Η Υεμένη θρηνεί για τον θάνατο του σουνίτη πρώην προέδρου Σάλεχ

Η Υεμένη θρηνεί για τον θάνατο του σουνίτη πρώην προέδρου Σάλεχ

Ο γιος του πρώην προέδρου διψά για εκδίκηση - Νυχτερινές επιδρομές στη Σανάα εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας

Η Υεμένη θρηνεί για τον θάνατο του σουνίτη πρώην προέδρου Σάλεχ
Οι σκληρές εικόνες που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι Χούτι με το πτώμα του σουνίτη πρώην προέδρου της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ,
ξύπνησαν μνήμες από το δημόσιο λιντσάρισμα του πρώην Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, πριν από έξι χρόνια.

Η διαφορά είναι ότι σήμερα η Υεμένη έχει βυθιστεί στο πένθος, ενώ στη περίπτωση της Λιβύης, οι περισσότεροι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους πανηγυρίζοντας. Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", o δικτάτορας Σάλεχ που κυβέρνησε τη χώρα του επί 33 χρόνια είχε αρκετούς πιστούς, σε αντίθεση με τον Καντάφι που είχε τα ηνία της Λιβύης επί 42 χρόνια. 

Κλείσιμο
Ο θάνατος του 75χρονου πρώην προέδρου ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2012, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Ο γιος του, Άχμεντ Αλί Σάλεχ,  ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, όπως μετέδωσε σήμερα το σαουδαραβικό πρακτορείο "Αλ Εκμπαρίγια".



Νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στην Σανάα

Στο μεταξύ, νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στη Σανάα, κυρίως εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που δρα στην Υεμένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, συχνές ήταν και οι χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του συνασπισμού πάνω από την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Μέγαρο της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο κέντρο της Σανάα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία, έγινε στόχος βομβαρδισμών τουλάχιστον επτά φορές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα.



Ο γιος του Σάλεχ διψάει για εκδίκηση
 
«Θα ηγηθώ της μάχης μέχρι και ο τελευταίος Χούτι να εκδιωχθεί από την Υεμένη (…) το αίμα του πατέρα μου θα ακούγεται σαν την κόλαση στα αυτιά του Ιράν», δήλωσε ο Άχμεντ Άλι Σάλεχ. Ζήτησε μάλιστα από τους υποστηρικτές του πατέρα του «να πάρουν πίσω την Υεμένη από τις ιρανικές πολιτοφυλακές των Χούτι».

Ο Σάλεχ έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές στην Υεμένη, περιλαμβανομένων κάποιων αξιωματικών του στρατού και ενόπλων φυλάρχων που κάποτε υπηρετούσαν υπό τη διοίκησή του και οι σύμμαχοί του ίσως μπορούν ακόμη να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου. Ο Άχμεντ Άλι ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει διατελέσει πρεσβευτής προτού συμμαχήσει με τη Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούτι, οι οποίοι μέχρι αυτή την εβδομάδα είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της Υεμένης μαζί με τον Σάλεχ.

Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι κρατείτο μακριά από όλους και υπό φρούρηση σε ένα μέγαρο στο Αμπού Ντάμπι. Η πρώτη του δημόσια δήλωση ενδέχεται να σημαίνει ότι οι πρώην εχθροί του τον χρησιμοποιούν εναντίον των Χούτι.

Ο Άχμεντ Άλι, πρώην διοικητής του ειδικού σώματος του στρατού των Δημοκρατικών Φρουρών, προαλειφόταν να διαδεχθεί τον πατέρα του και αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει πίσω την επιρροή του.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι οι πολίτες της Υεμένης θα κάνουν τους «επιτιθέμενους» να μετανιώσουν για τις πράξεις τους, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Η Υεμένη θα απελευθερωθεί από τους επιτιθέμενους και ο ιερός λαός της Υεμένης θα τους κάνει να μετανιώσουν» για τις πράξεις τους, ανέφερε ο Ροχανί.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφάρι, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, κατήγγειλε «τους Σαουδάραβες προδότες που προσπαθούν να σπείρουν την αβεβαιότητα στις χώρες της περιοχής υπό τις διαταγές και τη στήριξη των ΗΠΑ και τασσόμενοι στο πλευρό των Ισραηλινών», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars. 
   
Την ώρα που στην Υεμένη θρηνούν για τον θάνατο του Σάλεχ, ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, ο ασταθής, προκλητικός δικτάτορας που κυβέρνησε τη Λιβύη για 42 χρόνια είχε έναν βίαιο και εκδικητικό θάνατο στις 20 Οκτωβρίου του 2011 στα χέρια των λιβυκών δυνάμεων. Το τέλος εποχής στη Λιβύη, συνδυάστηκε με τον θάνατο του πρώην δικτάτορα της χώρας ο οποίος έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Οι εικόνες της διαπόμπευσης και του βασανισμού του προκάλεσαν φρίκη σε όλα τα μήκη και πλάτης της γης. 

Στην Υεμένη όμως, ο πρόεδρος της χώρας, Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν κατά των ανταρτών Χούτι λίγες ώρες μετά τον θάνατο του σουνίτη πρώην προέδρου Άλι Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε και μεταδόθηκε απευθείας από το αραβόφωνο δίκτυο "Αλ Αραμπίγια", ο Χάντι τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενός νέου κεφαλαίου στη μάχη εναντίον των Χούτι.



Ο θάνατος του Σάλεχ προκάλεσε σφοδρές συγκρούσεις


Ο σουνίτης πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σκοτώθηκε χτες, λίγες μόλις ημέρες αφότου "έκοψε" το δίαυλο επικοινωνίας με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα σφοδρών, πολύνεκρων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ , ένθερμος υποστηρικτής του Σαντάμ Χουσείν, ήταν πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης από το 1978 μέχρι το 1990 και πρόεδρος της ενοποιημένης Υεμένης από το 1990 έως το 2012, όταν και ανατράπηκε στο πλαίσιο των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης».

Ύστερα από ειρηνική εξέγερση, την οποία υποστήριξε και μέρος του στρατού ανατρέποντας τον Σάλεχ, την εξουσία ανέλαβε ο στρατιωτικός, Μανσούρ Χάντι. Οι επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης, απείχαν όμως από όσα υποστήριζε το κίνημα των Χούτι. Τότε, ο σουνίτης Σάλεχ και το δίκτυο των φυλών που τον στήριζε, αλλά και το κίνημα των Χούτι, συμμάχησαν εναντίον του Χάντι και της συμμαχίας του με ισλαμιστές. Το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης είχε προχωρήσει σε «άνοιγμα» προς το Ριάντ και οι δυνάμεις του έσπασαν τη συμμαχία με τους Χούτι, κάτι που φαίνεται ότι τού κόστισε και τη ζωή.

Πάνω από 8.750 νεκροί στον πόλεμοι στην Υεμένη 

Οι Χούτι αποτελούν παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ. Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε συνασπισμού των κρατών του Κόλπου, με σκοπό την αποτροπή της επικράτησης των δυνάμεων των Χούτι και του Σάλεχ στην Υεμένη. 

Μέχρι τώρα, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Σαναά προκειμένου να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και οι τραυματίες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης