ΟΗΕ: Τα σχόλια του Τραμπ για «χώρες αποπάτους» είναι ρατσιστικά

ΟΗΕ: Τα σχόλια του Τραμπ για «χώρες αποπάτους» είναι ρατσιστικά

«Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το 'ρατσιστικός'», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ

ΟΗΕ: Τα σχόλια του Τραμπ για «χώρες αποπάτους» είναι ρατσιστικά
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε σήμερα ως «ρατσιστικά» που παρακινούν στην ξενοφοβία τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε πως οι μετανάστες από την Αφρική και την Αϊτή προέρχονται από χώρες «απόπατους».

Ο Τραμπ διερωτήθηκε χθες γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να θέλουν να δέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, που χαρακτήρισε «χώρες απόπατους», σύμφωνα με δύο πηγές ενήμερες για τα σχόλια που έγιναν στον Λευκό Οίκο.

«Αυτά είναι σοκαριστικά και απρεπή σχόλια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το 'ρατσιστικά'», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σχόλια αυτά.

Κλείσιμο
«Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες και ηπείρους 'απόπατους', ολόκληρος ο πληθυσμός των οποίων, που δεν είναι λευκοί, δεν είναι ως εκ τούτου καλοδεχούμενοι», είπε.

Δεν είναι μόνο θέμα «χυδαιότητας της γλώσσας», είπε ο Κόλβιλ.

Τα λόγια αυτά δείχνουν «τη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας, επικυρώνοντας και ενθαρρύνοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων».

Επίσης ο Τραμπ δεν καταδίκασε σαφώς «τις αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες λευκών υπέρμαχων της ανωτερότητας της φυλής στο Σάρλοτσβιλ», σε ένα συλλαλητήριο στη Βιρτζίνια τον περασμένο Αύγουστο, είπε ο Κόλβιλ.

Το πρόγραμμα που συζητείτο στον Λευκό Οίκο λέγεται Προσωρινό Προστατευόμενο Καθεστώς.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να θέσει τέρμα στο καθεστώς των μεταναστών από την Αϊτή και τη Νικαράγουα. Έδωσε προθεσμία έως τον Ιούλιο του 2019 στους περίπου 59.000 Αϊτινούς μετανάστες που είχαν αποκτήσει αυτό το καθεστώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολίτες από τη Νικαράγουα έχουν διορία έως τον Ιανουάριο του 2019.

«Το μέλλον των Ονειροπόλων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα πιο αυστηρά και περιοριστικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας που είναι δυνατά. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για εμπορεύματα».

«Ονειροπόλοι» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τους παράτυπους μετανάστες που έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν παιδιά.

Ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τα φερόμενα ως σχόλια του Τραμπ:

«Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως η θέση της UNHCR είναι πάντα πως οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις και χρειάζονται άσυλο, πρέπει να λαμβάνουν προστασία σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, εθνικότητα ή τόπο ή χώρα καταγωγής», είπε ο Σπίντλερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης