Τι σχεδιάζει ο Τραμπ για τη Συρία

Τι σχεδιάζει ο Τραμπ για τη Συρία

Στα πρόθυρα «σύγκρουσης» ΗΠΑ και Ρωσία με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία - Η Ουάσιγκτον στέλνει στη Μεσόγειο και το αεροπλανόφο «USS Harry S. Truman»

aeroplanoforo_mak1
Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στο Περού, για τη Σύνοδο των χωρών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις ακύρωσε το ταξίδι του στη Νεβάδα και στο Σαν Φραντσίσκο. Τραμπ και Μέι ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση χημικών στη Συρία. Στα παραπάνω, προστίθεται και η μετακίνηση ικανού αριθμού πολεμικών πλοίων σε απόσταση βολής από τα παράλια της Συρίας, στη Μεσόγειο, καθώς ο αμερικανικός στόλος που πλέει ήδη στην περιοχή, ενισχύεται από ένα ακόμη αεροπλανοφόρο, το «USS Harry S. Truman», με άλλα επτά πολεμικά πλοία.

Στη Μεσόγειο πλέει ήδη το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο, μαζί το καταδρομικό «USS Normandy». Θα ακολουθήσουν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Στα παραπάνω πλοία επιβαίνουν πάνω από 6.000 Αμερικανοί ναύτες, ενώ στον αμερικανικό στόλο θα προστεθεί και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen».

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στην Ντούμα της Συρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν για χρήση χημικών, τα πιόνια έχουν τοποθετηθεί στη σκακιέρα και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τις κινήσεις του, ετοιμάζοντας την «απάντησή» του, ανεξάρτητα με την απόφαση ή τη στάση που θα τηρήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Ισραήλ φέρεται να βομβάρδισε στρατόπεδο του Ιράν στη Συρία, ενώ στο ψηφιδωτό της διεθνούς κρίσης προστίθεται και η Κίνα, ως σύμμαχος της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Ιράν προειδοποιούν για απρόβλεπτες και μεγάλες συνέπειες από ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνει επίδειξη πυγμής και να δοκιμάσει τις αντοχές και τα όρια της Μόσχας.

Τη Δευτέρα, απέπλευσε, από το λιμάνι της Λάρνακας, το αντιτορπιλικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, USS Donald Cook, το οποίο διαθέτει πυραύλους «Τόμαχοκ». Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το πλοίο αποτελεί μια από τις επιλογές της Ουάσινγκτον για τη διεξαγωγή ενδεχόμενης επίθεση εναντίον της Συρίας, ως αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αμερικανικού 6ου Στόλου, το πλοίο USS Donald Cook ολοκλήρωσε χθες προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λάρνακα, από όπου και απέπλευσε. Προστίθεται ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν «η σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου καθώς τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Κλείσιμο
«Η παρουσία του πλοίου στη Μεσόγειο είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας στην περιφερειακή ασφάλεια», προστίθεται σε σχετική καταχώρηση, στη ιστοσελίδα του 6ου Στόλου.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πλοία του 6ου Στόλου, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, διεξάγουν μια σειρά από κοινές και ναυτικές ασκήσεις, συχνά σε συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους «ώστε να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και την Αφρική».

Δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ κάνουν την ίδια στιγμή αναφορά στο αμερικανικό πλοίο, ως μια από τις επιλογές των ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία με πυραύλους. Υπενθυμίζεται συναφώς η επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν πριν από ένα χρόνο οι ΗΠΑ, ως αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Washington Examiner, επικαλούμενη πηγή στο αμερικανικό ναυτικό, γράφει ότι στην περιοχή υπάρχει ένας αριθμός πλοίων με «Τόμαχοκ», περιλαμβανομένου του USS Donald Cook που απέπλευσε από την Κύπρο και βρίσκεται εν πλω στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση βολής από τη Συρία.

Η Βρετανική Telegraph σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε διαταγή για επίθεση, ενώ κάνει ακολούθως αναφορά στην παρουσία του αμερικανικού καταδρομικού USS Donald Cook.

Η ιστοσελίδα «Foreign Policy» αναφέρεται επίσης σε σχετικό της άρθρο της στην παρουσία πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, οπλισμένα με «Τόμαχοκ» και σημειώνει τον απόπλου του USS Donald Cook από τη Λάρνακα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα ληφθεί μια απόφαση πολύ σύντομα, αναφερόμενος στην πιθανολογούμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης από πλευράς της Ουάσινγκτον, μετά την επίθεση με «τοξικά αέρια» στη Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης