβικοι τοτε δεν υπαρχει ανθρωπος που να μην ειναι ρατσιστης και ξενοφοβικος οποτε πιο το νοημα; Το μονο που θα πετυχετε ειναι να εξισωσετε τους πραγματικους ρατσιστες, που θεωρουν καποια φυλη γενετικα κατωτερη, με τους ανθρωπους που απλα κανουν μια παρατηρηση οπως εδω ο Αινσταιν. Τα συγχαρητηρια μου στον Γκεμπελς της παγκοσμιας ταξης πραγματων, οποιος κι αν ειναι αυτος.

Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα.

Μπορεί κάποιος με IQ 100 να κρίνει κάποιον με IQ 160 ως ρατσιστή. Δηλαδή ένας με χαμηλή νόηση να κρίνει κάποιον με υψηλή νόηση. Δηλαδή το παιδί σου ας πούμε να σε λέει ρατσιστή ή φασίστα κλπ. ή επί της ουσίας να σου λέει τι είναι καλό και τι κακό. Τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι. Αν είναι έτσι να αφήσουμε τα παιδιά να κυβερνάνε. Τι τους θέλουμε τους μεγάλους;

Διονυσιος

Ολα αυτα τα ειπε αυτος ο μεγαλος επιστημονας που νυμφευθηκε την πρωτη του ξαδερφη ελσα αινσταιν;;;πεφτω απο τα συννεφα

Αρης

Τι βλακείες και ανακρίβειες διαβάζω.. Το έβαλε το άρθρο και το newsit... Giannis το ταξίδι και ημερολόγιο έγινε το 1922-23 άρα πως διωκόταν από τους εθνοσοσιλιστες που ανέλαβαν το 1933;Αυτό που βλέπει κάποιος είναι ρατσισμός ή ταξιδιωτικές εντυπώσεις; Από πού κι ως που ο τίτλος : Ποιο λαό δε χώνευε; Έλεος!!!

Sceptic

Δημοσιογραφάρες είστε... ολόφρεσκα τα νέα σας όπως και των ξένων συναδέλφων σας... Άρθρο του 2012 -> [...]

Τελεια

Ορμάει και προκαλεί ο ένας τον άλλο. Άντε κανονίστε κάνα ξύλο μέχρι θανάτου και φέρτε και τα παιδιά σας να αδειάζει η γονιδιακή πισίνα. Όρθια ζωα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21483770

Ο Αμερικανός χρηματιστής περνούσε περίπου τη μισή του μέρα στην περιοχή των επισκεπτών για να αποφύγει το κελί του και πλήρωνε για προστασία άλλους κρατούμενους – Οι δικηγόροι του αμφισβητούν ότι ο Έπσταϊν αυτοκτόνησε

2
onlineporn1

Αλλάζουν τα δεδομένα σε ότι αφορά την ελεύθερη πρόσβαση σε sites πορνογραφικού περιεχομένου. Η τεράστια αυτή βιομηχανία θεάματος και τα δις κέρδη, ήδη ετοιμάζεται να αντιδράσει νομικά…