To Νόμπελ Λογοτεχνίας μπορεί να μην απονεμηθεί φέτος λόγω... σεξουαλικού σκανδάλου

nobel-metallio

Οι καταγγελίες 18 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από Γάλλο διανοούμενο  αποτέλεσαν το «φιτίλι» του σκανδάλου

Σοβαρό κίνδυνο ακόμα και να μην δοθεί φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει δημιουργήσει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, το οποίο έπληξε πρόσφατα το σώμα που το απονέμει.

Η κρίση ξέσπασε όταν η Σουηδική Ακαδημία επιστράτευσε μια ομάδα δικηγόρων για να ερευνήσει τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν διατυπώσει 18 γυναίκες ενάντια στον Ζαν Κλοντ Αρνό.

Ο Αρνό, μια πολύ σημαντική φιγούρα στην πολιτισμική σκηνή της Γαλλίας, είναι παντρεμένος με την ακαδημαϊκό και ποιήτρια Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν μέλος της Ακαδημίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η εφημερίδα Dagens Nyheter είχε δημοσιεύσει τις μαρτυρίες πολλών γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή τις βίαιες επιθέσεις του Γάλλου διανοούμενου.

Έξι μέλη της Ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένων και τριών ανδρών (των Κλας Όστεργκρεν, του Κιέλ Έσπμαρκ και του Πέτερ Ένγκλουντ) υπέβαλαν την παραίτησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ψηφορία που απέρριψε την πρόταση να απομακρυνθεί η Φρόστενσον από το σώμα. Έκτοτε η Φρόστενσον παραιτήθηκε,  η αποχώρησή της ωστόσο δεν βοήθησε στην εκτόνωση της κατάστασης.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν απομείνει μόνο 11 ενεργά μέλη στην ακαδημία, την ώρα που οι κανόνες της ορίζουν ότι οι νέες προσθήκες πρέπει να εγκρίνονται από 12 προϋπάρχοντα μέλη.

Όπως μεταδίδει σήμερα η Expressen, ο πρόσφατα παραιτηθείς Englund δήλωσε ότι «ίσως η καλύτερη ιδέα θα ήταν να αναβληθεί η απονομή του βραβείου για έναν χρόνο». Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι το φετινό βραβείο μπορεί να απονεμηθεί την επόμενη χρονιά, μαζί με το Νόμπελ για το 2019, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τον κανονισμό.

Η Άντερς Όλσον, που καλύπτει προσωρινά το πόστο της δια βίου γραμματέως στην Ακαδημία, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για να αποφασισθεί τι θα γίνει τελικά με το φετινό βραβείο.

Η κρίση που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο κορυφώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, όταν παραιτήθηκε η προκάτοχος της Όλσον, Σάρα Ντάνιους.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ, Λαρς Χάικενστεν, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του για μία «σοβαρή και δύσκολη κατάσταση», ενώ και η ίδια η Ντάνιους παραδέχθηκε ότι η κρίση «έχει επηρεάσει μάλλον σοβαρά το Βραβείο Νόμπελ».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μοδα

Το καναμε μόδα. Κάθε πικραμένη της επιτέθηκε σεξουαλικά πάντα κάποιος γνωστός με χρήματα και περιουσία. Ποτέ δεν καταγγέλουν τον φτωχό αλλά από κει μια χαρά τα ανοιγουν τα πόδια τους όταν τις έχει φάει η αράχνη. Τις αποζημειώσεις τι τις ζητάνε; Την τιμή δεν σου χτύπησε; όχι την τσέπη. Απαιτεις φυλάκιση και όχι αποζημιωση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης