Γερμανία: Συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από τη δολοφονία της εμβληματικής «κόκκινης Ρόζας»

Γερμανία: Συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από τη δολοφονία της εμβληματικής «κόκκινης Ρόζας»

Στις 15 Ιανουαρίου του 1919 παραστρατιωτικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα που βρίσκονταν η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ - Η πρώτη σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου με χτυπήματα τουφεκιών, ενώ ο δεύτερος πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του

Γερμανία: Συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από τη δολοφονία της εμβληματικής «κόκκινης Ρόζας»
Η σημερινή, 99η, επέτειος από την δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπνεχτ, δύο εκ των πλέον εμβληματικών ηγετικών προσωπικοτήτων της γερμανικής αριστεράς του 20ού αιώνα, τιμήθηκε χθες με την καθιερωμένη πορεία στο νεκροταφείο του Φρίντρισχφέλντε, στο ανατολικό Βερολίνο. 

Επικεφαλής της πορείας ήταν η ηγετική ομάδα της Αριστεράς (Die Linke), Μπερντ Ρίξινγκερ, Κάτια Κίπινγκ, Ζάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς, αλλά και o ιστορικός ηγέτης του κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, που έφτασαν στο νεκροταφείο κρατώντας στεφάνια και κόκκινα γαρύφαλλα.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1919 παραστρατιωτικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα που βρίσκονταν η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ στο δυτικό Βερολίνο και τους συνέλαβαν χωρίς καμία τυπική διαδικασία. Η πρώτη σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου με χτυπήματα τουφεκιών και ρίχτηκε σε ένα κοντινό ποτάμι, ενώ ο δεύτερος πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και έπειτα τοποθετήθηκε ως άγνωστο σώμα σε κοντινό νεκροφυλάκιο. 

Διανοούμενοι και πολιτικοποιημένοι από πολύ νωρίς και οι δύο, έγιναν μέλη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ωστόσο η Λούξεμπουργκ, η οποία ανήκε πάντα στην αριστερή του πτέρυγα, αποχώρησε όταν το κόμμα στήριξε την εμπλοκή της Γερμανίας στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ και ο Λίμπκνεχτ διεγράφη το 1916,γεγονός που τον έφερε ακόμη πιο κοντά στην Λούξεμπουργκ. Μαζί ίδρυσαν την αντιπολεμική Ομάδα «Σπάρτακος», η οποία ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης και μετά το 1918 μετεξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας. Και οι δύο είχαν φυλακιστεί για τις απόψεις τους. 

Τον Ιανουάριο του 1919 και ενώ η χώρα βυθιζόταν στο χάος μετά την συντριβή στο δυτικό μέτωπο, η κομμουνιστική οργάνωση διοργάνωσε διαδηλώσεις, οι οποίες έφθασαν σε τέτοιο όγκο που η κυβέρνηση χρειάστηκε την αρωγή του στρατού για να τις αντιμετωπίσει. Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ κρύφτηκαν και ζούσαν στην παρανομία, ωστόσο η «Freikorps» χρειάστηκε λίγες ημέρες προκειμένου να τους εντοπίσει. 
Κλείσιμο

Ενενήντα εννέα χρόνια μετά τον θάνατό τους, οι δύο επαναστάτες και η ιδεολογική και φιλοσοφική κληρονομιά τους εξακολουθούν να συγκινούν πολλούς Γερμανούς, αν κρίνει κανείς από τις χιλιάδες που συμμετείχαν στις χθεσινές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι. 

Στη μνήμη της Ρόζας Λούξεμπουργκ, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ έγραψε τον ποιητικό επικήδειο (Επιτάφιος 1919), ο οποίος μελοποιήθηκε αργότερα από τον Κουρτ Βάιλ στο έργο «Το Ρέκβιεμ του Βερολίνου», αλλά και από τον Θάνο Μικρούτσικο, με τον τίτλο «Η Κόκκινη Ρόζα».

«Η Κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή
Κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς
Γι' αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν.» 

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας έδωσε το όνομά της σε κεντρική Πλατεία του ανατολικού Βερολίνου και στον αντίστοιχο σταθμό του μετρό. Εκεί βρίσκεται η Λαϊκή Σκηνή (Volskbühne), αλλά και τα γραφεία της Αριστεράς. Το όνομα διατηρείται και ως σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης