Ο Ναβάλνι καταγγέλλει τη Μόσχα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Ναβάλνι καταγγέλλει τη Μόσχα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο κυριότερος επικριτής του Πούτιν κατέθεσε προσφυγή για τις «αυθαιρεσίες» του Ρώσου προέδρου

Ο Ναβάλνι καταγγέλλει τη Μόσχα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο κυριότερος επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν
, έφτασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο πρόκειται να εξετάσει πολλές προσφυγές του εναντίον της Μόσχας, την οποία κατηγορεί για «αυθαίρετες» συλλήψεις.

Ο Ναβάλνι έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του λίγο μετά τις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 09:15 στο Ανώτατο Συμβούλιο Προσφυγών και ο Ναβάλνι αναμένεται να πάρει τον λόγο μετά τη δικηγόρο του Όλγκα Μιχαΐλοβα και τους δικηγόρους της ρωσικής κυβέρνησης. Όμως η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε αρκετούς μήνες και άρα όχι πριν από τις 18 Μαρτίου οπότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι έχει αποκλειστεί από το να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές εξαιτίας των καταδικών εναντίον του και έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές του να τις μποϊκοτάρουν, καθώς εκτιμά ότι το αποτέλεσμά τους είναι προκαθορισμένο.
Κλείσιμο

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές και ο ρόλος μου πλέον θα είναι να εξηγήσω ότι αυτή η διαδικασία, την οποία αποκαλούν εκλογές, έχει στόχο απλώς την επανεκλογή του Πούτιν», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα σε συνέντευξή του στο AFP.

Ο 41χρονος Ναβάλνι έχει συλληφθεί επτά φορές από τη ρωσική αστυνομία από το 2012 ως το 2014 στο περιθώριο αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων. Κάθε φορά οδηγείτο σε αστυνομικό τμήμα, όπου κρατείτο για πολλές ώρες και τελικά κατηγορείτο για κάποια διοικητική παράβαση.

Μάταια ο Ναβάλνι καταγγέλλει τις συλλήψεις αυτές στα ρωσικά δικαστήρια, οπότε αποφάσισε να στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταθέτοντας πέντε προσφυγές από το 2012 ως το 2014. Στις προσφυγές του καταγγέλλει ότι ήταν θύμα «αυθαίρετων συλλήψεων» και «αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας».

Πέρυσι το Δικαστήριο του Στρασβούργου τον δικαίωσε εν μέρει. Τον Φεβρουάριο του 2017 το Δικαστήριο καταδίκασε τη Μόσχα για παραβίαση του «δικαιώματος του Ναβάλνι στην ελευθερία», αλλά και «παραβίαση του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη».

Τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ζητήσει από τη Μόσχα να καταβάλει 50.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση στον Ναβάλνι.

Τόσο η ρωσική κυβέρνηση όσο και ο αντιφρονών άσκησαν έφεση στην απόφαση και ζήτησαν να επανεξεταστεί η υπόθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης