Η Αυστρία δηλώνει έτοιμη για διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ για την υπόθεση Σκριπάλ

karin_kneissl_1

Η Βιέννη υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας – Χαιρετίζει το Κρεμλίνο

Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ επιδιώκει να αποκτήσει η Αυστρία, που δηλώνει έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία εάν της ζητηθεί, μετά τις διπλωματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την υπόθεση Σκριπάλ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Καρίν Νέισλ, είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αν και πάνω από 25 χώρες, ανάμεσά τους και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, συμφώνησαν να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες, λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ, η Αυστρία δεν ακολούθησε το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Η Αυστρία είναι έτοιμη, αν της ζητηθεί, να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ στην αντιπαράθεση που έχουν με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, δήλωσε χθες Τετάρτη η Καρίν Νέισλ, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η Βρετανία άσκησε πιέσεις στις χώρες της ΕΕ

Η αυστριακή ΥΠΕΞ υποστήριξε στον τηλεοπτικό σταθμό ORF ότι μια ευκαιρία για διαμεσολάβηση θα προκύψει στις 13 Ιουνίου, οπότε και ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Όπως είπε, η Βρετανία άσκησε έντονες πιέσεις προς τις χώρες της ΕΕ για να λάβουν αντίμετρα σε βάρος της Μόσχας.

«Ο βρετανός πρεσβευτής στην Αυστρία είχε ήδη κάνει διάβημα την Τετάρτη (21 Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) για να μας ενθαρρύνει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα (εις βάρος της Ρωσίας)», είπε η υπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kurier.


Χαιρετίζει το Κρεμλίνο την πρόταση της Αυστρίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε σήμερα την πρόταση της Αυστρίας καθώς, όπως είπε, «στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, βεβαίως, όποιος ρόλος, όποια φωνή ωθήσει τους βρετανούς ομολόγους μας προς, ας πούμε, μια καταλληλότερη στάση σε αυτό το ζήτημα, είναι ευπρόσδεκτος».

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία και η Αυστρία είχαν πρόσφατα «μια ικανοποιητικά αποτελεσματική, πολύ εποικοδομητική και ρεαλιστική» επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ee_ARXEIO

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου  - Ο Κουρτς θα προτείνει «υποχρεωτική αλληλεγγύη» - Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν στις 10:30 - Συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένο να δοθεί στις 16:30