Ματέο Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν μπορεί να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης

salvini

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής», είπε την Κυριακή ο νέος υπουργός Εσωτερικών

Ο Ματέο Σαλβίνι, το αφεντικό της ιταλικής άκρας δεξιάς, που ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας την Παρασκευή, διεμήνυσε χθες Κυριακή στη Σικελία ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», ενώ υποσχέθηκε «κοινή λογική» για την αποφυγή ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

«Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», επέμεινε ο επικεφαλής της Λέγκας, που πήγε στο νησί πριν απ' όλα για να υποστηρίξει τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές του κόμματός του--που ακόμη ως πριν από λίγα χρόνια προπαγάνδιζε υπέρ της απόσχισης του πλούσιου βορρά από την φτωχότερη κάτω Ιταλία και δεν φειδόταν σκληρών εκφράσεων για τον νότο.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν» και κάλεσε τους μετανάστες να «ετοιμαστούν να φτιάξουν βαλίτσες».

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής», είπε την Κυριακή ο νέος υπουργός Εσωτερικών, δημοφιλής στην Ιταλία κατά δημοσκοπήσεις, τον οποίο υποδέχονταν σε κάθε σταθμό του ενθουσιώδεις οπαδοί της Λέγκας, αλλά και αντιδιαδηλωτές της αριστεράς, που ήταν πάντως αρκετά λιγότεροι.

Κάτω από τον καυτό ήλιο στο κέντρο υποδοχής στο Ποτσάλο, ένα λιμάνι στη νότια Σικελία, οι δύο ομάδες παραλίγο να πιαστούν στα χέρια.

«Ήμασταν κι εμείς μετανάστες στην Αμερική, αλλά δεν είχαμε κάνει τέτοιο χαμό εκεί πέρα», «αυτή δεν είναι υποδοχή, είναι εποικισμός», «αν εγώ μυρίζω είναι από τον ιδρώτα της δουλειάς», κραύγαζαν οπαδοί του ακροδεξιάς Λέγκας στους ακτιβιστές, που επισήμαναν τον εφιάλτη των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στη Λιβύη.

Διατηρώντας τον επιθετικό τόνο χάρη στον οποίο πέτυχε, ο Σαλβίνι μετρίασε ελαφρά τις δηλώσεις του, επανερχόμενος πάντως στη μετωπική επίθεση που έκανε το Σάββατο εναντίον των ναυλωμένων πλοίων των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, κατηγορώντας τις πως ενεργούν σαν διακινητές. «Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μπίζνες (...) ορισμένοι βγάζουν λεφτά από παιδιά που μετά πεθαίνουν» και αυτό «με εξοργίζει», υποστήριξε.

Ο Σαλβίνι περιόδευσε στη Σικελία και έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που σχεδόν πενήντα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο στην Τυνησία, άλλοι εννιά--ανάμεσά τους έξι παιδιά--στα ανοικτά της Τουρκίας, κι ακόμη ένας στα ανοικτά της Ισπανίας.

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι. «Τώρα, αν υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να δουλεύουν δωρεάν, καλό θα είναι αυτό», είπε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αναφερόμενος στις οργανώσεις που συμβάλλουν στην υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων στην ιταλική επικράτεια και σε αυτές που σώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Το Ποτσάλο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή: είναι σε αυτό το λιμάνι, καθώς και μερικά ακόμη στην ανατολική Σικελία (Αουγκούστα, Κατάνη, Μεσσήνη) όπου καταπλέουν τα πολεμικά και τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει τις διασώσεις μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης.

Μέσα στο κέντρο υποδοχής, όπου οι δημοσιογράφοι δεν επετράπη να τον ακολουθήσουν, ο Σαλβίνι συναντήθηκε με περίπου εκατό από τους μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έφθασαν στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της οποίας είναι επίσης αντιπρόεδρος.

Η παραθαλάσσια, περίφρακτη εγκατάσταση από μπετόν είναι ένα από τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ή «hotspots», που εγκαταστάθηκαν μετά το 2015 στην Ιταλία, όπως επέμενε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ιταλία να καταγράφονται εκεί και να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου σε κάποια άλλη χώρα μέλος της.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου στο συμβούλιό τους την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, αλλά ο Σαλβίνι έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θα βρίσκεται εκεί: θα είναι στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Ωστόσο, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εναντιώνεται στην προταθείσα αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, η οποία κατ' αυτόν «καταδικάζει» τις μεσογειακές χώρες.

