Ιράκ: Πάνω από 350 κρατούμενοι των Κούρδων αγνοούνται

Ιράκ: Πάνω από 350 κρατούμενοι των Κούρδων αγνοούνται

Ανησυχία για την τύχη τους, καθώς φέρονται ως «αγνοούμενοι» από τη σύλληψή τους, μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ τον Οκτώβριο

Ανησυχία για την τύχη πάνω από 350 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας εκφράζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW). Οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και φέρονται ως «αγνοούμενοι». 

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά είχαν κυριεύσει από το 2003 εδάφη τα οποία διεκδικεί και η Βαγδάτη.

Τον Ιούνιο του 2014, στο χάος που δημιουργήθηκε από την ταχεία προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK), πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ, στην περιοχή του οποίου κατοικούν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι «συνελήφθησαν από τους Ασαγές, τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, αφότου οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο της πόλης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο. 

Όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην HRW πως αυτοί οι κρατούμενοι «δεν βρίσκονταν πλέον σε επίσημα ή μη επίσημα κέντρα κράτησης στο Κιρκούκ και στα περίχωρά του όταν οι δυνάμεις της Βαγδάτης κατέλαβαν την πόλη στις 16 Οκτωβρίου».

Οι κρατούμενοι είναι «στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες, εκτοπισμένοι ή κάτοικοι της πόλης, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», σύμφωνα με το HRW.

«Όταν (…) εκατοντάδες άνθρωποι απάγονται χωρίς εξήγηση, είναι αναμενόμενο οι οικογένειες να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους», ανέφερε στην ανακοίνωση η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.
«Είναι ευθύνη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την τύχη τους» και να σταματήσει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές, προσθέτει.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βαγδάτη είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα έπειτα από διαδηλώσεις και αιτήματα των οικογενειών.

Τα εδάφη που διεκδικούσαν τόσο η Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη ανακαταλήφθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα, έπειτα από την απόρριψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε το Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dan20-0le

Ο ρεπουμπλικανός Νταν Πάτρικ μίλησε στον Έλληνα Γιώργο Στεφανόπουλο, λέγοντας πως «η λύση δεν είναι τα αυστηρότερα μέτρα για τα όπλα» και ότι «θα είναι λάθος αν τα αφαιρέσουμε από την καθημερινότητα»