Ερντογάν: Βγάλτε τα ευρώ και τα δολάρια από το μαξιλάρι και κάντε τα τουρκικές λίρες!

19557773

Κραυγή αγωνίας από τον Τούρκο πρόεδρο για να ενισχυθεί το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας που καταρρέει - Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της και ο Ερντογάν μιλά για «παιγχνίδι» που κάποιοι παίζουν από το εξωτερικό - Στα ανταλλακτήρια πάντως οι Τούρκοι ψάχνουν χρυσό, ευρώ και δολάρια

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους Τούρκους να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα που έχει χάσει φέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Οι αδελφοί μου που έχουν δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι τους. Πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες. Μαζί θα κάνουμε να αποτύχει αυτό το παιγνίδι», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Στα ανταλλακτήρια ζητάνε χρυσό, ευρώ και δολάρια

Η έκκληση του Ερντογάν φαίνεται όμως ότι έχει καθαρά πικοινωνιακό χαρακτήρα καθώς απέχει πάρα πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και την αγωνία που διακατέχει ολοένα και περισσότερους τούρκους για το μέλλον της οικονομίας.

Αυτήν την αγωνία μεταφέρουν άλλωστε στις ανταποκρίσεις τους μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως για παράδειγμα το Γαλλικό Πρακτορείο.

όπως σημειώνει, σε ένα πολυσύχναστο γραφείο αλλαγής νομισμάτων σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους της Άγκυρας, οι σκέψεις στρέφονται στην επιδείνωση της κατάστασης και φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε "νομισματική κρίση", όπως το περιέγραψαν εμπειρογνώμονες της Commerzbank.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην χώρα δεκάδες πολίτες αντάλλασσαν τις λίρες τους σε χρυσό, δολάρια και ευρώ.

Ο Ali Yilik ανέφερε ότι δεν έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας καθώς μετάτρεψε τα χρήματά του σε δολάρια.

"Ποιος δεν θα ανησυχεί για την συναλλαγματική ισοτιμία; Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες, είναι διαφορετικό", δήλωσε ο Yilik, ο οποίος πωλεί υλικά για κατασκευές.

cache_728x3000


Ο γιος του Ali, Yahya Yilik, ο οποίος είναι ο διευθυντής στην Tunali Doviz, δήλωσε ότι περισσότεροι Τούρκοι έρχονται και αγοράζουν ευρώ και δολάρια εν μέσω ανησυχιών ότι η λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω.

"Πιστεύουν ότι η λίρα θα συνεχίσει να χάνει αξία", δήλωσε ο Γιλίκ στο AFP, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ένα "προσωρινό μέτρο".

Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας ακολούθησε τα σχόλια που έκανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο στα μέσα Μαΐου, όταν δήλωσε πως επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική εάν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου. Αυτό δημιούργησε τότε ανησυχίες σχετικά με περαιτέρω απρόβλεπτη οικονομική πολιτική.

Η μεγάλη υποχώρηση της λίρας

Να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα, μόνο την Παρασκευή υποχώρησε άνω του 2%, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσε προχθες ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακοπεί η μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας, το νόμισμα κατέγραφε πτώση 23% από τις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Φήμες για capital controls

Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δεν έχει τέλος καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι φήμες στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ακόμη και για capital controls έχουν αρχίσει να εντείνονται σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλεον λαβή για τις σχετικές φήμες έδωσε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 40% σε οποιονδήποτε, ιδιώτη ή εταιρεία, επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα.

Η τουρκική εφημερίδα σημείωνε ότι πρόκειται για μέτρο που απορρέει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τίθεται πλέον σε ισχύ. Υπογράμμισε επίσης ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων είτε σε τουρκικές λίρες είτε σε συνάλλαγμα. Το σχετικό δημοσίευμα ενίσχυσε υποψίες ότι υπάρχουν σκέψεις να επιβληθούν capital controls, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε προσφάτως ότι η Τουρκία «δεν θα συγχωρέσει όσους επιχειρούν να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ (187)

για ακούστε τον Σουλτάνο...

αν 23 Μαϊου πούλαγα 350 ευρώ και αγόραζα τουρκική λίρα...σήμερα θα είχα 18.000 ευρώ...τόσο πολύ ανέβηκε η λίρα μετά που ανέβασε τα επιτόκια...και άμα δεν με πιστέυει κάνε την πράξη...23 Μαϊου το EURTRY έφτασε 5,7682 και αν πούλαγες με μόχλευση 1:500 350 ευρώ, σήμερα που είναι στο 5,22157 θα είχες το λιγότερο 18.000 ευρώ...αισθάνομαι 18.000 φορές ποιό φτωχός που δεν άκουσα τον Σουλτάνο...Εσείς πόσο ποιο φτωχοί αισθάνεστε;;; Ο άνθρωπος μας έδωσε σιγουράκι-στανταράκι...και όταν ο θεός έβρεχε λεφτά εγώ κρατουσά ομπρέλα...ντρέπομαι μην πω τίποτα για το φελέκι μου...

Άγγελος

Τα δικά σου dollars ύψους κάποιων δισεκατομμυρίων τ' αντάλλαξες με τούρκικες λίρες;;. Δώσε πρώτος το παράδειγμα, μην είσαι σαν τους δικούς μας, που ενώ έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, καλούν τους υπόλοιπους για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Τσακαλώτος, Σταθάκης, Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου, Κούνεβα, Καρασαρλίδου, Φωτίου, Δουζίνας, Μάρδας, Μπαλτάς, Κουντουρά κ.α.

Λούλης

Δεν τα έχουν σε καταθέσεις τα λεφτά τους. Τα έχουν σε επενδυτικούς λογαριασμούς (παράγωγα) και τα δουλεύουν συνεχώς. Άρα, και να θέλουν να τα έχουν στην Ελλάδα, απλά δεν γίνεται! Ένας όμως που τα έχει σε τραπεζική κατάθεση κάπου στο εξωτερικό, αυτός μπορεί να τα φέρει στην Ελλάδα. Μην κατηγορείς ανθρώπους (ακόμη και τους πολιτικούς) αν δεν γνωρίζεις την κατάσταση. Μάθε λοιπόν πρώτα τι είναι ο επενδυτικος λογαριασμός, τι είναι τα παράγωγα και, που, αλλά και σε ποια μορφή πρέπει να βρίσκονται τα χρήματα.

Ζητω συγνωμη κ,Καρανικα

Σας ταλαιπορουμε και εσας....Ειχε κοσμο εχθες βραδυ στις κουκλες? Κανενα τυχερο?Πως πηγε το match? δωσαμε? αρπαξαμε?

Που τα σκέφτηκες αυτά σύντροφε;

Οι σύντροφοι τι δουλειά έχουν με τα καπιταλιστικά παράγωγα; Και ο Λάκης; και αυτός σε παράγωγα τα έχει κ Λούλη; Καλά ρε παιδιά, σας βάζουν να ορκιστείτε ότι δεν θα πείτε ποτέ καμιά αλήθεια όταν σε γράφουν στο σύριζα;

Άγγελος

Συγνώμη κύριε Γεωργαλά, Τζανακόπουλε ήθελα να πώ.

George Theodoridis

το μόνο σίγουρο ειναι ότι έρχεται καταιγίδα στην τουρκία. οικονομική ή εμφύλιος πόλεμος; αρκει να μην έρθουν από δω και γεμίσουμε τούρκους λαθροεισβολεις!

Λούλης

Όχι, θα πάνε όλοι από Υεμένη μεριά πιστεύω. Τι δουλειά έχουν προς την Ευρώπη; Ρε φιλε πλάκα κάνεις, εννοείται πως όλοι εδώ θα έρθουν, ακόμη και οι ισοβίτες τους! Ποιος θα τους κρατήσει εκεί;

Το σημαντικοτερο ειναι να κερδισει τις εκλογες

Να ευχόμαστε να επανεκλεγεί και μετα να καταρρεύσουν. Γιατί αφενός οι αλλοι είναι χειρότεροι και αφετέρου αυτος την εχει ψωνίσει για τα καλα, και είναι ότι καλύτερο μας εχει τυχει. Κερδίζει, σε ένα μηνα capital controls και χρεωκοπία, εξέγερση πολιτων, εξέγερση κουρδων, και ας κανουν δημοψήφισμα η ανατολικη θρακη και το τουρκοκρατουμενο τμημα της Κυπρου αν θελουν ευρω η λιρα...

Λούλης

Μα δεν θα αλλάξει κάτι στην Τουρκία αν μεθαύριο θα έχει ευρώ. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσει, κι ας έχει για νόμισμα το ευρώ. Και τότε θα αρχίσουν και οι Τούρκοι να σου έρχονται νύχτα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Αντί λοιπόν να εύχεσαι να έχεις δίπλα σου μια χώρα σαν την Ελβετία, εσυ εύχεσαι να έχεις μια χρεοκοπημενη χώρα. Κι όλο αυτό για να βγάλεις το γινάτι σου. Εκτός κι αν εσυ έχεις καταθέσεις σε Ελβετία και Σιγκαπούρη, ε τότε κι εγώ μαζί σου!

Ραχήλ κόβει λίρες, Λαφαζάνης καταλαμβάνει νομισματοκοπείο

Γιάνης κάνει υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κλπ

luben

Οι ΗΠΑ ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι και σκοπεύουν να κατραπακιάσουν το μεγαλομανή Ερντογαν που πιστεύει ότι μπορεί να το παίξει δίπορτο. Ταυτόχρονα η κατάσταση ίσως βοηθήσει και τους Έλληνες που θεοποίησαν το εθνικό νόμισμα να καταλάβουν ότι δεν είναι πανάκεια και να ξαναθυμηθούν την έννοια του πληθωρισμού.

Λούλης

Η Αργεντινή έχει νόμισμα το δικό της πέσος και είδαμε όλοι τι συμβαίνει. Η Ουρουγουάη που συνορεύει δίπλα, έχει κι αυτή επίσης το δικό της πέσος και θεωρείται η "Ελβετία" της νοτίου Αμερικής! Αυτό για να καταλάβουν ορισμένοι ότι, το τι νόμισμα θα έχεις δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Κακοπροαίρετος

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται ! Θα το δούμε και αυτό να το ξέρετε τα συμφέροντα είναι πολλά και έχει και εργοστάσια οπότε θα τους συμφέρει να τους την πέσουν τα κοράκια !

ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝΤΑΜ

ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ!!!

Teo

Αλέξη ευχαριστούμε που μας κρατησες στο ευρώ,έκανες ντηλ με τον Ντόναλντ και θα λυσεις και το σκοπιανό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20609366

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν δίνει έγκριση για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, όσο διαρκεί το shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

venezouela_main

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής - Ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» - Τέσσερις νεκροί σε επεισόδια

31
Putin_erdogan

Συμφωνήσαμε οι δύο χώρες να αναλάβουν δράση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του  - Η περιοχή βρίσκεται σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του μετώπου Αλ Νόσρα