Και ποια είναι ακριβώς η ιδέα της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα, πέραν της Ιταλίας; «Ο στόχος μου δεν είναι να τους στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μειώσουμε τις αναχωρήσεις», απάντησε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε μια «προφανή ανισορροπία στη διαχείριση, στους αριθμούς και στα κόστη» ως προς το σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ.

Χάρη στις αμφιλεγόμενες διευθετήσεις της προηγούμενης, κεντροαριστερής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λιβύης, οι αφίξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά 75% από το καλοκαίρι του 2017. Όμως, παρά την αύξησή τους κατά 12%, οι απελάσεις δεν ξεπέρασαν τις 6.500 την περασμένη χρονιά και ο πολλαπλασιασμός τους θα κοστίσει ακριβά.

Για να εξευρεθούν γρήγορα κεφάλαια, ο Σαλβίνι θέλει ένα «γερό ψαλίδισμα» των χρημάτων για την υποδοχή των περίπου 170.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο πολλές φωνές υπενθυμίζουν πως τα χρήματα που δαπανώνται, εάν διατεθούν σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για Ιταλούς και να ξαναδώσουν ζωή σε αγροτικές περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

XXX

Όπως σε βλέπω αγόρι μου, τις έχεις της αραβικές ρίζες. Σαν του Πακιστανούς και τους Αιγυπτίους χρυσαυγιτες ένα πράμα.

ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΦΕΡΑΡΙ ΛΑΝΤΣΙΑ ΛΑΜΠΟΡΓΚΙΝΙ ΜΠΟΥΓΚΑΤΙ ΒΕΣΠΑ ΑΛΦΑ ΡΟΜΕΟ ΓΚΟΥΤΣΙ ΑΡΜΑΝΙ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΕΡΣΑΤΣΕ ΜΠΟΥΛΓΑΡΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΜΠΕΡΕΤΑ κλπ κλπ κλπ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ

123

το σχέδιο είναι να γινει η Ελλάδα καταυλισμός λαθρομετανάστων κ ψευτοπροσφυγων

Mια χαρά τα λέει

μακάρι να αρχίσε από την Ιταλία το ξήλωμα των δουλεμπορικών μκο.

Είναι ακροδεξιός που ευτελίζει τους μετανάστες

Μητσοτάκης 27/4/2018: «η κατάσταση με τους μετανάστες είναι απαράδεκτη για ένα πολιτισμένο κράτος... Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες, ας εφαρμόσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Η κατάσταση ευτελίζει τους μετανάστες και δοκιμάζει τις τοπικές κοινωνίες.

σταμάτα ρε σταμάτα

Δεν βαρέθηκες να το σπαμμάρεις παντού ρε κρυφοσυριζαίε ΧΑγιτακο; Κάνε και άλλη πλάτη στον Τσίπρα θάβωντας τον Μητσοτάκη όλη μέρα και όλη νύχτα

Να με ευχαριστάς!

Να με ευχαριστάς που προμοτάρω δωρεάν τον αρχηγό σου! Να είσαι περήφανος για τα λόγια του! Αυτό κάνει ένα καλό κομματόσκυλο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ytyugygw

Live η ομιλία Μέι αυτή την ώρα στο κοινοβούλιο - Μετά τον υπουργό Βrexit παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου - Πρόκειται για τους δύο πολιτικούς που συμμετείχαν στη διαμόρφωση της συμφωνίας των 585 σελίδων - Παραίτηση υπέβαλαν η υπουργός επί των Συντάξεων και ο υπουργός Βορείου Ιρλανδίας - Μεγάλες απώλειες για τη στερλίνα

theresa_may_third_arthroos1

Μετά το «ράπισμα» από την παραίτηση του υπουργού Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ακολούθησε η παραίτηση της υπουργού για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι - Την αρχή έκανε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας - «Βουτιά» για τη στερλίνα μετά τις παραιτήσεις

use-soldier

Οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις ειδικεύονται στο ασύμμετρο πόλεμο, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και στην εσωτερική άμυνα των ΗΠΑ κατά διεθνών απειλών

ytyugygw

«Ράπισμα» στη Μέι από τον Ντομινικ Ράαμπ - Παραιτήθηκε και ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας το πρωί της Πέμπτης - «Βουτιά» καταγράφει η στερλίνα μετά τις παραιτήσεις των δύο υπουργών - Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

10
sieg-heil

Τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας ακολούθησαν δεκάδες καταγγελίες για μαθητές που φώναζαν «λευκή εξουσία» στους διαδρόμους μετά την εκλογή του Τραμπ και ρατσιστικές ή ομοφοβικές επιθέσεις στο συγκεκριμένο σχολείο

9