Αιχμές Λονδίνου και ΗΠΑ κατά Ρωσίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Αιχμές Λονδίνου και ΗΠΑ κατά Ρωσίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Η Μόσχα ενδέχεται να αλλοίωσε τον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο αμερικανός απεσταλμένος

douma-chemicals
Η Ρωσία ενδέχεται να αλλοίωσε τον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο αμερικανός απεσταλμένος στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να αναλάβει δράση εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης απαγορευμένων δηλητηριωδών όπλων.

«Το συμβούλιο αυτό οφείλει να καταδικάσει τη συριακή κυβέρνηση για τη χημική τρομοκρατία της και να ζητήσει διεθνή λογοδοσία των υπευθύνων γι' αυτές τις φρικτές πράξεις», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Κένεθ Γουόρντ.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεσμεύθηκε «να μην αναμιχθεί» στη δουλειά της αποστολής του ΟΑΧΟ στη Συρία η οποία ερευνά σχετικά με τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στην πόλη Ντούμα.

«Η Ρωσία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει την ασφάλεια της αποστολής και να μην αναμιχθεί στη δουλειά της», δήλωσε με μήνυμά της στο Twitter η πρεσβεία της Ρωσίας στη Χάγη. Κατήγγειλε επίσης τα δυτικά πλήγματα στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι είχαν στόχο «να υπονομεύσουν την αξιοπιστία» της ερευνητικής αποστολής.

Μια έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων διεξάγεται σήμερα στη Χάγη.

Η ΕΕ ζητά από Ρωσία και Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους επί της Δαμασκού για να εμποδίσουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να εκμεταλλευθούν την επιρροή τους επί του καθεστώτος της Δαμασκού για να εμποδίσουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί όλες τις χώρες, ειδικότερα τη Ρωσία και το Ιράν, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εμποδίσουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, ειδικά από το συριακό καθεστώς», ανέφερε η ΕΕ σε σχόλια στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που διεξάγεται σήμερα στη Χάγη.

Βρετανοί: Δεν έχει επιτρεπεί ακόμα η πρόσβαση των επιθεωρητών στην Ντούμα

Κλείσιμο
Οι επιθεωρητές δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια πρόσβασης στα σημεία όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η χημική επίθεση στην Ντούμα, στη Συρία, ανέφερε σήμερα η βρετανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, επικαλούμενη τον διευθυντή της υπηρεσίας.

Οι επιθεωρητές έφθασαν το Σάββατο προκειμένου να εξετάσουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στην Ντούμα στις 7 Απριλίου και, εάν ναι, τι είδους.

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΑΧΟ ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter πως η Ρωσία και η Συρία δεν έχουν ακόμη επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών στην Ντούμα.

«Η ελεύθερη πρόσβαση στην Ντούμα είναι απαραίτητη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ρωσία και η Συρία πρέπει να συνεργαστούν.»

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως η καθυστέρηση οφείλεται στα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης