Ιράκ: Πάνω από 350 κρατούμενοι των Κούρδων αγνοούνται

Ιράκ: Πάνω από 350 κρατούμενοι των Κούρδων αγνοούνται

Ανησυχία για την τύχη τους, καθώς φέρονται ως «αγνοούμενοι» από τη σύλληψή τους, μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ τον Οκτώβριο

Ανησυχία για την τύχη πάνω από 350 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας εκφράζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW). Οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και φέρονται ως «αγνοούμενοι». 

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά είχαν κυριεύσει από το 2003 εδάφη τα οποία διεκδικεί και η Βαγδάτη.

Τον Ιούνιο του 2014, στο χάος που δημιουργήθηκε από την ταχεία προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK), πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ, στην περιοχή του οποίου κατοικούν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι «συνελήφθησαν από τους Ασαγές, τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, αφότου οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο της πόλης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο. 

Όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην HRW πως αυτοί οι κρατούμενοι «δεν βρίσκονταν πλέον σε επίσημα ή μη επίσημα κέντρα κράτησης στο Κιρκούκ και στα περίχωρά του όταν οι δυνάμεις της Βαγδάτης κατέλαβαν την πόλη στις 16 Οκτωβρίου».

Οι κρατούμενοι είναι «στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες, εκτοπισμένοι ή κάτοικοι της πόλης, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», σύμφωνα με το HRW.

«Όταν (…) εκατοντάδες άνθρωποι απάγονται χωρίς εξήγηση, είναι αναμενόμενο οι οικογένειες να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους», ανέφερε στην ανακοίνωση η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.
«Είναι ευθύνη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την τύχη τους» και να σταματήσει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές, προσθέτει.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βαγδάτη είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα έπειτα από διαδηλώσεις και αιτήματα των οικογενειών.

Τα εδάφη που διεκδικούσαν τόσο η Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη ανακαταλήφθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα, έπειτα από την απόρριψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε το Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

britain_kate

Είναι μόλις 8 μηνών και για πρώτη φορά ποζάρει στη χριστουγεννιάτικη κάρτα μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια του - Ο Χάρι και η Μέγκαν επέλεξαν για τη δική τους ευχητήρια κάρτα μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη δεξίωση του γάμου τους

german

Πολλά γερμανικά εστιατόρια περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους διότι, παρά τη ζήτηση, δεν βρίσκουν σερβιτόρους και μάγειρες. Μήπως οι απολαβές είναι υπερβολικά χαμηλές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν κίνητρο;

1
turkey

Σημειώνεται ότι η σημερινή γνώμη ζητήθηκε από την επιτροπή παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τον Μάιο του 2018

vests0

Στο Παρίσι, 1.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους - Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ σε πόλεις της περιφέρειας αρκετοί πολίτες που θέλησαν να κάνουν τις αγορές τους αποδοκίμασαν τις μερικές δεκάδες διαδηλωτών με κίτρινα γιλέκα

10