Ρωσικός «δάκτυλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Ρωσικός «δάκτυλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες φέρονται να πούλησαν τεχνογνωσία στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, μετά την κατάρρευση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης

Ρωσικός «δάκτυλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
Η ρωσική τεχνογνωσία στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με μυστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται πως διαθέτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες που αποσκίρτησαν μετά την κατάρρευση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, πούλησαν μυστικές έρευνες για την κατασκευή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, τις οποίες είχε διεξάγει η τότε ηγεσία της μεγάλης υπερδύναμης, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος των ερευνών ήταν να αποκτηθεί η δυνατότητα ενός χτυπήματος σε οποιοδήποτε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλείται το αμερικανό Μέσο, η Ρωσία, μέσω των επιστημόνων της, «μεταβίβασε» την τεχνογνωσία που διέθετε στην Πιονγκγιάνγκ. Πάνω στη συγκεκριμένη βάση ξεκίνησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν το βαλλιστικό πυρηνικό του πρόγραμμα, με αποτέλεσμα σήμερα, να παρουσιάζεται ότι διαθέτει τη δύναμη να πλήξει ακόμη και στόχους εντός αμερικανικού εδάφους.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το 1992, περισσότεροι από 60 Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες από το Κέντρο Σχεδιασμού Πυραύλων Μακέγιεφ συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Μόσχας, καθώς σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Πιονγκγιάνγκ, προκειμένου να εργαστούν ως σύμβουλοι.

Σύμφωνα με αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας, ορισμένοι Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να διαφύγουν τον έλεγχο και να έρθουν σε διαπραγμάτευση με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.



Ορισμένα από τα σχέδια που φέρονται να έχουν πουληθεί στη Βόρεια Κορέα από τους Ρώσους, αφορούν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικά τόσο από πλοίο, όσο και από υποβρύχια, αλλά και από σιλό μέσα στη θάλασσα και σχεδιάστηκαν για το ρωσικό ναυτικό.

Η εκτόξευση του πυραύλου Hwasong-10 ή Musudan, που πραγματοποιήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ το 2016, είχε πολλές ομοιότητες, ιδιαίτερα σε επίπεδο μηχανικής, με τους ρωσικούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά υποβρύχια, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από επιστήμονες του Κέντρου Μεκέγιεφ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης