Πουτζδεμόν: Ήρθα στο Βέλγιο για να... θέσω το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης

Πουτζδεμόν: Ήρθα στο Βέλγιο για να... θέσω το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης

 «Δεν προσπαθώ να ξεφύγω από τη δικαιοσύνη ούτε θα ζητήσω άσυλο», τονίζει, όμως ζητά εγγυήσεις για να επιστρέψει- Η καταλανική «κήρυξη της ανεξαρτησίας» ακυρώθηκε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδρίτης

Πουτζδεμόν: Ήρθα στο Βέλγιο για να... θέσω το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης
Τις πρώτες του δηλώσεις πραγματοποιεί αυτήν  την ώρα ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας
που «δραπέτευσε» εχθές στο Βέλγιο από την Ισπανία, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Κλείσιμο
Oι εισαγγελικές αρχές της Μαδρίτης άσκησαν εις βάρος του τη Δευτέρα δίωξη για απόσχιση, κατάχρηση εξουσίας και άλλα εγκλήματα. Σε περίπτωση καταδίκης οι ποινές κάθειρξης προβλέπονται πολυετείς. 

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε σήμερα ότι ήλθε στο Βέλγιο για να θέσει το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης. Ένα "μέρος της καταλανικής κυβέρνησης" θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

Επίσης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν επισήμανε ότι δεν ζητεί άσυλο στο Βέλγιο. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις»
Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του είναι «αβάσιμες».

Ο καθαιρεθείς από τη Μαδρίτη πρόεδρος της Καταλονίας, δήλωσε ότι χρειάζεται μία «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών, την ώρα που η Μαδρίτη ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς αυτονομίας της ισπανικής κοινότητας, η οποία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επτά υπουργούς της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη και δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης