Ο Ερντογάν θα κλείσει το υπουργείο ΕΕ μετά τις εκλογές - Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στα υπόλοιπα υπουργεία

Avrupa

Ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να αναθέσει σε έναν αντιπρόεδρο να ασχολείται με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τη διαδικασία ένταξης εάν χρειαστεί - Σύμφωνα με αυτό το νέο σύστημα, ο Erdoğan σχεδιάζει να έχει τέσσερις αντιπροέδρους

Με το νέο σύστημα διοίκησης που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σχεδιάζει να κλείσει επτά υπουργεία σε μία προσπάθεια να εισαγάγει μια πιο μικρή αλλά εξίσου αποτελεσματική κυβέρνηση, κάτι που περιλαμβάνει τη μεταφορά όλων των καθηκόντων και λειτουργιών του υπουργείο της ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα σχέδια του ΑΚΡ μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλεγεί ως επικεφαλής του έθνους και ως εκ τούτου του ανατεθεί να διαμορφώσει την κυβέρνηση ως μοναδική εκτελεστική εξουσία.

Το νέο διοικητικό σύστημα παρέχει στον εκλεγμένο πρόεδρο υπερβολικές εκτελεστικές αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν το δικαίωμα έκδοσης νομοθετικών διαταγμάτων για θέματα που αφορούν τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Σε πρόσφατη δήλωση, ο Ερντογάν υπονοούσε ότι ο αριθμός των υπουργείων θα μειωθεί σε 14 ή 15 από τα σημερινά 25, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, να μειωθεί το γραφειοκρατικό μπάχαλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η εφημερίδα Hürriyet, επτά υπουργεία θα κλείσουν καθώς τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους θα παραδοθούν σε άλλα κυβερνητικά όργανα. Το Υπουργείο της ΕΕ, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και το Υπουργείο Δασών και Υδάτων θα κλείσουν.

Με την αλλαγή, τα καθήκοντα του υπουργείου της ΕΕ θα μεταφερθούν πλήρως στο υπουργείο Εξωτερικών, θα διατηρήσει το οργανωτικό του διάγραμμα αλλά θα είναι χωρίς υπουργό. Το Υπουργείο ΕΕ ιδρύθηκε το 2011 σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην Τουρκία και στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις δείχνοντας στην ΕΕ, ότι διαθέτει μια πιο συντονισμένη δομή μέσα στο τουρκικό διοικητικό σύστημα.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να αναθέσει έναν αντιπρόεδρο για να ακολουθήσει και να παρακολουθήσει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και τη διαδικασία ένταξης εάν χρειαστεί.

Οικονομία κάτω από εννιαία στέγη
 

Η αλλαγή στο σύστημα θα επιφέρει τις σημαντικότερες συνέπειες για τη διαχείριση της οικονομίας. Το σχέδιο του ΑΚΡ προτείνει τη συγχώνευση των υπουργείων οικονομικών, οικονομίας και ανάπτυξης, υπό ενιαία στέγη, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τα καθήκοντα των τελωνείων και των υπουργείων εμπορίου καθώς και του υπουργείου τουρισμού. Ωστόσο, η τελική απόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα, ανέφεραν πηγές.

Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις αντιπρόεδροι

Σύμφωνα με αυτό το νέο σύστημα, ο Erdoğan σχεδιάζει να έχει τέσσερις αντιπροέδρους των οποίων οι τομείς ευθύνης θα αποφασιστούν σύμφωνα με τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης.

Το νέο σύστημα θα διατηρήσει τις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υγείας. Το όνομα του Υπουργείου Παιδείας θα αλλάξει σε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ το Υπουργείο Οικογένειας θα γίνει το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

European_Parliament

Σε μια μη νομοθετική έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία στην τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει οδηγία σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα για τις μειονότητες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την πρόληψη των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων

kas1

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά σήμερα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από την Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ  - Ο Εμανουέλ Μακρόν  «καταδίκασε έντονα την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς» προς το Ισραήλ