Σε «κρίσιμη φάση» η αναζήτηση για το εξαφανισμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

Σε «κρίσιμη φάση» η αναζήτηση για το εξαφανισμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

Τα 44 μέλη του πληρώματος μπορεί να ξεμείνουν από ώρα σε ώρα από οξυγόνο - Ακόμα δεν έχουμε βρει τίποτα, δηλώνει εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής

Σε «κρίσιμη φάση» η αναζήτηση για το εξαφανισμένο υποβρύχιο της Αργεντινής
Σε «κρίσιμη φάση» βρίσκεται πλέον η αναζήτηση για το υποβρύχιο που αγνοείται εδώ και μια εβδομάδα στον Νότιο Ατλαντικό, αφού τα 44 μέλη του πληρώματός του μπορεί να ξεμείνουν από ώρα σε ώρα από οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Enrique Balbi.

Δεκάδες αεροπλάνα και σκάφη αναζητούν εναγωνίως το «ARA San Juan». Η ευνοϊκή εξέλιξη είναι η βελτίωση του καιρού που τους επιτρέπει να διευρύνουν την ακτίνα έρευνάς τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που την αναζήτηση δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι και τα τεράστια κύματα. Δυστυχώς όμως πρόκειται για πρόσκαιρη βελτίωση, αφού η κακοκαιρία αναμένεται να επανέλθει αύριο, επισήμανε ο Balbi. Φυσικά, μέχρι τότε μπορεί να είναι ήδη αργά...

Εάν το υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής δεν είχε τη δυνατότητα να αναδυθεί καθόλου στην επιφάνεια της θάλασσας από τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και χάθηκε το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του που επαρκούν για εφτά ημέρες θα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Κλείσιμο
«Είμαστε σε κρίσιμη φάση, ιδίως σε ότι αφορά στο οξυγόνο. Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε επαφή με κανένα σκάφος που θα μπορούσε να είναι το San Juan»
, είπε χαρακτηριστικά ο Balbi στους ρεπόρτερ.

Στην επιχείρηση αναζήτησης του υποβρυχίου συμμετέχουν, όπως έχει γίνει γνωστό, σχεδόν 30 σκάφη και αεροπλάνα από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Βρετανία και τη Βραζιλία, με πληρώματα που ξεπερνούν τα 4.000 άτομα. Τα αεροσκάφη έχουν «καλύψει» έκταση περίπου 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της αχανούς θαλάσσας έκτασης δεν έχει διερευνηθεί ακόμα από τα σκάφη.

Σύμφωνα με το Reuters, κανένα από τα σήματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες ή τα περιστατικά με ναυτικές φωτοβολίδες που κατέγραψαν τα σωστικά σκάφη δεν σχετίζεται τελικά με το εξαφανισμένο υποβρύχιο.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως αποκάλυψε ο Balbi, ένα βρετανικό πλοίο ανέφερε ότι εντόπισε στον ουρανό τρεις πορτοκαλί και λευκές φωτοβολίδες, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε ότι δεν προέρχονταν από το χαμένο υποβρύχιο.

Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς

Το υποβρύχιο «ARA San Juan» κατευθυνόταν από την Ουσουάια προς την Μαρ ντελ Πλάτα, περίπου 400 χλμ νότια του Μπουένος Άιρες, όταν ανέφερε βλάβη στο ηλεκτρολογικό του σύστημα και στη συνέχεια χάθηκα από τα ραντάρ, την περασμένη Τετάρτη.

Οι συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος έχουν συγκεντρωθεί σε μια ναυτική βάση στη Μαρ ντελ Πλάτα, που αποτελεί το κέντρο συντονισμού της έρευνας. Το κλίμα εκεί είναι ιδιαίτερα βαρύ σήμερα, αφού τα μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων γνωρίζουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να διανύουν τις τελευταίες αγωνιώδεις ώρες της ζωής τους.

«'Ηρθαμε εδώ σήμερα με την ελπίδα ότι θα βρεθούν. Είναι αδιανόητο ότι έχουν περάσει τόσες πολλές μέρες. Υποφέρουμε»,
είπε με δάκρυα στα μάτια στο Reuters η αδερφή του Cristian Ibanez, χειριστή ραντάρ του εξαφανισμένου υποβρυχίου.

Το σήμα που «αναπτέρωσε» τις ελπίδες για την εύρεση του υποβρυχίου


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Αργεντινής δεν αναφέρθηκε καθόλου κατά την ενημέρωση του Τύπου στη σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ότι εντόπισε ένα σήμα στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι το σήμα εντοπίστηκε στα 185 μίλια από την ακτή και σε βάθος 70 μέτρων περίπου (230 ποδιών), και ότι επρόκειτο για «εκπομπή θερμότητας» από μεταλλικό αντικείμενο. Καταγράφηκε από αεροπλάνο του ναυτικού, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας. 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τη μάχη με τα κύματα που δίνει το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Σαν Χουάν:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης